biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:235/363)

Ciasto Latte 209

łyżki żelatyny ew. 3 łyżki cukru Ciasto: Przygotować jak biszkopt - suche składniki połączyć, białka ubić z cukrem na sztywną pianę, kolejno dodawać żółtka, na końcu delikatnie wmieszać suche składniki. Piec ok. 40-45 min. w 175'C. Ostudzić, nasączyć delikatnie Amaretto lub co kto lubi... Krem: W pół szklanki mleka rozmieszać wszystkie składniki poza masłem. Resztę mleka zagotować, dodać pozostałe

w mojej kuchni
"Ziemniaczki" 187

akurat biszkopt się nie udał..ale podam dwie wersje oryginalną i moją w nawiasach na czerwono. Biszkopt 90 g mąki [ u mnie  1 szkl.] 180 g cukru [ u mnie 3/4 szkl] 25 g mąki ziemniaczanej [nie dawałam] cukier waniliowy 5 jajek Krem 1 jajko 1 szkl.mleka 1/2 szkl.cukru 2 łyżki mąki cukier waniliowy 200 g margaryny PALMA  Dodatkowo(...)zmieszany z waniliną. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec wymieszane mąki.Ciasto przelać do foremki. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wystudzić.[ najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej]. Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, aby rozdrobnić. 1/2  szklanki mleka wlać do garnka i zagotować.Resztę mleka wymieszać z  mąką, cukrem

Moje domowe kucharzenie
Tort migdałowy amaretti 222

domowe wypieki ! Przepis na tort migdałowy Składniki: 10 porcji tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt migdałowy 3 jajka, białka i żółtka oddzielone 70 g zmielonych migdałów 100 g mąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki(...)piana nie opadła. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp zmielonymi migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki. 200 gram suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej wodę (zachowaj do rozcieńczenia dżemu

codojedzenia
Ciasto Latte Macchiato 298

jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam. Polecam szczególnie Tym, którzy są smakoszami kawy... Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego

na moim stole...
Ciasto Ferrero Rocher 2592

minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć

KuchniaWeDwoje.pl
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 323

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy, niż zwyczajowo torty  z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy,  cienki klinek.  TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam

W kuchni Karmel-itki
Rolada z galaretką i bananami 249

ciężkie i bardzo słodkie kremy, a własnie na orzeźwiające i chłodzące galaretki. Jedynie trzeba poczekać aż galaretka stężeje (co nie trwa krótko. Ale warto poczekać :) Swoją roladę zrobiłam używając galaretki pomarańczowej, nie polewałam niczym ani nie nasączałam. Dzięki temu jest bardzo prosta, nie wymaga wielu składników, a zaspokoi nasz apetyt na coś słodkiego :) Co do biszkoptu na roladę to jest(...)już bez ściereczki w środku ;) Rolada gotowa! :) Przechowujemy ją w lodówce owiniętą w ściereczkę (żeby biszkopt nie wysychał). Powinnam nazwać tą roladę "Rolada 'cokolwiek' " bo jak widzicie można użyć i dowolnej galaretki, i dowolnych owoców, i oczywiście można zrobić dowolną polewę czy też krem. Bardzo uniwersalny, prosty i bardzo smaczny przepis :) Sami sprawdźcie

Jedzeniomania
Tort limonkowy 385

pojedyncze spody. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki herbaty matcha +zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie), najjaśniejszy ze spodów, który widzicie na zdjęciach swój kolor zawdzięcza jedynie herbacie 2 limonki (sok+otarta skórka) Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)lekko kwaskowy. Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ŚmietanFixem. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z limonki. Jeśli chcemy, żeby krem był bardzo stabilny albo

Ciastkozercy
Kora orzechowa z brzoskwiniami 234

brzoskwiniami,do tego pyszna masa i galaretka-polecam do kawki na każdą okazję Składniki: Biszkopt bakaliowy: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowo-brzoskwiniowy: sok z 1 puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40(...)Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej ¼ szkl rumu lub wódki osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie:  Wszystkie składniki  na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki

Swojskie jedzonko
Ciasto ajerkoniakowe 398

albo odczekać stosowny czas, albo też pojechać na badanie krwi. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody szczypta soli  Na krem ajerkoniakowy: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka ajerkoniaku(...)Pozostałe: 3-4 łyżeczki cappuccino 500 ml śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru do dekoracji: 1 łyżeczka kakao WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając oba cukry. Ubijać do momentu

Passions hobbies life
CIASTO TYGRYSEK 263

cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT :  4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu NA ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM(...)herbaty lub soku  (użyłam jabłkowego) ROLADA : Tak samo robimy biszkopt na roladę dodając łyżkę oleju i pieczemy na blasze z piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pilnujemy, żeby biszkopt nie spiekł się za mocno, inaczej trudno nam go będzie zwinąć i rolada się nam połamie. Po upieczeniu wyciągamy z blachy i  zwijamy używając ściereczki. Gdy ostygnie  smarujemy

Pani na deser
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 428

kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciemne ciasto - warstwa kremu

Pychotkaaa
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 177

Każde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki?  Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje  zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka(...)sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem.  Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa mam ochotę przerwać pisanie i biec do kuchni zrywając po drodze kolejne garści bazylii. A jak to z miłością bywa

KUCHARNIA
Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym 183

lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy Waszych bliskich :)  Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny(...)mascarpone 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki puree z dyni 1 małe jajko 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania masło do nasmarowania foremek Przygotowanie: Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie

Ze smakiem i z pasją