bank nie znajdziecie! Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy. Gorąco polecam! W sam raz na upalny dzień! Smacznego! SKŁADNIKI: * truskawki – 350 g * biszkopty podłużne – 150 g * herbatniki ( zwykłe lub kakaowe ) – 130 g * budyń bez cukru waniliowy – 80 g * mleko 3,2% – 700 g * cukier – 60 g * masło min.82(...)budynie, dodajemy 5 łyżek cukru, mieszamy. Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony proszek, gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając ( uważamy! ). Przykrywamy folią, studzimy. CAŁOŚĆ: Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy wodą z cukrem. 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy. BUDYŃ: Do misy wkładamy 300 g masła, ubijamy na puch. Do puszystego dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń
Ostra na Słodkoszybkie w zrobieniu. Jestem pewna, że uda się każdemu i nikt się nie oprze. Malinowa chmurka to moje ulubione ciasto, które mogłabym jeść codziennie. Tradycyjnie w wersji na biszkopcie lub na kruchym cieście (oba przepisy są na moim blogu, na dole znajdziesz do nich odnośniki) ciasto jest pracochłonne. Tym razem postanowiłam zrobić malinowy deser bez pieczenia spodu oraz bezy. Dzięki(...)smaczny. Moje ciasto jest na masie z pokruszonych herbatników i roztopionego masła. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze bardziej uprościć sobie pracę i na spodzie ułożyć gotowe biszkopty. Malinowa chmurka bez pieczenia – składniki Podane składniki są na tortownicę o średnicy od 24 do 26 cm lub blaszkę o wymiarach
Ania gotujeMalinowa góra lodowa bez pieczenia Super orzeźwiający deser z owocami malin idealny na lato, malinowa góra lodowa bez pieczenia. Wysokie ciasto malinowa góra lodowa prosty przepis na ciasto z biszkoptami i śmietankowym kremem z mlekiem w proszku. Czerwone kwaśne maliny idealnie kontrastują z białą słodką, mleczną masą. Dopełnieniem całości są ciasteczka, spód jest z herbatników, a środkowa warstwa i górna(...)biszkopty. Jak zrobić malinową górę lodową? Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdzie więcej przepisów na ciasta i desery. Malinowa góra ciasto Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku znakomicie się sprawdza latem, kiedy wysoka temperatura szybko zmiękcza zimne masy. Masa z mlekiem w proszku jest bardziej stabilna i nie podchodzi wodą. Jak zimą uwielbiam ciasta pieczone, tak latem wysoka temperatura
Dieta moja pasjaskładniki na biszkopt: 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki(...)gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (pokroiłam w kostkę). Pokrojone truskawki dodajemy do galaretki i mieszamy. Lekko tężejąca galaretkę z truskawkami wylewamy na biszkopt. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 35 g mąki pszennej 35 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzeniabył gotowy w mig! Czas przygotowania: 20 min + czekanie na ostudzenie i stężenie galaretek Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) ok. 10 szt. biszkoptów 500 g sera z wiaderka 1 galaretka przeźroczysta (użyłam o smaku truskawkowo-waniliowym) 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru waniliowego 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę przeźroczystą rozpuść w pół szklanki(...)truskawkową rozpuść w 500 ml gorącej wody (przy upałach tę ilość można zmniejszyć do ok. 400 ml), wystudź Tortownicę wyłóż folią spożywczą i folią rantową Na dnie tortownicy poukładaj biszkopty, w razie potrzeby możesz je złamać Ser zmiksuj, a następnie wlej zimną galaretkę przeźroczystą, połącz mikserem Dodaj cukier waniliowy i ponownie zmiksuj Wylej masę na biszkopty i włóż tortownicę
Słodki Blogbardzo serdecznie zapraszam Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm (może być większa bo ciasto wychodzi wysokie) *używam szklanki 250ml BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka(...)czekolady mlecznej DODATKOWO -2 galaretki truskawkowe -ok 800ml wrzątku -ok 400g truskawek Na początek robimy bazę kremu-litr mleka, cukier, budynie mieszamy i gotujemy Powstały budyń studzimy. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia-delikatnie wszystko mieszamy Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZapraszam po przepis na pyszne ciacho. Nie jest trudne w wykonaniu, a wygląda efektownie. Myślę że zachwyci Waszych gości. Biszkopt kakaowy, do tego krem z mascarpone karmelowego i śmietanki z czekoladą. Okazało się, że to bardzo pyszne połączenie. Ciasto powstało spontanicznie. Mascarpone karmelowe kupione przez pomyłkę, napoczęta czekolada, chciałam to wykorzystać. Smak miło mnie zaskoczył(...)zagotować. Tak przygotowaną śmietankę zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Chłodziłam 5 godzin. W czasie kiedy śmietanka się chłodzi przygotować biszkopt. Białka ubić, dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę dodając olej. Następnie przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką, delikatnie
Agusiowe smakołykibardzo prosty i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie wyśmienite! CIASTO LEŚNY MECH Z GALARETKĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g) 280 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa(...)galaretką i owocami 2 galaretki malinowe 400 g malin 700 ml gorącej wody Masa śmietankowa 250 serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru Przygotowanie Biszkopt Szpinak blendujemy na papkę. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewamy olej. Kolejno przekładamy papkę szpinakową i całość
Alle Dobre!jakąś weekendową imprezę. Tort jest lekki, rabarbar w połączeniu z galaretka i truskawami ma fajny słodko-kwaśny i orzeźwiający smak. Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 galaretki krystaliczne/przezroczyste ok. 400 g świeżych truskawek ok 500 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki 1 galaretka agrestowa Wykonanie: Truskawki(...)umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni. 1 galaretkę krystaliczną rozpuścić w ok 200 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Rabarbar przełożyć do garnka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić
Healthy food explorerDziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas furorę w weekend! Ciasto jest z pieczonym biszkoptem, ale można je przygotować również w wersji bez pieczenia. To połączenie puszystego biszkoptu z budyniowym kremem przygotowanym z dodatkiem soku i śmietankową pianką z truskawkami. Razem z galaretką tworzy nieziemsko pyszną całość. Naprawdę! Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie(...)mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy zimną śmietanę kremówkę , następnie wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę aż połączy się ze śmietaną. Dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Z biszkoptu ścinamy skórkę, nasączamy ponczem. Wylewamy masę z sokiem, rozsmarowujemy. Układamy herbatniki, lekko dociskamy. Na herbatniki wykładamy masę śmietankową z truskawkami , rozsmarowujemy i odstawiamy do zastygnięcia. Wylewamy lekko stężałą galaretkę
Ostra na Słodkozimno z truskawkami. TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO PRZEPIS Składniki 600 g truskawek 800 g sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru pudru 125 ml wody 3 łyżki żelatyny 10 okrągłych biszkoptów Przygotowanie 1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów. 2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. 3. Truskawki umyj, oczyść(...)szypułek i zblenduj na mus. 4. Do musu dodaj ser z wiaderka i cukier puder. Całość zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wlej przestudzoną żelatynę. 5. Masę przelej na biszkopty i całość wstaw do lodówki na całą noc do stężenia. Artykuł Truskawkowy sernik na zimno pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!serka homogenizowanego naturalnego, w temperaturze pokojowej 1 opakowanie galaretki truskawkowej + 250 ml wody 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 100 g podłużnych biszkoptów savoiardi lub ladyfingers Polewa z białej czekolady : 100 g białej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo : dodatkowe truskawki do dekoracji opcjonalnie - kilka bezików do dekoracji Wykonanie : Przygotować tortownicę ( lub rant(...)cukierniczy ) o średnicy 23 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, do boków przykleić pasek papieru do pieczenia lub tzw. folii rantowej. Na spodzie tortownicy ułożyć biszkopty, w razie potrzeby przycinając je. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, wystudzić. 200 g truskawek zmiksować blenderem na gładkie puree. Pozostałe 300 g truskawek pokroić w kostkę. W naczyniu umieścić serek homogenizowany
Opowieści z piekarnikaopakowania kiślu o smaku truskawkowym z cukrem 700 ml wody 1 łyżka żelatyny Mus waniliowy 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: paczka biszkoptów np. okrągłych garść płatków czekoladowych Przygotowanie: Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę(...)puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach., Przełożenie: Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć kisiel truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki
Ciastka - domowe słodkościżółtka (o temperaturze pokojowej) 80 g drobnego cukru (5 łyżek) 60 ml wina (4 łyżki stołowe) Dodatkowo: 120 g owoców (np. maliny, truskawki, jagody, jeżyny, borówki, świeże figi) podłużne biszkopty (lub inne, kruche ciasteczka) Jakie wino do zabajone? Tradycyjne Zabajone powstaje na bazie słodkiego i wzmacnianego wina Marsala (zawartość alkoholu około 17 – 20 %), które możemy zastąpić słodkim i mocnym(...)krem gęstnieje. Bardzo ważna jest cierpliwość i staranność podczas ubijania kremu. Uważaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się masy . Prawidłowo zrobione zabajone jest gęste i idealnie oblepia owoce oraz biszkopty. Rozlewam deser zabajone do pucharków Kremowy deser przelewam do ozdobnych pucharków. Dodaję ulubione owoce lub zatapiam podłużne biszkopty. Deser możesz oprószyć kakao lub startą czekoladą. Deser zabajone podaję na ciepło
Ania gotujeCzas całkowity 16 min Ilość porcji: 4 Składniki 6 dojrzałych brzoskwiń 50 ml brendy ½ pomarańczy laska wanilii 3 łyżki cukru 2 świeże liście laurowe kilka biszkoptów Wykonanie Rozgrzej piekarnik z opcją grilla 240 stopni. Przekrój brzoskwinie na pół i umieść je w miseczce. Brzoskwinie skrop brandy, zetrzyj odrobinę skórki pomarańczowej i wyciśnij trochę soku pomarańczowego na brzoskwinie. Pomieszaj(...)następnie połóż liście laurowe i puste laski wanili. Umieść brzoskwinie w piekarniku na 5 do 6 minut lub do momentu, aż owoc będzie złoty i soki będą bulgotać. Rozłóż biszkopty, możesz kilka biszkoptów skruszyć i posypać. 3.5.3251 The post Grillowane brzoskwinie z brandy first appeared on Apetyt na zielone
Apetyt na Zielone