letnie upały. Powstaje z kawy rozpuszczalnej, chłodnego mleka oraz kostek lodu; wszystko ubija się w mikserze, tak jak drinki; kawiarnie często podają frappé z syropami smakowymi, lodami i bitą śmietaną. Przepyszne i pobudzające frappe. Najlepsze piłam w Aramis Cafe. Tuż przy Klinakis Beach Hotel Zapasy nam się skończyły. Te marynowane kalmary to rozkosz dla podniebienia. Mam zamiar zaopatrzyć się
ClauditteMissCookingDelikatny serniczek na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Serniczek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu a do tego szybko znika:) składniki: masa truskawkowo-śmietankowa 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody 300 ml śmietanki 30 % 300 g truskawek na wierzch 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wody truskawki oraz biszkopty do wyłożenia formy Masa śmietankowo-truskawkowa: Każdą z galaretek
Monia miesza i gotujekrawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce. Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką w jaki biszkopt był zawiniety. Roladę można dowolnie udekorować. Można polać ja czekoladą, zrobić różyczki z bitej śmietany, bądź posypać cukrem pudrem.  Skomentuj
MamaOskarkawłaśnie w tym schronisku jako jedynym była ona z rodzynkami i dużą ilością cynamonu, do tego kawałek był naprawdę duży. Pycha! Pamiętam też szarlotkę z Doliny Chochołowskiej z prawdziwą bitą śmietaną i jagodami, pamiętam też tę z Murowańca. Niestety nigdy nie odtworzyłam ich smaku w domowej kuchni, choć piekłam nawet te szarlotki z tatrzańskich przewodników. Jeśli więc wybieracie się
Kuchenne aromatyŚwięta za pasem, dlatego zbieram w jednym miejscu przepisy warte uwagi w tym okresie. Szczególnie polecam: Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem Ciasto "Poezja" Miodownik z toffi i bitą śmietaną Muffinki choinki Udanych wypieków
Mania Wypiekaniamasła 250g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka mleka posypki dekoracyjne itp. Wykonanie: Utrzeć masło w misce na jasną masę. Masa musi stać się puszysta (i wyglądem przypominać bitą śmietanę). Do kremu wmieszać cukier puder przesiany przez sito. Mieszać, aż masa będzie jednolita (gdy po spróbowaniu czujecie grudki cukru tzn. że trzeba mieszać dalej). Dodać ekstrakt waniliowy i łyżkę
Mania Wypiekaniamlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów lub wycisnąć trochę bitej śmietany. Przepis autorski
Mania WypiekaniaSłynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażalniku zbędne białka dla fanów deserów bezowych
Mania Wypiekaniatemperaturze 180 stopni (aż do momentu gdy wierzch ciasta będzie miał ładny złoty kolor). Gdy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem. Podawaj saute lub z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Blaszka : Kwadratowa 24cm x 24cm Przepis znalazłam na blogu www.smakiemsietoczy.blogspot.com i minimalnie go zmieniłam
Mania Wypiekaniaskładniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Wymieszać ze sobą zawartość obydwu misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków. Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk. Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl
Mania Wypiekaniasyropu a następnie za pomocą kieliszka wyciąć z nich "żółtko". Korpusy czekoladowe napełnić zimnym budyniem i nałożyć na niego brzoskwinię. Zamiast budyniu można użyć serka waniliowego, serka mascarpone z bitą śmietaną, samego mascarpone. Tak naprawdę to wszystko zależy od Waszej pomysłowości. Powodzenia
Mania Wypiekaniamożemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach
Mała CukierenkaMocha [moka] to nic innego jak napój kawowy na bazie espresso, czekolady i mleka, często podawany z bitą śmietaną. Dziś zapraszam Was na moją - ciut zmodyfikowaną wersję - mocha. Zamiast espresso użyłam kawy rozpuszczalnej. Połączenie truskawek i kawy jest iście zaskakujące, ale naprawdę wyborne! SKŁADNIKI (na 2-3 koktajle) truskawki (użyłam 2 garście) jogurt grecki
Zofianalekko złoty kolor. Po zdjęciu placków z patelni przetrzyj ją dokładnie papierowym ręcznikiem kuchennym i smaż kolejną porcję placuszków. Usmażone placki oprósz cukrem pudrem. Możesz podać je również z bitą śmietaną czy syropem klonowym. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonycieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą. Natomiast wisienką na torcie jest intensywna w smaku, gorzka czekolada. Niebo w gębie
Mienta blog