biszkopt - 18139 przepisów (strona:464/1210)

Deser pełen słońca 108

Uwielbiam komponować deserki. Często wystarczy kilka składników. Moja propozycja na dziś. Opcja dla dzieci i dla dorosłych Co nam trzeba? Na 4 pucharki 20 biszkoptów 200ml śmietany 36% plus łyżka cukru pudru 200ml jogurtu naturalnego 100g białej czekolady Sezonowe owoce płatki migdałowe 4 łyżki rodzynki dla dzieci kolorowa posypka, polewa czekoladowa Robimy! Na dno pucharków kruszymy po 5 biszkoptów Śmietanę(...)ubijamy na sztywno z cukrem pudrem Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lekko studzimy i dodajemy do jogurtu naturalnego. Jogurt z czekoladą mieszamy ze śmietaną. Wykładamy na biszkopty. Zdobimy sezonowymi owocami, posypujemy płatkami migdałowymi, dodajemy rodzynki lub kolorowe posypki, dodajemy polewę i odstawiamy do lodówki aby się całość schodziła- na minimum godzinkę. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest

Latosiowydom
Malinowa pianka z borówkami 167

Słodkie, lekkie ciasto bez pieczenia. Na biszkoptach posmarowanych kwaskowym dżemem porzeczkowym i leciuteńką pianką na bazie mleka zagęszczonego z dodatkiem świeżych malin i borówek! Z masy piankowej wyszła długa forma (ok 12 x 40 cm) oraz trzy pucharki o pojemności około 250 ml. Składniki: 9 podłużnych biszkoptów, 8 łyżeczek dżemu porzeczkowego, 2 galaretki malinowe, 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego(...)około 5 minut, następnie strumieniem cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach dodajemy galaretkę, a następnie owoce - delikatnie mieszamy. Kilka owoców zostawiamy na wierzch. Na spód formy wykładamy biszkopty, smarujemy dżemem, wykładamy masę oraz kilka owoców na wierzch. Wkładamy do lodówki na całą noc. Aby ciasto łatwiej wyjąć z formy, można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą i wtedy wyjmiemy

Lena Gotuje
Kantyczka 351

margaryny lub masła 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szkl maku duża paczka okrągłych biszkoptów słoik dżemu z czarnej porzeczki Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji Ciasto: Składniki powinny być(...)wymieszać z ciastem.  Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak. Blaszkę 24x39cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić ciasto makowe, ułożyć połowę biszkoptów, warstwę dżemu, ciasto kakaowe, biszkopty, dżem i ciasto jasne. Piec ok 40 minut w temperaturze  180 stopni. Ostudzić, polać polewą i ozdobić orzechami i wiórkami kokosowymi. Polewa:  Żelatynę

Smakołyki Asi
Ciasto z truskawkami i budyniem 213

pięknie prezentuje się na stole, a połączenie truskawek z budyniem jest wyjątkowo smaczne i delikatne. Zapraszam do wypróbowania przepisu i udostępniania dalej! CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM PRZEPIS Składniki Biszkopt 140 g mąki pszennej 4 jajka 150 g cukru szczypta soli Warstwa budyniowa 3 budynie śmietankowe bez cukru po 35 g każdy 1l mleka 150 g cukru 1 kostka masła(...)śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 120 ml gorącej wody Warstwa z galaretką 350 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 ml wody Przygotowanie Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Kolejno cały czas miksując dodać żółtka. Na koniec dodać

Alle Dobre!
Mus z mango i białej czekolady 60

cukierniczych, okrągłych foremkach z pomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) okrągłe biszkopty 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady gładka pulpa z 1/2 mango 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa(...)przygotować w ładnych pucharkach. Ja podam wykonanie w foremkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce

Raj dla Podniebienia
Deser z malinami i kremem z białej czekolady 63

jest tak, że jak skosztujemy czegoś smacznego, od razu czujemy sie lepiej? Oto taka propozycja. Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku(...)foremek, deser można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane desery umieszczamy w lodówce

Raj dla Podniebienia
Sernik kokosek na zimno 81

tylko z fotografii moje dziecko zna swoich pradziadków. Patrzy na wyblakłe zdjęcia, czasem postukuje w nie lekko paluszkiem i pyta postaci na zdjęciu: Widzisz mnie prababciu? Składniki 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1200g twarogu (użyłam z Piątnicy z wiaderka) 1 mała puszka mleczka kokosowego 1 torebka wiórków kokosowych (100 g ) ½ szklanki likieru kokosowego 2 wafelki Princessa kokosowe 4 – 4,5 łyżki(...)waniliowy 1 mały kubek śmietanki kremówki Wykonanie Wiórki kokosowe zalewamy mleczkiem kokosowym i likierem, niech moczą sie ok. 2h. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasno układamy biszkopty. 3. Twaróg przekładamy do miksera, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy. Wlewamy cienkim strumyczkiem likier, następnie dodajemy napęczniałe od mleczka wiórka, olejek. W masie ma być mocno wyczuwalna nuta

Raj dla Podniebienia
SERNIK LETNI Z BORÓWKAMI I MOJE LATO W KADRZE 78

ricotty 3/4 szklanki cukru pudru 8 jajek 2 łyżeczki likieru karmelowego sok z 1/2 cytryny nadzienie 200 g świeżych borówek kilka listków mięty do dekoracji 2 małe opakowania biszkoptów 5 łyżek dżemu morelowego garść posiekanych pistacji otarta skórka z limonki Wykonanie Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Na patelni roztapiamy masło. Masę ciasteczkową łączymy z masłem(...)upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Na schłodzony wierzch wykładamy pozostałe owoce, pistacje dekorujemy listkami mięty i otartą skórką z limonki. Boki sernika smarujemy dżemem. Biszkoptom odkrawamy końcówki i obkładamy nimi cały sernik. Całość można obwiązać tasiemką, biszkopty będą wtedy lepiej przylegać. Smacznego! Artykuł SERNIK LETNI Z BORÓWKAMI I MOJE LATO W KADRZE pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Ciasto budyniowe z truskawkami, galaretką i śmietankową pianką 100

Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy. Gorąco polecam! W sam raz na upalny dzień! Smacznego! SKŁADNIKI: ( 24×24 ) * truskawki – 400 g * biszkopty podłużne – 150 g (150 g) * herbatniki kakaowe – 130 g (130 g) * budyń śmietankowy bez cukru – 80 g * mleko – 700 ml * cukier – 60 g * masło(...)galaretka truskawkowa – 2 op ( po 75 g ) * śmietana 36% – 150 ml * cukier puder – 2 łyżki * żelatyna – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Delikatnie nasączamy herbatą. Do garnka wlewamy 500 ml mleka, do reszty wsypujemy budynie i dodajemy 5 łyżek cukru. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotującego mleka wlewamy rozrobione budynie. Cały czas mieszając

Ostra na Słodko
Ciasto zebra śmietankowo truskawkowa 488

truskawkową: 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 3/4 szklanki wrzątku Wierzch deseru: 200 g truskawek (około) 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku PS Dodatkowo na spód ciasta możemy wyłożyć biszkopty. Ja zrobiłam ciasto bezglutenowe 🙂 bez biszkoptów. Sposób wykonania śmietankowo truskawkowej zebry. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 misek, szklanki, blaszki 22 x 22cm, miksera. Ciasto jest na małą(...)masy śmietanowej (schładzam w lodówce, pilnując, by za mocno nie stężało). Krok 3. Wykładam masy na blaszkę. Formę do pieczenia wyścielam papierem do pieczenia. Spód możesz wyłożyć także biszkoptami. Obie masy wykładam na przemian po około 3 łyżki na środek blaszki lekko dociskając każdą warstwę. Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie wyjmuję i na wierzchu układam truskawki. Galaretkę

Ania gotuje
Ciasto nugatowe 1582

wyjdzie przepyszne. Dodatkowo dla osób początkujących przygotowałam krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak zrobić to pyszne ciasto nugatowe. Zapraszam do wypróbowania przepisu! CIASTO NUGATOWE PRZEPIS Składniki Biszkopt 60 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka cukru szczypta soli Masa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 1 łyżka cukru 100 g masła 300 ml wody(...)Masa śmietankowa 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 100 orzeszków ziemnych 200 g herbatników maślanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość

Przepiski.pl
Sernik na zimno z truskawkami 87

ciasta dodaj nieco więcej) – 120 ml mleka – 3 łyżki żelatyny – 1 łyżeczka ekstraktu waliliowego – 2 opakowania galaretki truskawkowej – około 1 kg truskawek – 100-150 g okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Mleko podgrzej do 70-80 st. zagotowując w garnuszku. Wystarczy, aby zaczęło bulgotać. Do mleka dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. W misce rozpuść galaretki w nieco mniejszej ilości(...)wymieszaj. Tak zahartowane mleko z żelatyną wlej teraz do miski z pozostałą masą serową. Bardzo dokładnie wmieszaj. Wyłóż spód okrągłej formy do ciasta papierem do pieczenia. Na spodzie układaj biszkopty tak, aby zapełniły dno. Nie przejmuj się, jak zostaną przestrzenie między biszkoptami, jak wypełni je masa serowa, nie będzie problemu z krojeniem. Jeśli chcesz zrobić atrakcyjne obrzeże pokrój kilkanaście truskawek

nietylkopasta.pl
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych 191

sernik na zimno 750g serka homogenizowanego 25 g żelatyny 200 ml śmietany 3 łyżki cukru pudru ok. 50 ml wody 1 galaretka truskawkowa truskawki do dekoracji 200g podłużnych biszkoptów Możecie wykorzystać dowolny serek homogenizowany. Polecam naturalny, a nie waniliowy. Ja uwielbiam serki Rolmlecza, dlatego polecam właśnie je. Śmietanę będziemy ubijać, więc dobrze, aby była schłodzona. Wtedy znacznie łatwiej ją ubijać(...)pozostałem części masy i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 24 cm, wykładamy na dnie papierem do pieczenia i dno wykładamy biszkoptami. Wylewamy naszą masę serową i chowamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie robimy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jak galaretka będzie ostudzona, wierzch ciasta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z truskawkami i galaretką 157

ostatni przepis z tymi owocami, który Wam jeszcze pokażę 😊🍓 Dziś sernik, ulubione ciasto mojego syna, ale wzbogacone sezonowymi truskawkami i galaretką. Pyszności! Składniki (blaszka 36x24cm): opakowanie okrągłych biszkoptów lub herbatników - u mnie te pierwsze 1 kg sera białego - dobrej jakości z wiaderka 200 g masła 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy 1 budyń waniliowy(...)500ml wrzątku Sposób przygotowania: 1. Ser i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Masło rozpuścić i wystudzić.  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie ułożyć biszkopty lub herbatniki. 4. W misce umieścić ser, żółtka, cukier, aromat, mleko, mąki i proszek budyniowy. Całość zmiksować. Dodać ostudzone rozpuszczone masło i wymieszać.  5. W osobnym naczyniu ubić białka

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z kremem i musem truskawkowym 92

letnią imprezę. Do zrobienia kremu użyłam serka mascarpone, który bardzo lubię, ale można je bardziej odchudzić i użyć np. jogurtu greckiego. Bardzo polecam. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki ksylitolu Krem : 200 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 6 łyżek(...)wody ok. 350 g truskawek 200 g serka waniliowego Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i dobrze osuszyć. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki

Healthy food explorer