wzięłam z tego przepisu. Wyszedł wspaniały. Co prawda nie upiekłam go w kształcie serca, tylko w zwykłej tortownicy i podwoiłam ilość składników. Ciasto nie jest przesłodzone, jest czekoladowe, bita śmietana połączona z malinami dodaje całości lekkiego kwasku. Pycha! Tortownica średnica 23cm. Blaty na ciasto warto upiec dzień wcześniej. Wszystkie skladniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/sztywno, a następnie dodajemy do ciasta i przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną, owocami
Domowy Smak Jedzeniaspodu ), układamy porcję musu, przykrywamy, dociskamy i smażymy – robimy to albo na patelni z odrobiną oliwy, w piekarniku, albo na grillu. Podajemy na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną, albo kruszonymi bezami. Smacznego
Ostra na SłodkoUwielbiam je właściwie w każdej postaci. Podane na słodko np. z dżemem domowej roboty, z całymi truskawkami, z serem, z bitą śmietaną, ale też i na słono... Wariacji na temat naleśników jest mnóstwo i mogłabym się rozpisywać o nich godzinami. Jednak najważniejsza jest podstawa, czyli dobre ciasto. Bez niego nie można zaczynam "naleśnikowej przygody". Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis
Słodkie okruszkiCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru
BullioBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch
Bulliozachwycać pięknymi pszczółkami na kwiatkach. Właśnie takie myśli zainspirowali mnie do zrobienia ciasta przypominającego kolory pszczółki, czyli zrobienia ciasta żółto - czarnego. Ciasto udało się pyszne! Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem mleka skondensowanego i kakao idealnie podkreślał biszkopty miodowe. Ciasto jest bardzo smaczne i po upieczeniu, i przełożeniu kremem na zjedzenie, długo czekać nie będzie. Zapraszam do wypróbowania
Kuchnia Łukaszadodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego. Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut
IzaGotujeOstatnim moim wielkim odkryciem jest mleczko kokosowe. Pokochałam je nie tylko za świetny smak i za śmietankę (z której można zrobić pyszną wegańską bitą śmietanę), ale przede wszystkim za to, że świetnie nadaje się i do deserów i do dań wytrawnych. Jeśli chodzi o desery, znajdziecie je między innymi w tym puddingu chia. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mleczko
Zawsze głodna!gór, gdy śnieg i wiatr za oknem nie można go pić.... Podaje się go po podgrzaniu. Można podgrzać sam, z dodatkiem koniaku, whisky lub rumu oraz kawy. Koniecznie z bitą śmietaną, posypaną kakao lub czekoladą. Do przygotowania drinka o nazwie bombardino używa się gotowego likieru jajecznego na bazie rumu i śmietanki, o tej samej nazwie. Podaję moją wersję bombardino
królestwo garówniego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon, sos maltański – sok pomarańczowy sos musztardowy – musztarda sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można
królestwo garówPanna cotta z rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą. Dania podawał nam Paweł Oszczyk. Z wielką
królestwo garówciacho musi być. Co prawda często też jest w ciągu tygodnia coś słodkiego ale na weekend nie ma zmiłuj. Dziś polecam Wam pychotkę czyli biszkopt, masa, galaretka i bita śmietana. Ciacho idealne nie tylko na weekend ale praktycznie na każdą okazję nawet na komunie bo to już czas myśleć na menu komunijnym. To oczywiście dla osób mających
Ewa w kuchni