łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 200 g sera twarogowego z wiaderka Przygotowanie: Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać(...)ekstrakt zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce
Malinowo w kuchniKiedy tylko zaczęłam piec ten biszkopt, nie wyobrażam już sobie, abym miała piec jakikolwiek inny. Zaletą tych biszkoptów jest przede wszystkim to, że nie opadają po upieczeniu, a także to, że rosną ładnie i równomiernie. Warto przy ich pieczeniu korzystać z rantu/ obręczy do pieczenia, bowiem często chcą wyrosnąć poza tortownicę. A dlaczego biszkopt jest rzucany? Otóż dlatego
Wielopokoleniowomasie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt zaskoczył nawet mnie XD Ciasto jest wyśmienite, w szczególności mus czekoladowy! Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym Składniki: Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie cukru wanilinowego Masa bananowa: około 600 g obranych bananów(...)czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany
PatiGotujeniecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu(...)Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki : Na spód: 180 g biszkoptów czekoladowych 60 g masła 3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć 100 g świeżych truskawek Na masę serową: 500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 450 g moreli bez pestek 4 łyżki cukru
vaniliowoczekoladowasprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Jako że to ciasto nie wymaga pieczenia, wprost nie może się nie udać. Przygotowanie Charlotte zajmuje około 15 minut. Wystarczy umiejętnie ułożyć biszkopty, ubić kremówkę i wymieszać z owocowym musem. Reszta to oczekiwanie, aż krem stężeje. Ale na pocieszenie powiem Wam, że nawet to nie trwa długoa, bo zimna kremówka bardzo szybko się(...)mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lady fingers 200 g malin młode listki mięty * PRZYGOTOWANIE Krem malinowy Maliny zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku
Food Squaretego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 1 zagęstnik do śmietany 4 łyżki cukru pudru + 1 galaretka Galaretkę rozpuścić(...)blachę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Na stole rozłożyć ściereczkę, posypać ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier do pieczenia, ciasto także oprószyć cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. Odstawić do lekkiego przestudzenia
Domowa cukiernia Ewynowej odsłonie zachwyca mnie coraz bardziej. 400g jogurtu greckiego 150g serka waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 1/2 szkl. cukru 2 łyżki oleju 100g okrągłych biszkoptów 4-5 łodyg rabarbaru Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i budyń. Utrzeć na gładką(...)serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównać. Rabarbar dokładnie umyć,nie obierać,pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej. Ciasto wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika . Piec 60 - 70 minut. Po upieczeniu wystudzić
Kolorowa kuchnia ElkiKolorowe, bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto. SKŁADNIKI: (forma 24 x 24 cm) BISZKOPT : 2 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA MALINOWA: 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku malinowego MASA MALINOWA: 250 ml śmietany 36 % galaretka malinowa Sposób(...)przygotowania: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze
RAROSSAciepłe popołudnia do kawki :) Mój zrobiłam na urodziny Syna w formie tortu.... Polecam :) Składniki na blaszkę 22 cm Spód: - 100g biszkoptów - kawa do nasączenia - kilka łyżek wódki do kawy Masa serowa: - 1kg sera z wiaderka - 300g cukru pudru - 500ml śmietanki 30% (część ubitej do dekoracji) - kilka kropel olejku waniliowego lub prawdziwa wanilia(...)200g czekolady mlecznej (u mnie dwa rodzaje) - 20g żelatyny w proszku - 9 łyżek zimnej wody do żelatyny - kakao do dekoracji Sposób wykonania: Biszkopty namaczamy w kawie z wódką, wykładamy na blaszkę, wstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści i będzie bez grudek, studzimy. Ser mieszamy z cukrem i wanilią, do wystudzonej
Wypieki Renewłasnych upodobań) 4 galaretki o różnych smakach i kolorach (u mnie brzoskwiniowa, malinowa, agrestowa i o smaku owoców leśnych) 330 ml śmietanki 30-36% małe opakowanie biszkoptów niewielka ilość mleka Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Sposób przygotowania: Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Galaretki studzimy do momentu(...)części i dodajemy do galaretek. Każdą z porcji miksujemy do otrzymania gładkich konsystencji. Formę (ok. 20x30 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy biszkopty (przed ułożeniem każdy z nich namaczamy przez moment w mleku), a następnie jedną z mas uważając, aby nie przemieścić biszkoptów. Umieszczamy w lodówce na 20 minut. Resztę kremów starajmy się trzymać
Słodka StronaKrem: – 250 g mascarpone – 300 ml śmietanki kremówki 36% – 1 łyżeczka cukru pudru – 100 g czekolady gorzkiej 65% kakao Dodatkowo: – około 200 g podłużnych biszkoptów – szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy – około 350 g wiśni z kompotu – opcjonalnie kakao do posypania Foremkę wykładamy folia spożywczą, no chyba, że deser szykujemy tylko w pucharkach(...)ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły. Na końcu dodajemy schłodzoną czekoladę i jeszcze raz wszystko miksujemy. Deser układamy w kolejności: biszkopty namoczone w kawie (po 1 sekundzie na stronę), 3 łyżki kremu, wiśnie które wbijamy w krem, odrobina kremu na przykrycie wiśni, i znów biszkopty, krem oraz wiśnie na wierzch. Całość
Relaxtimepolewa 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 paczka biszkoptów 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, następnie ocet a na końcu olej. Ciasto odstawiamy na bok i przygotowujemy drugie. 2. Jajka, żółtka i cukier ucieramy(...)Gotujemy przez chwilę. 5. Gęsty budyń wylewamy na talerz aby przestygł. Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy zimny budyń. 6. Ciasto kroimy na dwie części. Jedną smarujemy połową kremu. Układamy biszkopty a na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie. 7. Obie galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. 8. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, smarujemy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDomowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :) itp. historii. Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, budyń, szczyptę soli ... Jajka wbijamy do miski i włączamy miksowanie dosypując szczyptę soli. Potem dodajemy cukier, mąkę i budyń. Miksujemy do czasu połączenia się produktów, gdy otrzymamy jednolitą(...)nasze zmiksowane ciasto. Pieczemy 40-50 min w temp. 170-180 st.C Sprawdzamy patyczkiem czy jest dobre i potem zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Jak już mamy biszkopt budyniowy, to krem również może być budyniowy :) Krem budyniowy: 2 szkl. mleka, 6 łyżek cukru, budyń, 3 łyżki mąki, kostka masła. Mąkę i budyń rozrabiamy z 3/4 szkl. mleka. Pozostałe
chleba naszegoKolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje wszystkim, a dzieci je po prostu uwielbiają. Świetne na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. My je bardzo lubimy :) Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam. Polecam! Powoli zaczynam rozglądać się za meblami(...)danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 6 łyżek oleju 3 łyżki wody 2 łyżki octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Ubić
Domowa cukiernia Ewytego jak słodki mamy sok malinowy – ja użyłam 1,5 łyżki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki 36% galaretka malinowa śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów (120g) 2 paczki delicji malinowych (ok 300g) galaretka malinowa (u mnie rubinowa) Na dno formy (20x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy obok siebie biszkopty. Sok łączymy razem z wodą, lekko(...)soku cukier. W odłożonym soku rozprowadzamy budynie. Wlewamy je na gotujący się sok i stale mieszając, gotujemy chwilkę, do zgęstnienia. Lekko studzimy, a następnie wylewamy na blaszkę z biszkoptami. Gdy masa nieco ostygnie układamy na niej delicje, galaretką do góry. Jedną galaretkę rozpuszczamy w około półtorej szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy wymieszany
Smaki Na Talerzu