uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta
Mała Cukierenkalodach z piwa nadaje smak słynnych lodów Malaga i daje orzeźwienie. Gwarantuję Wam, że lodami na piwie zaskoczycie nimi wszystkich – także piwoszy ;) Składniki: – 3 szklanki bitej śmietany (ok. 0,5 l kremówki 36%) – 1 szklanka piwa Fortuna Czarne – 1/3 szklanki brązowego cukru – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – garść orzechów i rodzynek Wykonanie: Ubitą
Pociąg Do Kuchnijogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym. fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina
bistro mamachałką, Dania główne: - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami, Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy pracę od zrobienia pysznego kaszotto
Plate of JoyLubicie ptysie, bo my bardzo. Najlepsze dla nas są w wersji na słodko, za wytrawnymi nie przepadamy. Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru Canari o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru. Ptysie podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice. Składniki
Ala piecze i gotujePyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru. Składniki na 4 porcje: 350 ml mleka 150 g mąki 3 jajka
Ze smakiem i z pasjągofry! Tak też przekopałam mamusine przepastne zeszyty z przepisami i znalazłam mocno pożółkłą i zużytą kartkę z przepisami na te najlepsze gofry, zwane tam holenderskimi. Doskonałe z owocami, bitą śmietaną, nutellą, konfiturą, z czymkolwiek Wam się wymarzy. Polecam! Masło można zamienić na olej np. rzepakowy z Barw zdrowia Scroll down for recipe in English Najlepsze gofry (12-14 gofrów
karmelowybiszkopty (ja łamię na mniejsze kawałki), kawę zalać zimnym mlekiem i miksować około 1 minuty można dłużej zależy to od naszego miksera. Gotowy napój przelać do szklanki. Można udekorować bitą śmietaną i biszkoptami. W przypadku, gdy mikser nie rozdrabnia kostek lodu można je pokruszyć ręcznie i w takiej postaci wrzucić je do miksera i zmiksować z pozostałymi składnikami
Ciastka - domowe słodkościkawę pijam rzadko, najczęściej taką zwykłą z ekspresu, koniecznie z puszystą, mleczną pianką! Latem za to z przyjemnością delektuję się kawą mrożoną, mile widziany dodatek lodów i bitej śmietany. Taką kawą , której prawdziwy kawosz nie uzna, i tylko spojrzy na mnie, z dezaprobatą unosząc brew. Takim deserem właściwie, bo kalorii tam zdecydowanie więcej niż kawy. Dobra nasza, plan jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobydwu stron po 1 - 2 minuty. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami oczywiście najlepiej sezonowymi. Możecie dodać również inne składniki, np. sok owocowy, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem, bitą śmietanę, jogurt...i wiele wiele innych :) Smacznego
Taste Of My Dayzarumieni, wyjmujemy z piekarnika. Schłodzone mleko kokosowe przekładamy do garnka (jeśli część płynna oddzieliła się od stałej, to bierzemy tylko stałą) i ubijemy mikserem, aż powstanie coś w rodzaju bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na ok 1 h, aby się schłodziła. Z litra mleka sojowego odlewamy 2/3 kubka i mieszamy z budyniami, cukrem trzcinowym (jeżeli budyń zawiera już cukier
Weganka gotujewypełniane praktycznie do pełna, z zastrzeżeniem, iż sam faktyczny drink zajmuje przestrzeń maksymalnie do 1 cm od górnej powierzchni kieliszka. Powyżej krawędzi z reguły będzie wystawać pianka, lub bita śmietana. Podsumowanie Jak więc widać mamy tutaj szeroką paletę wszelkiego rodzaju alkoholi, do których należy stosować odpowiednio dobrane szklanki oraz kieliszki. Prawidłowe zaś podawanie alkoholi, przede wszystkim w lokalach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachłodzić się mrożoną kawą w wysokiej szklance. Często piję domowe Frappé lub najprostszą jej wersję: mrożone kostki kawy zalane zimnym mlekiem. Nie lubię słodkiej kawy z dodatkiem słodkich syropów, bitej śmietany i posypek. Ewentualnie może w kawie być gałka lodów śmietankowych, czy waniliowych. Ta dzisiejsza mrożona kawa jest delikatnie słodka, a słodyczy kawie nadaje słodki, dojrzały banan. Do przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka 2 jajka 100 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka
psgotujemyplacuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemy