czekolady 50 g masła + do posmarowania foremek 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka mąki + do posypania foremek Do podania: cukier puder, świeże owoce, lody lub bita śmietana Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. 4 foremki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką (nadmiar wysypujemy). Foremki stawiamy na blasze do pieczenia. Czekoladę razem z masłem
Smakowity Blog Kulinarnyschładzam w lodówce,by można ją było łatwo nałożyć do rękawa cukierniczego. Ostudzone górne części naszych łabędzi kroję na połowy, ale nie tak do końca. W środek wyciskam bitą śmietanę, łączę obie połowy z powrotem i w otwór wkładam ,,szyję" łabędzia. Gotowe posypuję delikatnie cukrem pudrem i ponownie odstawiam do lodówki na jakieś
Ciasteczkowy Potwórurodziny, w sobotę była imprezka a dziś podzielę się z Wami tym specjałem. Ale ostrzegam, że jest strasznie słodki i od razu proponuję zamienić polewę czekoladową na bitą śmietanę bez dodatku cukru, tylko z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. To dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę
Ciasteczkowy Potwórniedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji. W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Ciasteczkowy Potwórzamrażalnika. Gdy masa zaczyna się zsiadać i przy ściankach naczynia ma już konsystencję galaretki, wyjmuję i ubijam najpierw na najniższych obrotach stopniowo zwiększając moc. Mleko powinno nabierać konsystencji bitej śmietany i obowiązkowo musi podwoić swoją objętość.Trwa to ok 15 min. Galaretkę czerwoną rozpuszczam w szklance gorącej wody, galaretkę zieloną również w szklance gorącej wody, dodaję do każdej po łyżce
Ciasteczkowy Potwórbezowy zrobiłam jakiś czas temu. Okazał się delikatny i wspaniale kruchy. Jedyny defekt to bardzo szybko nabiera wilgoci i nie należny go zbyt wcześnie przekładać bitą śmietaną, gdy szykujemy go na jakąś uroczystość:) Po przełożeniu należy go od razu pokroić i skonsumować:) Składniki: 5 białek 1 1/2 szklanki cukru pudru
Ciasteczkowy Potwórmoże moje raczej się studziło, niż piekło, ale i tak było ekstra:) Ja pominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z bitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie" Składniki: 6 łyżek masła 10-15 dag biszkoptów lub spód
Ciasteczkowy Potwórtylko dodać, że należy zwiększyć ilość cukru do połowy szklanki i wtedy wymieszać z porzeczkami. A jeśli to nie zda egzaminu, to miałam jeszcze pomysł, by zrobić słodką bitą śmietanę na wierzch, przykryć nią porzeczki, ale ciasto zbyt szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci
Ciasteczkowy PotwórPomiędzy roladami dodaję pokrojone owoce z puszek i zalewam tężejącą galaretką pomarańczową. Całość schładzam w lodówce. Jeżeli chcemy zrobić tort , to należy całe ciasto posmarować bitą śmietaną i udekorować wedle uznania
Ciasteczkowy Potwórwdzięcznej nazwie Shrek :) Czy ktoś nie zna jeszcze tego ciasta? nie sądzę. Chyba każdy już próbował choć raz. Pyszny biszkopt z masą budyniową na zielonym "Pysiu", z bitą śmietaną i galaretką. Lekko kwaskowe w smaku, a zarazem słodkie i delikatne. ciasto pełne niespodzianek. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki Masa zielona: 1 sok zielony
Ciasteczkowy PotwórBrałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek
Ciasteczkowy Potwórpychotka:) Lekko kawowe ciasto, w środku mascarpone z kawą i amaretto, a na wierzchu czapa bitej śmietany z serkiem mascarpone... Pięknie brzmi prawda? Jestem pewna, że wszystkim posmakuje, a szczególnie zwolennikom kawy i lekkiej puszystej śmietanki:) Składniki na 24 sztuki: 330 g mąki pszennej; 20 g proszku do pieczenia; 310 g cukru kryształu; 20 g mazeiny; 1,5 łyżeczki kawy
In my kitchenKolejna odsłona ciast Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą śmietanę... Tylko zupełnie nie wiem, dlaczego ciasto zwie się Zefiryna? Mimo to, polecam ciasto upiec. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 150 g cukru pudru; 150 g masła; 2 żółtka
In my kitchenpowiem:) Składniki na 4 porcje: 4 jaja; 250 g serka mascarpone; 4 łyżki cukru; 2 łyżki kawy cappucino; 2 łyżki amaretto lub rumu; 1 łyżeczka żelatyny; 4 łyżki bitej śmietany (nie jest konieczna); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać alkohol i cappucino. Ubijać tak długo, aż powstanie gładka masa. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać
In my kitchenPrzepis "przerzucony" z mojego poprzedniego bloga:) Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia . W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę
In my kitchen