bita śmietana - 3939 przepisów (strona:135/263)

Tęczowa galaretka 161

lodówki. W czasie, w którym niebieska galaretka zastyga, ubić śmietankę na sztywno, po czym stopniownio dodać cukier puder. Można też wkropić trochę soku z cytryny, żeby wyostrzyć smak. Bitą śmietanę nakładać łyżką i dowolnie dekorować. Z tego co wiem w sprzedaży znalazły się ostatnio przeróżne ciekawe kolory galaretek, takie jak bursztynowy, szafirowy, rubinowy czy diamentowy. Można więc kombinować z łączeniem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Tiramisu 206

zaczął mieć jakiekolwiek znaczenie w świecie. Generalnie bazą tiramisu jest biszkopt nasączony mocno kawą espresso oraz likierem amaretto, na który nakłada się krem z serka mascarpone, jajek, cukru i bitej śmietany, posypany dodatkowo drobno startą czekoladą lub kakaem. Ja jednak zaciekawiłam się bardzo przepisem, w którym nie uświadczymy jajek. Co prawda nie przeszkadza mi zupełnie obecność jajek, wręcz przeciwnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe lody truskawkowe (bez maszyny) 157

sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy wybrane słodzidło, w zasadzie do smaku, jak kto lubi, ja dodałam mniej więcej 3 łyżki i lody wyszły raczej mało słodkie. Miskę z bitą śmietaną przykryć folią spożywczą i schować do zamrażarki. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki, następnie zblendować je na mus. Jeśli ktoś ma dużo czasu, polecam taki mus zagotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe lody bananowo-orzechowe (bez maszyny) 183

moim domu to absolutny hit nad hitami, są przepyszne i wszyscy są w nich zakochani. Delikatne i aksamitne, mają zdecydowanie lepszą strukturę niż klasyczne lody na bazie samej bitej śmietany lub jogurtu i dodatków. To wszystko za sprawą bananów, magicznego składnika, który słodzi, nadaje puszystości i delikatności. Od dzisiaj kupujemy banany na kilogramy :) Lody bananowo-orzechowe 4 dojrzałe banany 400g

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sorbety 200

musów. Z każdego musu zrobiłam po dwa sorbety na patyku, a reszta musu została mi w miseczkach, uznałam więc, że idealnym pomysłem będzie dodanie do każdego musu po łyżce bitej śmietany i zamrożenie ich jak zwykłe lody. Musze przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, takie sorbetowe lody są absolutnie przepyszne! Wszystkie, nawet te, które mi nie podeszły w formie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 184

głowie wspomnienia z rodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybki Deser Dla Ochłody ! 421

szklanek kruszymy po 1 ciastku, następnie nakładamy masę ciemną po równo do każdej szklanki, kruszymy znów po jednym ciastku i nakładamy masę mleczna. Na koniec zdobimy bita śmietaną i starta czekoladą. Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć czekolady białej i wtedy odwracamy kolejność nakładania mas.  Smacznego

Gotowanie...to proste !
Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) 283

Orzeźwiający, słodko-kwaskowy, idealny mrożony deser na letnie dni. Domowy Sorbet Malinowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jego smak jest wyjątkowy a podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci

Słodka Strona
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8485

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 211

dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l)   1 kg truskawek  cukier żelujący

Marder&Marder Manufacture
Lekkie piankowe ciasto. 308

samo). Na koniec wylać ostatnią galaretkę (lekko tężejącą) i pozostawić do całkowitego stężenia. Udekorować według własnej koncepcji. U mnie to były mandarynki i bita śmietana

W kuchni u Moniki
Wybuchowy sernik 208

łyżki cukru Masa serowa: 5 jajek 0,75 kg sera białego 2 łyżki syropu trzcinowego 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2x budyń śmietankowy 150ml śmietanki 30% 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki 50g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 buteleczki olejku śmietankowego 1 granat Polewa: 1,5 tabliczki białej czekolady 5 łyżek mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier

Kuchnia w czekoladzie
Deser Zakochańców 207

Jakie pomysły na deser dla ukochanej osoby? Ja proponuję szybki i prosty sposób na kolorowy- truskawkowo- czekoladowy pucharek. Skusicie się? Składniki: Na dwie porcje: 9 dużych truskawek 1 bita śmietana Śnieżka 350ml schłodzonego mleka 2 gałki lodów bakaliowych 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej 10 pokruszonych ciastek- herbatników 4 serduszka czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokich kieliszków

Kuchnia w czekoladzie
Domowe Niby "Cappuccino" w proszku 204

chyba, że ma się ekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już to wszystko wiemy

Blondynka Gotuje
Mrożone babeczki z kremem jeżynowym 275

Babeczka, to czekoladowa skorupka wypełniona owocowym kremem, który po zamarznięciu przypomina semifreddo. Na wierzchu rozetka z bitej śmietany polana musem jeżynowym. Wspaniała alternatywa dla lodów :) 1 czekolada gorzka 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru KREM JEŻYNOWY: 400g jeżyn 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki 3 jajka szczypta soli 1 szklanka śmietanki 30% Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną

https:KKuchniaMniam