Błyskawiczne kokosanki 293Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 170uważam, że to błąd, bo latem możemy roladę nadziać świeżymi owocami i ozdobić w nieco inny sposób. Przepis ten jest wbrew pozorom bardzo prosty. Jeśli tylko potrafimy upiec biszkopt, to na pewno się uda. Dodatkowo ciasto wymaga odpalenia piekarnika na maksymalnie 15 minut, więc nawet w tak gorące dni, jak teraz, możemy się za niego zabrać. * SKŁADNIKI(...)ciasta zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystudzenia. Więcej informacji na temat, jak upiec idealny biszkopt znajdziesz tutaj . Jadalny mech Mech upiecz według przepisu na roladę szpinakową Leśny Mech , zmniejszając ilość składników do ¼ porcji. Następnie ciasto pokrusz. Krem śmietankowy z porzeczkami Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem
Food Square
Lemon curd- krem cytrynowy 234różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze. I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo :) Idealnie nadaje się do nadziewania babeczek, przekładania biszkoptów, jako dodatek do deserów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka :P W poniższym przepisie
Czerwona Porzeczka
Tort Bakaliowa straciatella 222Tort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt kawowy: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu(...)minut. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części. 2. Wkładka orzechowa: Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. 3. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy
Kuchnia w czekoladzie
Szkocki trifle. 204śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić pokruszonym shortbreadem. Być może następnym razem spróbuję takiej właśnie wersji, bo na pewno następny raz będzie! PS Nieskromnie dodam, że domowy sukces kremu czekoladowego został powtórzony! ;) PPS Chwilowo wyczerpały się jednak moje możliwości patrzenia na słodycze i kombinuję
zadanie-gotowanie
Tort ,,Ptasie mleczko" 386znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Dla kremu: białka ubijamy na sztywną pianę. Potem w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aby powstał na syrop, do syropu dodajemy
Kuchnia Łukasza
Wiśnia z makiem wg Aleex 217serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie(...)Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. 9. Przygotować krem śmietankowy. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. 10. Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. 11. Kolejny krok to przygotowanie masy czekoladowej. Nutella
W mojej kuchni
Macowy tort czekoladowy 192razem torcik.. Słodki , ale nie przesłodzony, chrupki – dzięki swojej macowej strukturze I inny wizualnie- nieregularny kształt. Taki tort bez tradycyjnego biszkoptu sprawdzi się wspaniale, jeśli chcecie postawić na oryginalność i lubicie sobie pochrupać- także z kremem 😊 Składniki na mace 500g mąki pszennej płaska łyżeczka sody pół kostki masła 1/2 szklanki śmietany 18% 4 czubate łyżki cukru pudru cukier waniliowy
Domowe ciasta
Tiramisu - kawowy deser na zimno (bez jajek) 297alkoholu, który nie ukrywam, dla całości ma kluczowe znaczenie, a którego użyć nie mogłam widząc czatujące przy mnie na miskę z resztkami kremu i gotowe ciacho dzieci ;) z tego samego powodu użyłam kawy zbożowej, ale najbardziej lubię biszkopty maczać w kawie zaparzonej i przefiltrowanej z fusów - inny aromat i smak, i tak też polecam. Opcjonalnie dobrym wyborem jest też kawa
Kolorowy Przepisownik
Mini torcik z kwiatami z kremu 203Mały torcik dekorowany kwiatami ze słodkiego kremu na bazie bezy szwajcarskiej swobodnie mieści się na spodku od filiżanki do kawy. Średnica biszkoptów użytych na tort to zaledwie 6 cm. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Sałatka tortowa 41255papryki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 40g tartego parmezanu 1 puszka groszku konserwowego 2 duże pęczki szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy
Kuchnia w czekoladzie
Krupnik z batatów 272pieczeniu ciast to już w ogóle nie było mowy, bo cały kunszt mojej rodzicielki w kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba
greenscarf
Tiramisu a'la Eton Mess 232śmietan fixem i dodajemy do serka. Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Do dnie szklanego naczynia, lub kieliszków układamy biszkopty, które nasączamy kawą expresso (mi mama dała do tego specjalny pędzelek), na to nakładamy krem, na kremie układamy naprzemiennie bezy, posypane kawą i truskawki. Nakładamy kolejną warstwę kremu i ponownie układamy bezy i truskawki. Posypujemy
Lili w kuchni
Urodzinowy tort wieloowocowy 226Mój kolejny tort ale pierwszy piętrowy. Teraz w sezonie letnim najlepiej smakują takie z owocami. Nie są takie ciężkie jak torty z kremami, za którymi osobiście nie przepadam. Ten tort upiekłam na 18 urodziny dla córki znajomej. Biszkopt, bita śmietana i mnóstwo owoców to pyszna propozycja na letni tort. Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle
Ewa w kuchni