biszkopt - 18139 przepisów (strona:724/1210)

Rogale Marcina 214

225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki  (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich(...)wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru

Ukojenie Podniebienia
Miodownik Latte 868

łyżka rumu 3 łyżki mleka 3,2% Krem grysikowy: 500 ml mleka 15 dag cukru 4 czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej 25 dag  masła 14 sztuk podłużnych biszkoptów 150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy Warstwa śmietanowa: 350 ml śmietany 30% 1 śmietan fix lub 2 łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Gorzkie kakao do oprószenia Przygotowanie: Miodowe blaty(...)gęsty krem. Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix ewentualnie ser mascarpone, zmiksować. Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem.  Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce

Wanilia i Kardamon
Kostka Kokosowa (kokosanki) 166

znikają, co mnie bardzo cieszy. Są idealnym ciastem nie tylko na weekend, lecz także gdy mamy zrobić jakieś ciasto dla dziecka do szkoły. Składniki na ciasto (ja robię biszkopt): 4 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Żółtka wymieszać z cukrem, dodać po łyżeczce mąki. Wszystko wymieszać, na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach(...)margaryny cała mała śmietana 2-3 łyżki ciemnego kakao 2-3 łyżki cukru Roztopić margarynę, dodać śmietanę - wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier i kakao. Zagotować. Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na małe kostki. Obtaczać najpierw w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych. Zajrzyj również: 1.  Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino 2.  Warstwowa sałatka gyros 3.  Ciasto "Kubuś

My World by Dagmara Rek
TORT Z DWOMA KREMAMI 199

WYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 40 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 WYMIARY TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty  Przepis tutaj :) Składniki kremu białego: 300 g mascarpone, 330 g śmietany 30%, cukier puder. Składniki kremu czekoladowego: 250 g śmietany 30%, 250 g mascarpone

JejKuchnia
Mega czekoladowy tort bezglutenowy 191

jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą dla “biszkoptów” jest komosa ryżowa (ang. quinoa). Tak, tak, to bezglutenowe pseudo-zboże będące źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Składniki tego tortu nie są wymyślne, a łatwo dostępne, zatem nie czekajcie tylko(...)czekoladowej i układamy na niej banany pokrojone w plasterki. Można oczywiście użyć dowolnych owoców – bardzo dobrze sprawdzają się truskawki albo pomarańcze pokrojone na plasterki. Na owocach układamy drugi “biszkopt” – także do góry dnem. Smarujemy resztą polewy nie zapominając o posmarowaniu boku tortu. Na wierzchu układamy plasterki bananów i kawałki mandarynek. Można użyć inne owoce, oczywiście! Tort najlepiej schłodzić

Lamarida.pl
Ciasto z masą serową s. Anastazji 179

zrobieniu ciasta z przepisów siostry Anastazji z moich ust nie wyrywają się słowa zachwytu… Gdybym miała rozłożyć ciasto na czynniki pierwsze, napisałabym tak: masa serowa jest super, ciemny biszkopt kakaowy jest ok. Największy problem miałam z ciastem jasnym – wyszło jakieś takie suche i osobiście dość mocno czułam mąkę ziemniaczaną. Być może zrobiłam coś źle, a być może

Smaki Na Talerzu
Ciasto kakaowe z masą śmietanową i dżemem z ciemnych winogron 187

macie pomysłu na ciasto ? a mają wpaść niespodziewani goście, oto propozycja pysznego i szybkiego ciasta kakaowego z kremem z kwaśnej śmietany i dżemem winogronowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju  Składniki na krem(...)każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na gęsty krem.  Do blaszki wykładamy spodnią część biszkoptu,  nasączamy herbatą i smarujemy około 4 łyżkami dżemu z winogron jeśli nie macie może być z porzeczki, następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch smarujemy

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto Kubanka 808

składniki na biszkopt kakaowy: 80 g maki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy ja sztywną lśniącą masę. Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubitych białek. Mieszamy przy pomocy szpatułki(...)waniliowych ok. 25 szt. herbatników kakaowych 1 mały słoiczek konfitury z czarnej pożeczki poncz: 100 ml mocnego naparu z kawy wymieszanego z 50 ml rumu lub wódki wykonanie ciasta: Biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponczujemy. Wykładamy cały krem budyniowy. Układamy herbatniki waniliowe na nie rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Układamy herbatniki kakaowe. Na nie wykładamy równomiernie krem śmietanowy. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Kostka malinowo-czekoladowa 183

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy : maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
KOKOSOWY Tort 185

Przedstawiam Wam roczkowy tort mojego dziecka.  tort #zdrowytort#zdroweslodycze  Biszkopt:  -10   jajek   - 10 łyżek mąki tortowej    Białka ubiC z szczypta soli na sztywna pianę,  żółtka,osobno ubite, dodać  stopniowo, mieszając drewniana łyżka , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesiewajac  przez sitko.  Piec około 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie(...)Mleko zostawić  dobę w lodówce.  Ubić tylko twarda biała  cześć. 2/3 kremu ubijamy z rozgniecionymi widelcem bananami,malinami, połowa daktyli. Włożyć do lodówki.   Biszkopt mocno nasaczyc sokiem z limonek i cytryny . Posmarować  pozostałymi daktylami. Przełożyć kremem. Posypać kokosem.   Pozostałe 1/3 ubitego mleko kokosowego wykorzystujemy do dekoracji. Układamy żurawine liofilizowana a boki posypujemy

Szkrab Je Sam
Kostka malinowo-czekoladowa 193

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy : maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
MALINKA POD CHMURKĄ 428

Idealne ciacho na niedzielę. Bo taki musi być obowiązkowo. Niedziela bez słodkości jest dniem straconym. Więc jeśli jeszcze nic nie macie upieczonego, do piekarników marsz! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku(...)wierzch: czekolada mleczna do starkowania Wykonanie: biszkopt: *Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy cukier nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na sam koniec. Mieszamy. Przelewamy do formy o śr. 20 cm. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. * Mus z malin podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Dodajemy żelatynę, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Warstwowa pyszotka z ciasteczkami Brześć 212

Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :) Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam(...)wodę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną,kakao i proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt wyjdzie cienki i taki ma być. Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy cukier z budyniami i mąką, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy ciągle mieszając tak długo aż będzie gęsty

Sama słodycz i szczypta chili
tort chałwowy 216

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru

babka w formie
Tort owocowy z pianką truskawkową 170

dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietanki 36% 2 opakowania(...)waniliowe i puder. Na koniec do masy delikatnie przelać zastygającą  galaretkę.  Połączyć w całość.   Drugą galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu u również wstawić do lodówki Biszkopt przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część ciasta i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu masy ułożyć owoce. Wszystko

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania