posypane cukrem z odrobiną śmietany. Warto jednak czasem poświecić troszkę więcej czasu i przygotować takie fajne deserki. Smakują rewelacyjnie. Składniki: 330 ml śmietany kremówki 200 g truskawek opakowanie biszkoptów albo jeden placek biszkopta czekoladowe rureczki świeże listki mięty Wykonanie: *Kremówkę ubijamy na sztywno . Dodajemy cukier puder wedle uznania do smaku. *Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy(...)kosteczkę. * Na dno pucharków układamy pokruszone biszkopty. Na nie wykładamy ok łyżkę kopiastą ubitej śmietany. Wykładamy pokrojone truskawki, następnie znów łyzkę śmietany. Dekorujemy czekoladowymi rureczkami, listkami mięty i całymi truskawkami
Z Majeczką w kuchniSłonecznikowiec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Zachęcam do skosztowania. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a efekt jest smakowity. Ciemny biszkopt przekładamy kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość polana gorzką czekoladą. Mmm... pyszności musicie spróbować. Ciekawe połączenie smaków. Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru1/2
Krokusowy Domktórzy nie przepadają za kaszą manną, gwarantuję, że w tej postaci zje ją każdy, deser na różne okazje. Pycha J Składniki na formę 21/31 cm 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 16 g cukru waniliowego 100 ml likieru kokosowego 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka ciemnego kakao ½ litra świeżych(...)wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać likier i dokładnie wymieszać. ¾ gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą masę, wygładzić, w jeszcze ciepłą powciskać umyte
Wanilia i Kardamontruskawek • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml śmietany kremówki • 100 g cukru pudru • 1 op. cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra(...)trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy
KUCHNIA POLSKAbarwnika ,dodać połowę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać. Wystudzony przekroić na połowę lub na 3 części. Miskę wyłożyć folią .Wierzch biszkoptu [ 1 część] dopasować wielkością do dna miski.Odcięte kawałki ciasta odłożyć.Na wyłożone ciasto wyłożyć część masy śmietanowej z galaretką, na to druga część biszkoptu [ też dopasowana wielkością
Moje domowe kucharzeniemało czasu na nowe wpisy na blogu:( Jestem już po komunii mojego dziecka i Witam ponownie :)) Dzisiaj zaprezentuję tort komunijny piętrowy jaki zrobiłam dla mojej córci. Przepis na biszkopty godny polecenia, pięknie wyrosły. Zapraszam do przepisu:)) Składniki: Biszkopt 14 jajek 2 szklanki cukru 4 łyżeczki … Czytaj dalej Tort komunijny
gotuj ze mnądzieciństwa pamiętam wizyty u krewnych i zajadanie się ciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i polewą. Owoce jakby “tworzą fale” w dwukolorowym biszkopcie Oczywiście po latach musiałam odtworzyć to przepis, ale w wersji roślinnej. I ciasto wychodzi wyśmienite! Najstarszy syn daje mu maksymalną liczbę punktów w naszej wewnętrznej skali. Najmłodszy
Lamarida.plwysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym na chwilę znowu przeniosła się w czasy dzieciństwa! Zapraszam na tort lawendowy :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy(...)pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając
CiastkozercySerek waniliowy przekładamy do miski. Powolnym strumieniem wlewamy do niego wystudzoną żelatynę z galaretką i ubijamy całość chwilę do połączenia się składników. Wylewamy do tortownicy. Ja nie wykładam jej biszkoptami, bo po prostu nie lubię "ciastek" w serniku na zimno, ale jeśli lubicie sernik z biszkoptami na spodzie, oczywiście możecie ich użyć do wyłożenia foremki. Rabarbar obieramy, kroimy, przekładamy
Walijskie Pichcenieskładniki na biszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem dno pieczenia. Pieczemy(...)soku marchew- banan- jabłko. W pozostałym soku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na piankę śmietankowo malinową: 600 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki
Domowy Smak JedzeniaKocham torty,najbardziej lubię je robić.Można za każdym razem zrobić inny smak i kolor nie zapominając o ponczu. Biszkopt: jaja 6 szt L mąka pszenna 9 łyżek cukier 2 łyżki Masa : mascarpone 600 g śmietana 30% 600 g cukier 3 łyżki kakao 3 łyżki Poncz: sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem(...)przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym). Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam
Różowa kuchniawypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z bananami. Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone(...)wody Bananowiec Jak przygotować bananowca. 5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut. Upieczone wystudzić i zmiksować. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z odrobiną soli. Kiedy ubite stopniowo dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Małymi ilościami
mecooksTort nie zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można(...)podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może być suchy i musi dobrze smakować. Do zrobienia wytrawnych kremów doskonale nadaje się gładki, naturalny twarożek. Do większości
Smaczna Pyzawiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka startej skórki z pomarańczy szklanka truskawek cząstki pomarańczy galaretka pomarańczowa opakowanie okrągłych biszkoptów (użyłam bezglutenowych) Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy żelatynę i miksujemy na głądką masę. W formie o średnicy(...)układamy biszkopty. Zalewamy je serem. Na wierzchu układamy pokrojone owoce, lekko wciskając je w masę. Odstawiamy do lodówki, aż ser stężeje. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy całkiem wystygnie, wylewamy ją na sernik. Odstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje. Smacznego :) Artykuł Sernik na zimno pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogszanowany, który już w niewielkiej ilości nada deserowi wytrawności , dlatego ja wykorzystam koniak. Przejdźmy do przepisu. Na 3-4 solidne porcje będziemy potrzebować: 500g mascarpone 200g savoiardi (biszkopty) 4 jajka 4 łyżki stołowe cukru do żółtek 4 łyżki stołowe cukru do białek Kakao Szczypta soli Espresso Alkohol: koniak, whisky, lub wino marsala Mixer lub rózga Owoce do dekoracji(...)koniec dodajemy cukier; 2. Mascarpone mieszamy z utartymi żółtkami, a następnie z pianą z białek. I tak mamy gotową masę; 3. Pora nadać włoski temperament naszemu deserowi. Skrapiamy biszkopty espresso oraz alkoholem i układamy w naczynie w którym chcemy podać deser. Następnie nakładamy masę, na masę kakao, a na kakao znów nasączone biszkopciki i masę. Deser wstawiamy do lodówki
Tradycyjna Kuchnia