biszkopt - 17572 przepisów (strona:441/1172)

CIASTO SHREK 441

mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła! SKŁADNIKI : BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * cukier(...)budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry. Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka. Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 469

znaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( duża blacha np. 30×26 ) BISZKOPT : * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko(...)cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka KRUSZONKA : * wiórki kokosowe – 150 g * cukier – 4 łyżki * masło – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ). Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując. Wsypujemy

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 179

nich świeże sezonowe owoce. Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką. Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) BISZKOPT: jajka – 2 szt cukier – 2 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy – 1,5 op cukier – 3 łyżki mleko(...)masło – 100 g DODATKOWO : * brzoskwinie – ok. 250 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut

Ostra na Słodko
Tiramisu 505

Tiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „ Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem. Deser smakuje obłędnie! Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * żółtko – 3 szt * cukier – 3 łyżki(...)mascarpone – 300 g * śmietana kremówka – 100 g * biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt * kakao * mocna kawa – ok. 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ( Jajka wyparzamy ). Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy

Ostra na Słodko
Tort brzoskwiniowy z mango. 273

szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol. Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej(...)kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera. Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz. Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec

Malinowe Pocałunki
Ciasto Mleczna Kanapka 415

Czekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci. Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem. Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleko w proszku i chwilę gotować ciągle mieszając - ostudzić. Następnie do całości dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i połączyć z wcześniej ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem.  Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto. Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty.  Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej

Słodka Strona
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 365

łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody(...)pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając. Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku

Słodka Strona
Deser "Owocowe Tiramisu" 381

Desery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery) 300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ok. 80 g biszkoptów niewielka ilość mleka ok. 400 g dowolnych  owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp. Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu(...)łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników. (większe owoce tniemy na kawałki) Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami. Moje posty

Słodka Strona
Walentynkowy tort serce 156

szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym.  Potrzebne nam: Na biszkopt(...)przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 323

Konstanty Ildefons Gałczyński Ciasto kawowo-truskawkowe Składniki: (na formę 25x25 cm) biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego(...)kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, dodać kawę, a następnie ostudzoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śnieżna kula 249

mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula.  Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg.  Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać.  Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". SKŁADNIKI Ciasto(...)wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na pół. Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem. Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi

Złote przepisy
Galaretkowiec - ptasie mleczko 390

właśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam. Biszkopt: 3 jajka 3łyżki  cukru 4 łyzki  mąki pszennej 2 łyżki budyniu waniliowego ( sypki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzka octu 1 łyzka wody(...)wylewamy na wierzch ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem i bitą śmietaną, dolewamy żelatynę , mieszamy razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cytrynowiec 396

Temperatura pieczenia:   170  °C           Wielkość formy :   Składniki Upiec cienki jasny biszkopt wg sprawdzonego przepisu np. taki biszkopt Masa cytrynowa 2 budynie śmietankowe 1 kostka masła 3/4 szkl. cukru kryształu 3 żółtka 3 cytryny małe lub 1 1/2 dużej 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa(...)ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.Wystudzony budyń połączyć z utartym masłem.  Masa śmietankowa  Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Przełożenie Biszkopt- masa cytrynowa- plastry ananasa- masa śmietankowa- herbatniki- polewa

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik cytrynowy 178

niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone       Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem

sama złodycz
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 184

lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru

Malinowe Pocałunki