książki Gordona Ramsay’a „JUST DESSERTS”. Książkę z osobistą dedykacją od Gordona dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Crepes (naleśniki) z domowym dżemem truskawkowym i bitą śmietaną pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPomyślałem że tą ciekawą czekoladę po prostu USMAŻYMY :). Podstawą będzie ciasto które rozbuja aromaty z czekolady i przebije jej słodycz, nie zabraknie też kwaskowatego kiwi i lekkiej chmurki z bitej śmietany. Będzie szafran, będzie skórka cytryny a także mięta. Gotowi na niebo w gębie? :] Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 1/3 szklanki mleka 1 jajko
Kuchnia PROzdrowotnaNastępnie dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Żelatynę wlewamy do owoców mieszając całość trzepaczką. Przygotowane owoce rozlewamy do szklaneczek, wystudzone wstawiamy do lodówki. Świetnie smakuje z bitą śmietaną, kawałkami owoców i listkiem mięty. Smacznego. * Owoce możemy przecedzić przez sito, wtedy uzyskamy pyszną owocową galaretkę. Do owoców możemy dodać przyprawy - np. cynamon czy kardamon. W celu uzyskania
Plate of JoyDzisiaj jest ten dzień, kiedy powinniśmy przygotować coś wyjątkowego dla swojej mamy i w związku z tym mam szybką, prostą i efektowną propozycję. Deser na bazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom. Wszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone
Plate of Joywszystkich! Cudownego dnia :) A dla dzieci proponuję zabawę z muffinkami! Dla siostry swego czasu przygotowałam muffinki z tego przepisu , naszykowałam ten sam krem czekoladowy i ubiłam bitą śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Wszystkie babeczki są jej dziełem. :) Były miseczki z kolorowymi drażetkami, piankami marshmallows i różnego rodzaju posypki. Można się ubrudzić, pobawić i smacznie zjeść - podwieczorek idealny
Plate of JoyCudowny- w sumie śmiało mogę napisać, że najlepszy jaki jadłam w życiu. Upieczony na blatach z mielonymi migdałami z bitą śmietaną i intensywnym smakiem czekolady. Przygotowałam go z okazji rocznicy ślubu, ale z pewnością przyda wam się na kolację Walentynkową. Składniki: 5 jaj ½ szklanki cukru 2 kopiaste łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zmielonych migdałów szczypta soli
Wielki apetytciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort zawsze najlepiej schłodzić. Pamiętajcie tylko, że śmietana 30-36% musi być bardzo dobrze schłodzona do ubijania. Pamiętajcie
Wielki apetytZapraszam na pyszne ciasto z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" . SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku
Tradycyjna kuchnia Kasisobą wymieszałam, przeplatały się więc nuty kawy i wanilii. Wyszło dokładnie tak, jak chciałam - delikatny, kremowy, rozpuszczał się na języku. Gdybym serwowała go w domu, udekorowałabym go jeszcze bitą śmietaną, ale troszkę się bałam, że może mi po drodze popłynąć. Nic nie szkodzi - i tak smakował bajecznie. Polecam Wam go ogromnie - we dwie zjadłyśmy połowę na jedno posiedzenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników 150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Galaretkę zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy i wsypujemy do niej herbatniki. Powstałą gęstą
ciastkarnia na kruchym spodziekompletnie niejadalne. Ale kto nie ryzykuje i nie próbuje ten się nie dowie, bezy z miętą wyszły pyszne, o cudownym aromacie mięty, który ubóstwiam, uzupełnieniem takich bez była bita śmietana i arbuz, chociaż same w sobie były dobre, nie mogłam nie wypróbować ich bez przełożenia. Nie są takie straszne do pieczenia Wyszły idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie
dom-agi.plczekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% W garnuszku podgrzać śmietankę. Do gorącej dodać pokruszone czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Udekorować wierzch ciasta. Schłodzić. Dekorację z bitej śmietany najlepiej wykonać na drugi dzień. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipieczenie może spowodować to, że ciasto będzie twarde. Wyjąć z mikrofali, chwilę odczekać (po wyjęciu ciasto ciągle się piecze i nie wolno go jeść). Podawać polane odrobiną czekolady, z bitą śmietaną lub z ulubionym dżemem
Kuchcik gotujecienką warstwą 2 ciasta, smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie delikatnie odwracamy i smażymy kilkanaście sekund ( do ścięcia ). Tak robimy z pozostałym ciastem! Podajemy z cukrem pudrem albo bitą śmietaną! Smacznego
Ostra na Słodko