najlepiej! Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 10 kawałków (tortownica o średnicy 22 cm) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 140 g cukru (2/3 szklanki) 90 g mąki (2/3 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 140 g masła (2/3 kostki) 1 budyń 35 g cukru pudru Dodatkowo: 250 g chałwy orzechowej ¾ szklanki obranych
KuchniaWeDwoje.plolejuKrem:500 g serka mascarpone250-300 ml śmietanki 30%200-250 g kremu typu nutella1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki)Dodatkowo:syrop z wiśni ze słoikawiśnietarta gorzka czekoladagalaretka z czarnej porzeczki1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem
Kuchnia domowa Anipiwnicy dopiero co zerwanych jabłek i wyzbieranych w sadzie orzechów. Te dwa ostatnie przymioty „mojej” jesieni wykorzystałam w tym cieście. Mocnoorzechowy krem z mielonych, świeżych orzechów i gruba warstwa masy z prażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej ostatnio herbaty earl grey z sokiem z cytryny(...)tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut na małym ogniu. Galaretki rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich zmielonych ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami
Domowe ciastazimno, zrobiłam więc taki czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód:180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin. Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić(...)ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Wierzch: 200g kremu czekoladowego, np. Nutella, 1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin. Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej
Z miłości do słodkościdodatkami. Słodkość tortu możemy regulować rodzajem użytej czekolady. Więcej lub mniej czekolady deserowej i mlecznej. 250 cukru pudru, 10 jajek, 250 g orzechów nerkowca, 30 g kawy drobno zmielonej, krem: 1 l śmietany kremówki (30 -36%), 200 g czekolady deserowej, 100 g czekolady mlecznej, 50 ml brandy Tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i wysypać(...)Odstawić do ostudzenia na kilka godzin. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuścić. Biszkopt przekroić w poprzek na dwie lub trzy części. Ja przekroiłam na trzy części. Krem podzielić na trzy części. Jedną część (dolny blat) ułożyć na płaskim talerzu, desce... skropić brandy i posmarować jedną częścią kremu, na nim ułożyć
królestwo garówłyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 łyżki kakao fix do ubijania śmietany Krem śmietanowy: 300 ml śmietany 30-36% fix do ubijania śmietany ok. 50 g deserowej czekolady ok. 50 ml syropu do ponczowania biszkoptu (można dodać wiśniówki) Ciasto Czarny Las - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem
Słodka Stronadegustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło i zapytało czy mogę zrobić go dzisiaj:) Biszkopt z 2 jajek: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki(...)Petit Beurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd
Blondynka Gotujepołączeniem dwóch ciast: tortu z kremem kawowym i leśnego mchu. Bardzo, bardzo deserowo czekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie … Do tego delikatna warstwa kremu śmietanowego i soczystych owoców pestek granatu doskonale nadały wypiekowi bardziej wyrafinowanego deseru 😊 Składniki na biszkopt: 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki(...)minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 3 równe blaty. Składniki na nasączenie: 100 ml wódki 50 ml syropu karmelowego do kawy 2 łyżki cukru Składniki na krem kawowy: 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao 250 g cukru 400 g masła Kawę
Domowe ciastawiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki. Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady. Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek(...)biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą masą dekorujemy górę i boki tortu.. Wykańczamy dekoracje posypując boki wiórkami czekolady, a na górze robimy dekoracje za pomocą szprycy wyciskając wzory z kremu, układamy wiśnie, a środek posypujemy wiórkami czekolady. Tort przechowujemy w lodówce
Przysmaki Karolkizamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam. Tort Praga Składniki: Biszkopt: 6 jajek 120 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła Krem: 1 żółtko 1 łyżka wody 130 ml mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego 1 opakowanie cukru waniliowego
Mania Gotowaniadwie panie, które zbierają jagody... jagód było pełno, poszliśmy trochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;)Składniki: biszkopt: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru, 300 jagód, 100 g czerwonych borówek, nasączenie: 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty
Aga w kuchniłyżki wody Na nasączenie: 1 torebka herbaty 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżeczka cukru Na krem: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa Na galaretkę: 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń (825 g) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy o wymiarach(...)wlać wodę i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt zrzucić z wysokości około 60 cm na rozłożone ręczniki. Dzięki temu będzie idealnie równy. Zostawić do ostudzenia, po czym przekroić na dwa równe placki. Nasączenie: Herbatę zaparzyć wrzątkiem przez
Passions hobbies lifepodejrzewałby, że pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych(...)zróbcie z nich bajaderki. A gdy je zrobicie i posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki: Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka 1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska
Garniec Magaliezostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa miętowa: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Ostudzoną roladę rozwijamy, z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę rozsmarowujemy całość na biszkopcie zostawiając z jednej strony 2cm wolnego miejsca. Roladę zwijamy w stronę pustego paska, układamy złączeniem do dołu
Smak mojej kuchniskładniki na 1 biszkopt toffi: (pieczemy dwa takie biszkopty) 80 g mąki 20 g budyniu toffi 120 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 płaskiej łyżeczki kakao 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz(...)Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo. nasączenie: ok. 100 ml mocnej kawy, posłodzonej składniki na krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone
Domowy Smak Jedzeniarazem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej
królestwo garówrównież nasączamy. Wykładamy resztę dżemu oraz drugą część masy, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp. 180 stopni przez około 30minut). Ciasto wyrosło
Smaki Na Talerzuformy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt na 3 blaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam
moj przepis namascarpone ze zredukowanym piwem, pozostały piwem oraz masą jajeczną. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy. W 6 szklaneczkach rozkładamy połamane biszkopty, polewamy je naparem kawowy. Układamy warstwę bananów, pokrojonych w plastry. Umieszczamy warstwę kremu i powtarzamy warstwy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Przed podaniem oprószamy kakao
Domowy Smak Jedzeniaucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia. Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto drugą warstwą
psgotujemyprzejęłam pałeczkę pieczenia w domu i jak to mama ostatnio stwierdziła "ja już zapomniałam jak się piecze")A co upiekłam?Tort przełożony kremem z mascarpone, dżemem śliwkowym(miał być wiśniowy -,-) i malinami( a czym nasączyłam biszkopt, żeby nie było tak grzecznie? wódką cytrynową :P )Zgadniecie które urodziny obchodzi
More food, love and dreamstort zrobiłam z ciasta jogurtowego - jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna warstwa biszkoptu w wielopiętrowych tortach może się trochę za bardzo zgnieść pod wpływem ciężaru kremu i pozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić go sobie na niskie torty.Składniki na ciasto jogurtowe2 szklanki mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki
Ciastkozercywolno i dokładnie z serkiem mascarpone, po czym dodaję porcjami masę z żółtek. Delikatnie łączę ze sobą, po czym wykładam połowę masy na biszkopty. Układam na wierzchu umyte i wysuszone maliny, po czym przykrywam całość pozostałością kremu. Posypuję kawą / kakao i ozdabiam malinami. Wstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny. PS: Tiramisu można mrozić! Najlepiej w plastikowych pojemnikach
W kuchni Karmel-itki