bigos - 2138 przepisów (strona:71/143)

Zupa chińska z kurczakiem – po polsku 91

Cześć! O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół…. Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne

Pieprzyć z Fantazją
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 71

Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego.  W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem.  Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna w wykonaniu a smak jej podkreślają

Pieprzyć z Fantazją
Bigos z kapusty pekińskiej i kurek 69

śmietany. Kapusta z kurkami bez śmietany będzie świetnym dodatkiem do mięsa * ostrożnie z podlewaniem wodą, pekinka dość ma wody w sobie i 1/3 szklanki wody wystarczy Smacznego! Lidka Artykuł Bigos z kapusty pekińskiej i kurek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Przepis na chutney z czerwonej kapusty 118

brukselką . Często gotuję kapustę z zasmażką , która w smaku nieco przypomina chutney. Kapusta to takie świąteczne warzywo. Do świątecznych dań można wykorzystać wszystkie rodzaje kapusty. Z białej kapusty ugotowałam bigos . Z jarmużu piekę paszteciki … Uwielbiam świąteczne gotowanie ale lubię gotować z wyprzedzeniem aby naprawdę cieszyć się adwentem i świętami. Przepis na chutney z czerwonej kapusty bardzo mi podpasował. Chutney

codojedzenia
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE 126

Wyczekane, kolorowe, kuszące, kształtne i słodkie w sam raz. Pierniczki domowe wyjątkowo pachną świętami, ciepłem rodzinnego domu i słodyczą. Gdy pierniki przekładane, serniki, bajaderki, bigosy, ryby i śledzie rozmaite czekają do wspólnych celebracji chwil, w domu ostatnia “kropka nad i” – zapach niesamowity, radość dekorowania ogromna, sąsiedzi uśmiechnięci, niewątpliwie słodycze łączą Pierniki świąteczne powstały z pomocą dziecka, smakują

Zasmakuj Kuchni
Placki ziemniaczane z suszonymi grzybami 123

palniku o małej mocy ok. 15-20 minut. Grzyby odcedzić. Wodę z gotowania grzybów można zostawić np. do gotowania soczewicy na farsz do pasztecików, przygotowania kapusty wigilijnej lub bigosu. Grzyby odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, pokroić na dowolne kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno połówkę cebuli

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie z marynowaną cebulą 139

prostu śledź z cebulą zalany olejem. Natomiast w necie danie to pojawia się także z dodatkiem jajka, majonezu lub konserwowych ogórków. Widać ile domów, tyle przepisów, tak jak bigosem 😀. Do dzisiejszego przepisu, zamiast zwykłej cebuli, dodałam cebulę marynowaną, która idealnie się ze śledziem komponuje. Wyszło bardzo pysznie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą

Kulinarne przygody Gatity
Uszka z grzybami 107

trybie pulsacyjnym) i szklimy na oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku i dusimy chwilę, podlewając w razie czego wywarem grzybowym z gotowania (resztę wywaru zostawiamy do bigosu wigilijnego). Teraz ciasto. Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody. Następnie zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania

Dorota Smakuje
Surówka z czerwonej kapusty z marchwią 89

Kapusta w naszej kuchni to trochę temat pomijany. Wiadomo gołąbki, bigos 2-3 wersje surówki z białej kapusty. A czerwonej nie jadaliśmy prawie w ogóle. Czerwona kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda. I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam

Mieszam w Garnku
Karp smażony z sosem grzybowym 108

świąt pozostało ledwo 10 dni, w tym roku wyjątkowo wszytko robimy na ostatnią chwilę. Dopiero zasiadamy do pieczenia pierniczków a przecież jeszcze nie upiekliśmy piernika staropolskiego, jeszcze przed nami bigos, pierogi, uszka i wiele innych smakołyków.  Choinka też na bazarze jeszcze stoi, czeka i czeka specjalnie na nas ;) za to będzie to bardzo piękne 10 dni taki magiczny przedświąteczny

Życie zaczyna się w kuchni
KAPUSTA Z GROCHEM 108

bardziej lub mniej znana i popularna w polskich domach. Dla mnie nowość. W rodzinnym domu w święta królowały krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi podawane do barszczu, także bigos podany na bogato do świątecznej pieczeni w Boże Narodzenie. Kto nie jadł, niech spróbuje, kapusta z grochem w tej wersji jest przepyszna! To prosta i szybka potrawa, nie tylko

Zasmakuj Kuchni
AGD na prezent 122

Rosół z wolnowaru jest tak aromatyczny, że nie dorówna mu żadna inna metoda gotowania. Pokochałam ten sprzęt od pierwszego użycia i nie wyobrażam sobie przygotowywania takich potraw jak zupy, bigos, gulasze mięsne i warzywne czy golonka bez użycia wolnowaru. Korzystając z wolnowaru nie muszę się obawiać, że coś wykipi albo się przypali. Nie muszę mieszać, podlewać wodą czy pamiętać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczona szynka 100

mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.  Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka

Kardamonovy
Wegańska grochówka 97

roku udało mi się je kupić, całe lato pięknie rosło w ogrodzie, a na zimę zamieszkało w kuchni, Takie świeże liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom. Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko: Składniki na 4-6 porcji: 250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam

greenscarf
Drożdżowe babeczki z kiełbasą i kapustą 203

Kiedy ktoś zapyta się jakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania