truskawki nadają koktajlowi gęstości, więc dolej tyle mleka, aby koktajl uzyskał płynną konsystencję ). Dodać lody śmietankowe i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przelać do szklanek lub kieliszków. Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami. The post Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaBardzo smaczne ciasto ,pachnące czekoladą i bananami .Na wierzchu bita śmietana i pokruszone bezy .Dla mnie to ideał ciasta .Musisz się skusić. Składniki : tortownica 20 cm 100 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki
Ladylaura.powtarzamy ją dość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy
Smakowy RajPtysie, jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast bezowego kremu, nadziałam je bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :) Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :) Ciasto ptysiowe: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Nadzienie śmietankowe: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy
Smakowy RajOmleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo
Smakowy RajKopę z ananasem zrobiłam niedawno. Zostało mi trochę biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :) Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie w danej chwili macie :) Zobaczcie również Kopę Pszczyńską , która jest pierwowzorem kopy ananasowej :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka rumu
Smakowy RajMałe piwo, czyli galaretka z bitą śmietaną i owocami. Deser bardzo prosty, a jednocześnie smaczny. Jeśli macie owoce i nie wiecie co z nich zrobić, polecam zalać je galaretką. W ten sposób owoce na dłużej utrzymują świeżość, a zawsze można zrobić deser na kilka dni :) Ja właśnie tak zrobiłam ostatnio, podczas pobytu w Niemczech, gdy się okazało, że mam dość
Smakowy Rajatutem jest to, że można je zrobić o każdej porze roku, bo zwykle mamy słoje z wiśniami schowane gdzieś w spiżarni na czarną godzinę. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black Forest Cake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu) , tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej
Smakowy Rajdostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka mąki tortowej 1 czubata
Smakowy RajChyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową
Smakowy Rajjabłka z cynamonem smakują wybornie, chyba nie muszę nikogo przekonywać, a w połączeniu z delikatnym ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek
Smakowy Rajbiszkopty wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek zależą od waszych upodobań smakowych, możecie także zachować równe warstwy a biszkopty pominąć lub zamienić na herbatniki
Luźna Kuchniacałym mieszkaniu unosi się niepowtarzalna, maślano - jabłkowa woń... Zdecydowanie zagości na stałe w moim ciastowym repertuarze. Idealnie nadaje się do serwowania na ciepło z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany. Czytaj więcej
Świat CiastaDługo zbierałam się, żeby założyć kulinarnego bloga i oto jest :) Na początek mojej blogowej przygody chciałam zaproponować wam przepis na kruche słodkie rurki z delikatnym kremem z bitej śmietany. Wymagają trochę pracy ale efekty są tego warte, żaden łasuch im się nie oprze. Rurki trzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły, u mnie pierwsza próba
W kuchennej krainieDziś tort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia
W kuchennej krainie