Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 178nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy osuszoną(...)odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w tortownicy/ rancie i nasączamy (niezbyt obficie). Następnie rozsmarowujemy na nim ok. 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Ten mocno nasączamy i smarujemy taką samą ilością masy
DominikaDolci
Ciasto makowa Bonanza 226dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie. Sięgnełam po morele. Teraz mamy ich wysyp. Były słodkie, miękkie i pyszne. Użyłam ich do kremu. W sumie wyszło mi ciasto palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami(...)jogurtu naturalnego 2.5 dkg żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto makowa bonanza Jak przygotować makową Bonanzę. Biszkopt makowy: Do miski włożyć masło (powinno mieć temperaturę pokojową), cukier puder oraz sok z cytryny. Utrzeć na puszystą masę. Kiedy masło jest już bardzo dobrze utarte, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać
mecooks
Jak upiec idealny biszkopt 564mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta na biszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też użyć go do rolady biszkoptowej, a jak masz ochotę, możesz nawet zjeść go tak jak stoi
moj przepis na
Tort z truskawkową wkładką-kakaowo-śmietankowy 230tort przygotowałam z okazji Dnia Matki dla mojej mamy :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao (kopiasta) KREM -600ml śmietany 36% -2 łyżki cukru pudru -opcjonalnie 1 śmietan fix TRUSKAWKOWA WKŁADKA -150g truskawek -1 galaretka truskawkowa(...)koniec dodajemy śmietan fix (można pominąć) Truskawki kroimy na małe kawałki, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i studzimy. Gdy jest zimna dodajemy truskawki i odstawiamy by zaczęła tężeć. Gdy biszkopt ostygnie składamy tort (nie ściągamy obręczy z tortownicy) ***aby tort był wilgotny polecam naponczować spody mocną herbatą. Na pierwszy spód dajemy trochę śmietany, przykrywamy drugim, na niego dajemy tężejącą galaretkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TORT DYNIOWY 225GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki – podobnie jak biszkopt pod tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy formy. Górę odłóż na bok – możesz ją od razu pokruszyć
Zasmakuj Kuchni
Migdałowy sernik na zimno z truskawkami 236łyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody pozostałe: truskawki 1 op ulubionej galaretki 500 ml wrzącej wody biszkopty Przygotowanie: Na początek kaszę mannę gotujmy na mleku migdałowym, studzimy. Dodajemy ser, cukier i likier amaretto i miksujemy na gładki krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą serową. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy
Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto z masą truskawkową 704Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut(...)rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą
Gotowanie moimi oczami
Piernikowe tiramisu 232Dzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić
Mieszam w Garnku
Tort mandarynkowo-ananasowy 248godziny w lodówce przed podaniem. Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru(...)tortownicy, z wysokości około 30- 40 cm , upuszczamy je na blat stołu. Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Biszkopt wyciągamy z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy go na 3 blaty (np. za pomocą dużego noża do pieczywa z ząbkami). Przygotowanie kremu do przełożenia 2 warstw: Mandarynki z puszki przekładamy na sitko i odsączamy. Sok zachowujemy. Osobno odsączamy ananasy. Odkładamy kilka kawałków
Trzeci talerz
Przekładaniec z Michałkami 197gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki. SKŁADANIE Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy. SKŁADANIE Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki
Gotuję Testuję
Figowiec wg Siostry Anastazji 261orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem 12 żółtek 6 łyżek cukru kryształu 1 kostka margaryny 1 1/2 kostki masła Wykonanie: Upiec biszkopt. Ciasto bakaliowe: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec Masa: Żółtka z cukrem ubić
Pychotkaaa
Ciastka Bankietowe 226Jeśli lubicie kawę to z całą odpowiedzialnością mogę polecić Wam ten przepis. Te bankietówki to meganasączone słodkie, deserowe porcje ciasta przełożone dwoma rodzajami kremów( tradycyjny-karpatkowy oraz z chrupkami miodowymi i kakao) oraz dwa rodzaje biszkoptu( tradycyjny i orzechowo-miodowy). Zarówno orzechy jak i chrupki w miodzie dają wrażenie kruchości , tym czasem samo ciasteczko jest niesamowicie nasączone naparem kawowo- alkoholowym(...)proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 -40 minut w temp 170 stopni . Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty. Kremy: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 żółtka pół szklanki mąki cukier waniliowy 200 g masła + łyżka kakao 50 g chrupków w miodzie typu Nestle Kangus Żółtka miksujemy z cukrami
Domowe ciasta
Z masą brzoskwiniową Siostry Anastazji 179kryształu 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń 1 kostka masła 6 żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier
Ciasteczkowy Potwór
Toffinek 198Toffinek od samego początku wzbudził moje zainteresowanie. Znalazłam go w gazetce z przepisami i czytając składniki stwierdziłam, że musi być pyszny. Po kilku drobnych przeróbkach tak
PatiGotuje
Ciasto malinowy ogród 340Fenomenalne ciasto z malinami! Biszkopt w smaku przypomina wilgotnego murzynka. Przełożony masą z prażonym słonecznikiem, kajmakiem i mleczną czekoladą jest obłędny. Masa śmietankowa z malinami jest
VioletoweKucharzenie
Tort Miraculum: Biedronka i Czarny Kot 248otulony płaszczykiem czerwonego lukru plastycznego w duże czarne kropki. Z przodu postacie głównych bohaterów wydrukowane na jadalnym opłatku. Środek przełożony dżemem wiśniowym oraz kremem z mascarpone i bitej śmietany.Tort został upieczony według przepisu na biszkopt nieopadający
Krokusowy Dom
Tort piernikowy z choinkami 345Tort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;). Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając
Słodki Pomysł
Tort waniliowo-czekoladowy z bezą i borówkami 201Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Korniszonki
Szybki krem jaglano-cytrynowy z truskawkami, Cantaloupe (Seinfeld) 263ugotowaną kaszę jaglaną (1/3 szklanki suchej kaszy ugotuj na mleku roślinnym lub zwykłym). Na końcu wszystko zblenduj. Układaj w pucharkach warstwy: krem, truskawki, krem, truskawki. Można też użyć innych owoców, dodać warstwę pokruszonych herbatników lub biszkoptów. Możliwości jest wiele. Smacznego! The Ex-girlfriend (season 2, episode 1) We learn about Kramer's obsession with fruit and his insistence that everyone
Qlinarnie i Qlinarnie
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 283łyżce budyniu. Ciągle ubijać. Dodać olejek i sok z cytryny. Na końcu powoli porcjami wlewać kawę. Ubić do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy kemem, następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami a boki obsypujemy mielonymi orzechami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Kostka szalona - czekoladowo - śmietanowa . 291W kuchni tak jak i w życiu - potrzebna jest odrobina szaleństwa. I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki. I co
Malinowa Kawiarenka
lekkie ciasto śmietanowe z malinami 202około 30 minut. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Połączyć z mascarpone. Połowę masy śmietankowej rozsmarować na biszkopcie i przykryć warstwą herbatników. Na ciastkach ułożyć maliny i przykryć pozostałym kremem. Wierzch posypać przez sitko kakao. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowiec z bananami i śmietaną 203Szybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy! Foremka 24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4
VioletoweKucharzenie
Torcik z truskawkami 263Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Otrzymałam wiele próśb na fecebooku o podanie przepisu na te ciasto, a więc dzisiaj wrzucam obiecany przepis " class
Marta Gotuje
Tarta biszkoptowa z wiśniami i chia 203Delikatna, puszysta i soczysta tarta z wiśniami. Krem wzbogaciłam o nasiona chia i kilka listków mięty. Idealne ciasto na cieplejsze dni. Składniki: 2 jajka 4 łyżki
Gotowanie i blogowanie
Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 186posmakował, więc postanowiłem również zrobić coś dla Was i podzielić się chociaż przepisem — to mój prezent na Dzień Dziecka. ;) Ciacho składa się z biszkoptu czekoladowego pieczonego z dodatkiem maślanki (dzięki czemu jest bardzo wilgotny) przełożonego kremem karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej
Food Square
Ciasto straciatella z truskawkami 217Typowe wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem, masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek i warstwa
Wanilia i Kardamon
Torcik serowy z truskawkami 227Jeszcze jedna propozycja na ciasto z owocami. Tort biszkoptowy, przełożony kremem z serka mascarpone i truskawkami. W sam raz na początek lata. Biszkopt upieczony wg dowolnego przepisu z 6 -8 jajek. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych truskawki pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki soku
Praktyczna pl
Alfabet ciast 183się, że wydają książkę kucharską, wiedzieliśmy, że będzie to dobre. I jest! To trochę bardziej artystyczno-kulinarny concept book. Znajdziecie w niej tarty, biszkopty, ciasteczka, eklerki, trochę karmelu i nutelli, świetny sernik z sezamkami, bezy, kremy do miksowania własnych przepisów oraz rysunkowy przelicznik miar i wag. Nie zabrakło też listy niezbędnych przyborów kuchennych. Wszystko pięknie wyrysowane przez Zosię Różycką
GRUBY WAŁEK
Torcik porzeczkowy 185taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest on suchy. Nasączony likierem porzeczkowym (nie żałować) jest wilgotny i aromatyczny. Jest to moja druga propozycja w IV edycji konkursu Gotujemy po polsku pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl „ Czytaj więcej
Wiem co jem