wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jej dodatek w tym cieście sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Idealnie łączy się z brzoskwiniami i delikatnym kremem śmietankowym. Do tego oczywiście klasyczny puszysty biszkopt! Chrupiące ciasto z brzoskwiniami to idealny wypiek na każdą okazję. Polecam je na rodzinne spotkania, domowe imprezy a szczególnie na święta. CHRUPIĄCE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS Biszkopt(...)chrupiącą warstwę nutelli z płatkami wyłożyć tężejącą galaretkę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z śmietan-fixem. Połowę masy wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i udekorować posiekaną czekoladą. Artykuł Chrupiące ciasto z brzoskwiniami pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!przepis na ciasto z masą orzechowo - kawową i bitą śmietaną. Ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu a bardzo smaczne i efektowne. BISZKOPT : 4 jajka rozmiar "L" 1/2 szklanka cukru (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)dodajemy żółtka i cukier i dalej ubijamy, na koniec wlewamy olej, miksujemy. Mąki z proszkiem przesiewamy sitkiem i mieszamy szpatułką aż masa jajeczna się połączy i będzie puszysta. Biszkopt przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, 23/33 cm i pieczemy 30 minut w temperaturze 185 % C. Po upieczeniu studzimy go w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnia. Bardzo zimną śmietanę
Kulinarne Fantazje Mariolimascarpone - składniki: Masa: 500g serka mascarpone 330 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 galaretka na 500 ml wody (użyłam przeźroczystej, ale można dowolnej) Spód: mini biszkopty (można pokruszyć klasyczne) Wierzch: krem czekoladowy (ew. dżem) owoce bakalie mini biszkopty Mini serniczki bez pieczenia z serka mascarpone - przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody(...)cukier. Całość zmiksować na stabilna masę. Na końcu nie przerywając mieszania cienkim strumieniem wlać płynną galaretkę (nie musi być tężejąca). Dno szklaneczek, słoiczków lub innych niewielkich naczyń należy wyłożyć biszkoptami. Na nie przełożyć masę z mascarpone. Serniczki wstawić do lodówki, aby całkowicie stężały. Gotowe posmarować kremem czekoladowym lub dowolnym dżemem i udekorować według uznania
Di gotujeszklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżeczki kakao 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 słoiczki powideł śliwkowych 1,5 - 2 opakowania okrągłych biszkoptów 1. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na jasną puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. 2. Do masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)kakao i mieszamy, a trzecia zostaje jasna. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozprowadzamy ciasto jasne, a na nim delikatnie powidła śliwkowe (u mnie jeden słoiczek), następnie układamy biszkopty. Teraz dajemy ciasto z makiem, na które dajemy powidła śliwkowe, następnie biszkopty. Na wierzch dajemy ciasto ciemne. Wyrównujemy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około jednej godziny
kruche babeczkistopni, na około 12 - 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić na brzegach i pachnieć cynamonowo - gotowe. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po 5 minutach biszkopt wykładamy na ściereczkę kuchenną, odwracając go papierem do góry. Papier delikatnie odrywamy, a ciepły jeszcze biszkopt zwijamy w roladę. Nie powinno być z tym problemu - ciasto jest miękkie i elastyczne(...)erytrytolem i łyżeczką cynamonu. Jeśli nie gęstnieje mimo waszych starań - wsypcie śmietan - fix. Dodajemy serek i miksujemy jeszcze chwilkę - masa błyskawicznie stanie się sztywna. I czas na rolowanie. Odwinięty biszkopt równomiernie pokrywamy kremem. Przy brzegu od którego zaczynamy zwijanie rolady wykładamy łyżką podłużny pasek konfitury. I zwijamy delikatnie, ale dokładnie, by masa dobrze przylegała i sklejała całe wnętrze rolady. Owijamy
Kronika Piekarnikasprzęcie. Mój starty zwykły mikser zastąpił nowy robot planetarny, o jakim zawsze marzyłam, ale niestety mam wrażenie, że jeszcze „go nie czuję” i musimy lepiej się poznać Biszkopt : 4 jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 200 g świeżego szpinaku 1/2 szkl. oleju 250 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa(...)mrożonych malin 3 op. galaretki malinowej 750 ml wody Masa śmietanowa z białą czekoladą: 200 g białej czekolady 600 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt szpinakowy: Szpinak miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż do powstania jasnej i puszystej masy (około 10 minut). Wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę
Smaki Na TalerzuDeser, który uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli 😊 Ułożone na biszkoptach kawałki brzoskwiń z syropu, zalane mleczno śmietanową masą, z pływającymi kryształkami galaretki, posypany błyszczącą zieloną kołderką 😋 Składniki: tortownica o śr. 26 cm szklanka=250 ml -biszkopty -brzoskwinie z syropu -3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa, kiwi -2 szklanki pełnego mleka -1 szklanka śmietany 30% -1 szklanka cukru -opakowanie cukru waniliowego(...)wodą do jej wysokości, zamieszać, odstawić do napęcznienia. Każdą z galaretek rozpuścić osobno w półtorej szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać, pozostawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Każdy nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki. Zimne mleko wymieszać ze śmietaną. Czerwoną, twardą galaretkę pokroić w kostkę. Napęczniałą żelatynę
Kulinarne przemysleniaMoże nie wygląda, ale to tort owocowy. W środku znajdziecie lekkie kremy z ananasem i brzoskwiniami. Nie za słodko i smacznie ? Składniki na biszkopt (18-20cm) 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu
Słodki sentymenttruskawkami i borówkami. Świeże owoce idealnie komponują się z delikatnym kremem śmietankowym. Tort jest łatwy i nawet największy amator sobie z nim poradzi UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm: 8 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam(...)żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boczków nie smaruję. Wylewam do tortownicy ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu
Słodki sentymentDoskonały – sernik dyniowo-klonowy jest po prostu doskonały. Świetne połączenie smaków, delikatna konsystencja, wszystko tu do siebie pasuje. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na spód: 1 paczka (100 g) biszkoptów, ulubionych Składniki na masę serową: 500 g twarogu (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru brązowego 125 ml syropu klonowego 1 ¼ łyżeczki cynamonu 180 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru(...)klonowy, śmietanę i cynamon. Następnie po jednym jajku i puree z dyni. Śmietankę ubijam i dodaję do masy serowej. Całość mieszam już delikatnie łopatką. Tortownicę 20-22 cm wykładam biszkoptami, na biszkopty wykładam masę serową. Górę wyrównuję i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i delikatnie uchylam drzwiczki
Słodki sentymentżeby być dokładną to tort kawowo-czekoladowy z żelką z czarnej porzeczki. Doskonałe połączenie, a czarna porzeczka świetnie przełamuje smak kawy i czekolady. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier(...)dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam, mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki na żelkę
Słodki sentymentprezentuje, dobrze smakuje – tort kryształek może być główną atrakcją urodzin Do tego jest super prosty i można go dopasować kolorystycznie do swoich upodobań. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżki kakao Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym(...)żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam w osobnej misce i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w tortownicy o średnicy 22-26 cm w 180 stopniach przez 15 minut do suchego patyczka. Składniki na masę: 2 kolorowe galaretki (u mnie to wiśniowa i pomarańczowa) 2 przezroczyste galaretki 700 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka
Słodki sentymentkulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 krople żółtego barwnika spożywczego (można pominąć, kurkuma(...)połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry i kroję na dwa blaty. Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody
Słodki sentymentsobotę zazwyczaj mamy trochę wolnego czasu, a jutro akurat jest Dzień Babci. Idealna okazja, prawda? Tort z owocami egzotycznymi - przepis na 6 porcji Do przygotowania tortu będą Ci potrzebne: biszkopt owsiany , 300ml mleka, 70g ksylitolu, budyń waniliowy bez cukru, 130g masła, 2 łyżki płatków migdałowych, kiwi, 1/4 ananasa, pitaja, 3 łyżki dżemu bez cukru. 1. Upiecz biszkopt owsiany (foremka(...)odstaw do ostygnięcia. Aby na wierzchu nie powstała "skorupka" przykryj garnek folią spożywczą tak, aby przylegała ona do powierzchni budyniu. 5. Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem. 6. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. 7. Dolny blat posmaruj dżemem, kolejny blat i wierzch tortu kremem budyniowym. 8. Resztą kremu posmaruj boki tortu oraz obsyp uprażonymi płatkami migdałowymi. 9. Na wierzch
Z notatnika dietetykapłynnego -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18% -1 łyżeczka sody -125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej albo rozpuszczonej i przestudzonej BISZKOPT -3 jajka +2 białka -0,5 szkl cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl mąki pszennej tortowej BUDYŃ -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru(...)budyń Budyń ściągamy ognia i dodajemy do niego masło, mieszamy do połączenia SKŁADANIE CIASTA Pierwszy miodowy spód smarujemy powidłami, następnie wykładamy połowę gorącej masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem, biszkopt smarujemy powidłami i wykładamy resztę gorącej masy budyniowej. Przykrywamy spodem miodowym. ***ja ten drugi miodowy spód dałam sobie jakby do góry nogami, wtedy góra ciasta jest gładziutka i równa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku