biszkopt - 18139 przepisów (strona:444/1210)

Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 410

mnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru(...)przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem

Cynamonowe szczęście
Ciasto Tiramisu 374

Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba(...)surowe żółtka,  łyżka żelatyny,  1/2 szklanki cukru,  250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem ) ,  5 łyżek likieru Amaretto,  230g podłużnych biszkoptów. Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem

Z miłości do słodkości
SHREK 199

dzieci, i nie tylko. I jako pierwszy znika ze stołu, ech ten Shrek ma to coś w sobie, że nie można mu się oprzeć :) SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm ) Biszkopt rzucany 4 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Zielona masa budyniowa 0,9 litra soku typu Kubuś 3 budynie waniliowe 2 opakowania Delicji Masa śmietanowa(...)śmietanki 36% zielona galaretka Na wierzch: 2 galaretki zielone WYKONANIE: BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić

RAROSSA
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 166

soku z pomarańczy (wzięłam typu przecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa żółta 2 galaretki o smaku cytrynowym Warstwa górna puszka mandarynek 300 g gęstej śmietany (użyłam 18%) łyżka-dwie cukru pudru 2 łyżeczki (z małym czubkiem) żelatyny gorzka czekolada (ok. 2 kostek(...)dodajemy sok w ilości 0,9 l. Do gorącego budyniu dodać galaretkę i rozpuścić mieszając. Gorącą masę rozprowadzić na warstwie piernikowej. Na pomarańczowym budyniu rozłożyć jak najbliżej siebie biszkopty.  Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę cytrynową. Mandarynki odsączyć z zalewy (zostawić ją na potem) i pokroić w drobniejsze kawałki. Można ich nie rozdrabniać, ale wierzcie mi, że łatwiej będzie

Weekendy w domu i ogrodzie
ciasto z pierniczkami 364

przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 2 blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). lub wykonanie II: Z podanych składników pieczemy dwa jednakowe biszkopty. składniki na masę jabłkową

Domowy Smak Jedzenia
Tort z bitą śmietaną i owocami 753

mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Do nasączenia biszkoptów : - 100 ml wody - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań(...)waniliowy ,mieszamy krótko i gładką masę wylewamy do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja wykładam nawet boki tortownicy i to o 5 cm wyżej niż blaszka bo biszkopt potrafi wyrosnąć ponad blachę :) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni  (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana  masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut

Wypieki Rene
Prosty mus owocowy 197

wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru) 1/2 szklanki wrzątku sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 gr biszkoptów'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie(...)wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru) 1/2 szklanki wrzątku sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 gr biszkoptów Tortownice wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć biszkopty, tak aby przykryły cały spód tortownicy. Odłożyć 1 lub 2 garście owoców, wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby rozmarzły. W garnuszku umieścić owoce (mrożonych

moj przepis na
Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy 167

smaczny, czekoladowy a przede wszystkim zdrowy! Mąka została zastąpiona zmielonymi migdałami, dzięki czemu nasz wypiek jest bezpieczny dla osób będących na diecie bezglutenowej. Zdrowo i pysznie ! SKŁADNIKI NA BEZGLUTENOWY BISZKOPT CZEKOLADOWY: 4 jajka 3/4 szklanki zmielonych na proszek migdałów 4 łyżki ciemnego kakao pół szklanki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy szczypta soli Przepis : Oddzielamy żółtka od białek(...)pieczenia małej tortownicy [średnica max. 2ocm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 30 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni

Domowe Torty
Kokosanki- ciastka. 461

kakaowe, delikatnie kokosowe- ale zdecydowanie mocno wyraziste w smaku proste ciastka. Lekko wilgotne, aż rozpływają się w ustach... Pracochłonne ale warte poświęcenia :) Mój smak z dzieciństwa. Kokosanki. Składniki: dowolny biszkopt (np z tego przepisu. ) zrobiony na płaskiej blaszce. 4 łyżki kakao 1 opakowanie kokosu pół szklanki mleka (letnie) Przygotowanie: Upiec biszkopt, wystudzić. Do mleka wsypać kakao, wymieszać. Przygotować w osobnych(...)miseczkach kakao a w drugiej kokos. Blat biszkoptu pokroić na kosteczki. Każdą porcję zwilżyć kakao i oblepić kokosem.  Smacznego! Palce lizać

Tagebuch po polsku
Sernik gotowany 232

sernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam herbatniki..w sumie sernik był dobry, ale jak dla mnie za "rzadki", ciężko było ukroić.. 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 cukry waniliowe 1 łyżka masła(...)dodatkowo: 120 g biszkoptów 70 g masła  herbatniki Biszkopty rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło.Wymieszać , wyłożyć dno blaszki i wstawić do lodówki. Ser przekręcić przez maszynkę lub dokładnie zmiksować, przełożyć do garnka, dołożyć pozostałe składniki i gotować 10 minut stale mieszając. Wylać na wcześniej przygotowany spód.Na wierzch ułożyć herbatniki, dowolnie udekorować. Pozostawić do ostygnięcia do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Ciasto „Cmentarz” 438

pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny) Ponadto:  Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i zwykły cukier. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre czyli mleko(...)lukier: Do szklanki wbijamy białko, a następnie stopniowo dosypujemy cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencje. Powstały lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem. Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy. Kiedy biszkopty nieco przeschną wykonujemy napis ”R.I.P” stopioną kostką czekolady za pomocą wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia. Przygotowujemy

Kolizje Smaków
motylem jestem-- ciasto tortowe 207

Biszkopt: 5 dużych jajek 3 łyżki mąki tortowej szczypta soli 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szkl. cukru Wykonanie: Białka ubijamy z solą,na sztywno.Pod koniec ,wsypujemy powoli cukier i nadal ubijamy 1-2 minuty..Następnie dodajemy po 1 żółtku,miksując na wolnych obrotach.Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie do połączenia drewnianą łyżką.Gotowe pieczemy(...)około 30 minut.Gorący upieczony biszkopt rzucamy z foremka na podłoge z wysokości około 40cm.Ostudzony kroimy . Krem: mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, orzechy laskowe migdały kulki tutaj Wykonanie Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym

w mojej kuchni
PRINCESSA KOKOSOWA – BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA 743

znów powstało przez „przypadek”. A jak wiecie u mnie te przypadki są najlepsze, bo to właśnie wtedy rodzą się największe i najsmaczniejsze cuda! Delikatny i puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z princessą. Takie połączenie, które sprawia, że już po 1 kęsie wędrujemy do raju i mamy ochotę rozpłynąć się z zachwytu. Ciasto jest fantastycznym pomysłem(...)komunijny tort ( oczywiście składniki trzeba podwoić albo potroić ). Gwarantuję , że wielbiciele rafaello i kokosu będą zachwyceni, a moja Kokosowa Princessa zrobi furorę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 3 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 łyżki * kokos – 3 łyżki KREM KOKOSOWY: * ser biały 3-krotnie mielony – 400 g * princessa kokosowa

Ostra na Słodko
Deser biszkoptowy 156

buzi i znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego 1,2 l. mleka 400 gr. biszkoptów bita śmietana Przygotowanie: Wlej pół lita mleka do garnka i postaw na ogniu do zagotowania. Nie wlewaj jednak wszystkiego, odlej szklankę do kubka. Wsyp zawartość torebki z budyniem waniliowym(...)kubka, gdzie odlałeś szklankę zimnego mleka. Rozmieszaj dokładnie budyniowy proszek z mlekiem. W międzyczasie przygotuj salaterki i włóż trochę do każdej połamane (na dość duże kawałki) biszkopty. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek – energicznie przy tym mieszaj. Po minucie masz gotowy budyń. Przelej do salaterek na biszkopty. Następnie ugotuj podobnie budyń czekoladowy dodając troszkę więcej mleka, żeby

Smaczne Potrawy