jajek za to z truskawkami też jest całkiem smaczna. Natomiast najczęściej powracam do kawowej klasyki. Polecam Wam tę letnią wersję :) Forma szklana 30/17cm Składniki: 40 dag biszkoptów podłużnych Savoiardi ½ litra śmietany kremówki 30% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru ½ kg truskawek 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej(nie w granulkach) Do nasączenia(...)wymieszać. Krem podzielić na trzy równe części. Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na grubsze plastry. Składniki ponczu wymieszać ze sobą. W naczyniu ułożyć jedną warstwę biszkoptów, skropić ponczem posypać cienko kakao wymieszane z kawą rozpuszczalną , wyłożyć porcję kremu, na to powciskać porcję pokrojonych truskawek, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, tak aby warstw deseru było trzy
Wanilia i Kardamonmają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu na wierzch: truskawki jagoda kamczacka 1 galaretka truskawkowa przeźroczysta biszkopty na spód Przygotowanie: Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy w 300 ml wody, następnie studzimy i mieszamy z jogurtami i serkami. Żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania z serkami podbijamy mikserem(...)możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto: Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę
Życie zaczyna się w kuchniśrednicy 20cm, wysokości 12cm -500g serka homogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki soku z cytryny Miskę wykładamy dokładnie folią spożywczą lub aluminiową. Bardziej polecam spożywczą, mi się niestety skończyła i tego nie zauważyłam :) Następnie truskawki(...)masy dajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, na koniec dodajemy resztę pokrojonych truskawek. Masę delikatnie przekładamy do miski. Na górę dajemy namoczone w ponczu podłużne biszkopty. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki by wszystko stężało. I gotowe. Następnie do miski przykładamy talerz, odwracamy ja do góry dnem i zsuwamy. Odklejamy folię i gotowe :) Ciasto na prawdę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuposypane cukrem z odrobiną śmietany. Warto jednak czasem poświecić troszkę więcej czasu i przygotować takie fajne deserki. Smakują rewelacyjnie. Składniki: 330 ml śmietany kremówki 200 g truskawek opakowanie biszkoptów albo jeden placek biszkopta czekoladowe rureczki świeże listki mięty Wykonanie: *Kremówkę ubijamy na sztywno . Dodajemy cukier puder wedle uznania do smaku. *Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy(...)kosteczkę. * Na dno pucharków układamy pokruszone biszkopty. Na nie wykładamy ok łyżkę kopiastą ubitej śmietany. Wykładamy pokrojone truskawki, następnie znów łyzkę śmietany. Dekorujemy czekoladowymi rureczkami, listkami mięty i całymi truskawkami
Z Majeczką w kuchniSłonecznikowiec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Zachęcam do skosztowania. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a efekt jest smakowity. Ciemny biszkopt przekładamy kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość polana gorzką czekoladą. Mmm... pyszności musicie spróbować. Ciekawe połączenie smaków. Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru1/2
Krokusowy Domktórzy nie przepadają za kaszą manną, gwarantuję, że w tej postaci zje ją każdy, deser na różne okazje. Pycha J Składniki na formę 21/31 cm 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 16 g cukru waniliowego 100 ml likieru kokosowego 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka ciemnego kakao ½ litra świeżych(...)wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać likier i dokładnie wymieszać. ¾ gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą masę, wygładzić, w jeszcze ciepłą powciskać umyte
Wanilia i Kardamontruskawek • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml śmietany kremówki • 100 g cukru pudru • 1 op. cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra(...)trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy
KUCHNIA POLSKAbarwnika ,dodać połowę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać. Wystudzony przekroić na połowę lub na 3 części. Miskę wyłożyć folią .Wierzch biszkoptu [ 1 część] dopasować wielkością do dna miski.Odcięte kawałki ciasta odłożyć.Na wyłożone ciasto wyłożyć część masy śmietanowej z galaretką, na to druga część biszkoptu [ też dopasowana wielkością
Moje domowe kucharzeniemało czasu na nowe wpisy na blogu:( Jestem już po komunii mojego dziecka i Witam ponownie :)) Dzisiaj zaprezentuję tort komunijny piętrowy jaki zrobiłam dla mojej córci. Przepis na biszkopty godny polecenia, pięknie wyrosły. Zapraszam do przepisu:)) Składniki: Biszkopt 14 jajek 2 szklanki cukru 4 łyżeczki … Czytaj dalej Tort komunijny
gotuj ze mnądzieciństwa pamiętam wizyty u krewnych i zajadanie się ciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i polewą. Owoce jakby “tworzą fale” w dwukolorowym biszkopcie Oczywiście po latach musiałam odtworzyć to przepis, ale w wersji roślinnej. I ciasto wychodzi wyśmienite! Najstarszy syn daje mu maksymalną liczbę punktów w naszej wewnętrznej skali. Najmłodszy
Lamarida.plwysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym na chwilę znowu przeniosła się w czasy dzieciństwa! Zapraszam na tort lawendowy :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy(...)pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając
CiastkozercySerek waniliowy przekładamy do miski. Powolnym strumieniem wlewamy do niego wystudzoną żelatynę z galaretką i ubijamy całość chwilę do połączenia się składników. Wylewamy do tortownicy. Ja nie wykładam jej biszkoptami, bo po prostu nie lubię "ciastek" w serniku na zimno, ale jeśli lubicie sernik z biszkoptami na spodzie, oczywiście możecie ich użyć do wyłożenia foremki. Rabarbar obieramy, kroimy, przekładamy
Walijskie Pichcenieskładniki na biszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem dno pieczenia. Pieczemy(...)soku marchew- banan- jabłko. W pozostałym soku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na piankę śmietankowo malinową: 600 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki
Domowy Smak JedzeniaKocham torty,najbardziej lubię je robić.Można za każdym razem zrobić inny smak i kolor nie zapominając o ponczu. Biszkopt: jaja 6 szt L mąka pszenna 9 łyżek cukier 2 łyżki Masa : mascarpone 600 g śmietana 30% 600 g cukier 3 łyżki kakao 3 łyżki Poncz: sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem(...)przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym). Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam
Różowa kuchniawypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z bananami. Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone(...)wody Bananowiec Jak przygotować bananowca. 5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut. Upieczone wystudzić i zmiksować. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z odrobiną soli. Kiedy ubite stopniowo dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Małymi ilościami
mecooks