biszkopt - 18139 przepisów (strona:448/1210)

Tort Maltesers 166

dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć.   Składniki na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao(...)będzie grudek – masę przecieramy przez sito. Następnie studzimy (co jakiś czas mieszając). Dwie kostki masła o temperaturze pokojowej ucieramy. Dodajemy po łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy

mojewypiekiinietylko
Babeczki Renifery 179

babeczek około 35 minut + 10 minut na zdobienie Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Około 24 precelków 24 białe draże (smak jest obojętny byleby były w białej czekoladzie) 12 małych biszkoptów 12 kropelek czekoladowych 1,5 tabliczki ciemnej czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Łyżeczka masła 4-5 łyżek mleka W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem. Przy pomocy szpatułki(...)smarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z truskawkami 502

się nie zmieściła…. ) i zostanie jeszcze wystarczająco miejsca na całą galaretkę Zapraszam ciepło na sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami Składniki: 1 opakowanie biszkoptów 600 g truskawek 500 g jogurtu greckiego 400 g serka kremowego 300 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 25 g żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1. Jogurt(...)Cukier puder należy przesiać. Truskawki opłukać i osuszyć. 2. Spód tortownicy 23cm (lepiej jednak użyć tortownicy o średnicy 26 cm, bo będzie więcej miejsca na galaretkę na wierzchu) wyłożyć biszkoptami. 3. Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek

UgotujmyTo.pl
Szarlotka z bitą śmietaną 742

góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka – 5 szt - sól – 1 szczypta - mąka pszenna – 3 łyżki - mąka ziemniaczana – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA(...)Śnieżka” – 2 szt POLEWA: - margaryna – 125 g - cukier – 3 łyżeczki - kakao – 3 łyżeczki - jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 323

się uszami :D ) Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna-2łyżki -mąka ziemniaczana-1łyżka -cukier-3łyżki -proszek do pieczenia-1łyżeczka MASA BRZOSKWINIOWA: -brzoskwinie+zalewa-1puszka -galaretka brzoskwiniowa-1op -masło-100g -budyń waniliowy-1op -cukier-2łyżki PIANKA(...)śmietana 36%-200g -cukier puder-1łyżka -żelatyna-2łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C około 25 minut. MASA: Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z truskawkami 349

odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy(...)cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g herbatniki – ok. 16 szt galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie

Ostra na Słodko
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 260

Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI: * jajka

Ostra na Słodko
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 370

razem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami. Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem nie przepadają! Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm ) BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA KOKOSOWA : * śmietana 18 % słodka(...)biała czekolada – 100 g * „Śnieżka” – 2 op * kokos – 150 g * wafle / krajanki śmietankowe – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy w 180C przez

Ostra na Słodko
Usta Usta cytrynowe 305

krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie. Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia! Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 2 paczki * powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * cukier – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 4 szt * masło(...)mleko – 500-600 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną. Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie. Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ). 2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. To samo

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1243

Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia! Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim(...)szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny!!! budyń. Dokładnie mieszamy. PONCZ : Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wlewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki. PIANKA CYTRYNOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec

Ostra na Słodko
Sernik pomarańczowy 347

Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki! Zobaczcie jakie to proste! SKŁADNIKI: ( blacha 20-22) BISZKOPT: - jajka – 4 szt - mąka pszenna – 4 łyżki - kakao – 1 łyżka - cukier – 4 łyżki MASA : - twaróg – 500 g - galaretka pomarańczowa – 2 op - śmietana(...)cytrynowy – 1 łyżka - cukier puder – 3 łyżki - cukier wanilinowy – 2 łyżeczki DODATKOWO : - galaretka pomarańczowa – 2 op - pomarańcze – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Zimne białka oddzielamy od żółtek ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ). Ubijamy je na sztywną pianę . Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając. Dodajemy

Ostra na Słodko
Ananasowe z kremem budyniowym 341

budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI : ( blacha(...)BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 1,5 szkl * mąka pszenna – łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 170 g * żółtko – 1 szt * ananasy z puszki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
CIASTO SHREK 473

mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła! SKŁADNIKI : BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * cukier(...)budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry. Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka. Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 514

znaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( duża blacha np. 30×26 ) BISZKOPT : * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko(...)cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka KRUSZONKA : * wiórki kokosowe – 150 g * cukier – 4 łyżki * masło – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ). Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując. Wsypujemy

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 206

nich świeże sezonowe owoce. Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką. Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) BISZKOPT: jajka – 2 szt cukier – 2 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy – 1,5 op cukier – 3 łyżki mleko(...)masło – 100 g DODATKOWO : * brzoskwinie – ok. 250 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut

Ostra na Słodko