biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:230/363)

Ciasto cappuccino 180

SKŁADNIKI : CIASTO: • 6 jaj • 6 łyżek mąki pszennej • 1 szkl. cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka octu • 2 łyżki kakao KREM: • 2 szkl. mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej cappuccino • 2 żółtka • 3/4 szkl. cukru • 1 margaryna • 600-700 ml śmietanki 30% • 1-2 cukry waniliowe • 2-3 op. śmietan(...)wymieszać, masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja robię w dużej formie 38x30cm, można w mniejszej, biszkopt będzie wyższy), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 30 minut, gotowy zostawić do ostygnięcia. KREM: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę, żółtka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę

KUCHNIA POLSKA
Truskawkowiec 194

środku – zawsze po upieczeniu trochę odstaje od boków i robi się przerwa. • Duże truskawki pokroić na plastry i ułożyć je na obwodzie między biszkoptem a tortownicą, przyklejając je do boków posmarowanych olejem. Masa truskawkowo-serowa • 1 kg truskawek obrać z szypułek i zmiksować z cukrem pudrem. • Żelatynę zalać zimną(...)sekund aby się rozpuściła (można też podgrzać w garnku). • W mikserze rozbić biały ser na gładki krem, wlać mus truskawkowy i zmiksować razem. • Wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, bardzo szybko wymieszać całość i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Dekoracja • Czekoladę rozpuścić w kąpieli

To co kocham
Malinowe (jeżynowe) lustro wg Ewy Wachowicz 260

szklanka śmietany lustro 1/2 szklanki przetartych malin 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie 22 cm w 180 stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć. Krem przygotować z zmiksowanych malin. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące mleko(...)masy żółtkowej, mieszać aż wszystko się połączy. Masę wstawić do lodówki tak aby zaczęła się lekko ścinać. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy a następnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na końcu z reszty malin i żelatyny zrobić lustro które utworzy lustro na cieście. Źródło: Słodki świat Ewy Wachowicz

Pychotkaaa
Torcik makowy 317

Coś dla wielbicieli maku🙂 Składniki Biszkopt: 45 dag maku 8 jaj 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 4,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki

czarrna od kuchni
torcik advocat z wiśnią 241

szklanka cukru 4 łyżki zimnej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem advocatowy: 400 ml śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego 2 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny  dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego filiżanka wystudzonej kawy Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 322

osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi kremami, ani przesadnie słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta, to wiadomo jaki kolor powstanie(...)cieszę się, że Wy, moi czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka ubić z solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Deser biszkoptowy 180

kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest szybki w wykonaniu, lekki, pysznie rozpływa się w buzi i znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego 1,2 l. mleka 400 gr. biszkoptów bita

Smaczne Potrawy
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową 178

krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam sport i trenuję 3-4 razy w tygodniu. Śmiało więc mogę sobie pozwolić na takie cudo. Najwidoczniej odkryłam kolejną moja pasję! BO PASJA NADAJE ŻYCIU SMAK! Biszkopt(...)sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki  soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką

VioletoweKucharzenie
Wuzetka straciatella 738

Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Masą przełożyć biszkopt. Polewa: Masło i czekoladę rozpuścić, wystudzić. Polać ciasto i odstawić do lodówki. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Torcik orzechowy 248

łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. KREM ORZECHOWY Masło pokroić na kawałki, przełożyć

Kuchnia Danusi
Ciasto Kubuś 255

czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

e-PrzepisyKulinarne
Bajaderki 219

Ostatnio na blogu pojawiło się kilka wpisów z poradami odnośnie pieczenia ciast ( porady ogólne , biszkopt , ciasto kruche ). Czasem jednak nawet najlepszej gospodyni pomimo stosowania się do rad pójdzie coś niegodnie z planem i zamiast ciasta powstanie coś na kształt ciasta, ale z zakalcem lub inną niespodzianką. Co wtedy robić? Rozpaczać, wyrzucać ciasto, umyć miski i zaczynać wszystko od nowa?? Jest(...)początku? Grunt, żeby było pysznie. A więc smacznego!   Składniki: ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu) 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada

psgotujemy
Pomarańczowiec z brzoskwiniami 212

Bardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń. Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń

kulinarne odsłony pati
Bananowa rozpusta 204

Rynek mnie wprost zadziwia. Kiedy banany sprowadzane z ciepłych krajów są tańsze od naszych rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko

MamaOskarka
Ciasto bananowiec 452

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto bananowiec to ciasto na kakaowym spodzie z kremem kawowym z dużą ilością bananów oraz bitą śmietaną posypaną

Marta Gotuje
Kokosek na herbatnikach 281

Kokosek to taka moja wariacja znanego ciasta raffaello. Ciasto to robiłam na krakersach i na biszkopcie . Tym razem zrobiłam wersję na ciemnych herbatnikach, które ładnie komponują się z jasnym kremem. Dla przełamania słodkiego smaku dodałam konfiturę z czarnej porzeczki. składniki: 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 h) 8 łyżek konfitury porzeczkowej krem kokosowy 2,5 szklanki mleka, u mnie

Monia miesza i gotuje
Tort kawowy z bananami… 414

Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem

brunetkawkuchni
Tort kawowy z bananami… 571

Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem

brunetkawkuchni
Torcik walentynkowy z serduszkiem 174

Dziś 14 luty, dlatego też mam dla Was przepis na słodką walentynkę. To obłędny biszkoptowy torcik z kremem truskawkowym i galaretkowym serduszkiem. Doskonały deser dla wszystkich zakochanych. SKŁADNIKI NA DWA TORCIKI: Biszkopt: 2 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa: 1/2 szklanki śmietany

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rumowe Kakałko ze śmietanką 184

użyć naparu z czarnej herbaty. Spód ciasta układamy w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę. Na środkową część biszkoptu nakładamy konfiturę jagodową. Przykrywamy wierzchem biszkoptu i nakładamy ostatnią masę. Dekorujemy owocami. Możemy je również dodać do pierwszego, budyniowego kremu. Całość chłodzimy w lodówce

Karczma Honorietty
Deser z whisky 162

połowę włóż na spód pucharka. Jajka utrzyj na gładką, puszystą masę z cukrem. Dodaj do niej mascarpone. Następnie masę wyłóż na biszkopty w pucharku i przykryj kolejną porcją nasączonych ciasteczek. Na samym końcu porządna łyżka kremu, świeże truskawki i pokruszony, słony karmel. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
4. Bananowe zawijańce 185

Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Tiramisu z truskawkami 211

dodajemy cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę.Do masy z żółtek dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy ze sobą składniki.Biszkopty pojedynczo zanurzamy w zielonej herbacie i układamy w pucharku do deserów.Następnie dodajemy krem mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi truskawkami.Przed podaniem, deser warto schłodzić w lodówce. Smacznego

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania