Cześć! O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół…. Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne
Pieprzyć z FantazjąWigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego. W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem. Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna w wykonaniu a smak jej podkreślają
Pieprzyć z Fantazjąśmietany. Kapusta z kurkami bez śmietany będzie świetnym dodatkiem do mięsa * ostrożnie z podlewaniem wodą, pekinka dość ma wody w sobie i 1/3 szklanki wody wystarczy Smacznego! Lidka Artykuł Bigos z kapusty pekińskiej i kurek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąbrukselką . Często gotuję kapustę z zasmażką , która w smaku nieco przypomina chutney. Kapusta to takie świąteczne warzywo. Do świątecznych dań można wykorzystać wszystkie rodzaje kapusty. Z białej kapusty ugotowałam bigos . Z jarmużu piekę paszteciki … Uwielbiam świąteczne gotowanie ale lubię gotować z wyprzedzeniem aby naprawdę cieszyć się adwentem i świętami. Przepis na chutney z czerwonej kapusty bardzo mi podpasował. Chutney
codojedzeniaWyczekane, kolorowe, kuszące, kształtne i słodkie w sam raz. Pierniczki domowe wyjątkowo pachną świętami, ciepłem rodzinnego domu i słodyczą. Gdy pierniki przekładane, serniki, bajaderki, bigosy, ryby i śledzie rozmaite czekają do wspólnych celebracji chwil, w domu ostatnia “kropka nad i” – zapach niesamowity, radość dekorowania ogromna, sąsiedzi uśmiechnięci, niewątpliwie słodycze łączą Pierniki świąteczne powstały z pomocą dziecka, smakują
Zasmakuj Kuchnipalniku o małej mocy ok. 15-20 minut. Grzyby odcedzić. Wodę z gotowania grzybów można zostawić np. do gotowania soczewicy na farsz do pasztecików, przygotowania kapusty wigilijnej lub bigosu. Grzyby odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, pokroić na dowolne kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno połówkę cebuli
Weekendy w domu i ogrodzieprostu śledź z cebulą zalany olejem. Natomiast w necie danie to pojawia się także z dodatkiem jajka, majonezu lub konserwowych ogórków. Widać ile domów, tyle przepisów, tak jak bigosem 😀. Do dzisiejszego przepisu, zamiast zwykłej cebuli, dodałam cebulę marynowaną, która idealnie się ze śledziem komponuje. Wyszło bardzo pysznie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą
Kulinarne przygody Gatitytrybie pulsacyjnym) i szklimy na oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku i dusimy chwilę, podlewając w razie czego wywarem grzybowym z gotowania (resztę wywaru zostawiamy do bigosu wigilijnego). Teraz ciasto. Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody. Następnie zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania
Dorota SmakujeKapusta w naszej kuchni to trochę temat pomijany. Wiadomo gołąbki, bigos 2-3 wersje surówki z białej kapusty. A czerwonej nie jadaliśmy prawie w ogóle. Czerwona kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda. I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam
Mieszam w Garnkuświąt pozostało ledwo 10 dni, w tym roku wyjątkowo wszytko robimy na ostatnią chwilę. Dopiero zasiadamy do pieczenia pierniczków a przecież jeszcze nie upiekliśmy piernika staropolskiego, jeszcze przed nami bigos, pierogi, uszka i wiele innych smakołyków. Choinka też na bazarze jeszcze stoi, czeka i czeka specjalnie na nas ;) za to będzie to bardzo piękne 10 dni taki magiczny przedświąteczny
Życie zaczyna się w kuchnibardziej lub mniej znana i popularna w polskich domach. Dla mnie nowość. W rodzinnym domu w święta królowały krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi podawane do barszczu, także bigos podany na bogato do świątecznej pieczeni w Boże Narodzenie. Kto nie jadł, niech spróbuje, kapusta z grochem w tej wersji jest przepyszna! To prosta i szybka potrawa, nie tylko
Zasmakuj KuchniRosół z wolnowaru jest tak aromatyczny, że nie dorówna mu żadna inna metoda gotowania. Pokochałam ten sprzęt od pierwszego użycia i nie wyobrażam sobie przygotowywania takich potraw jak zupy, bigos, gulasze mięsne i warzywne czy golonka bez użycia wolnowaru. Korzystając z wolnowaru nie muszę się obawiać, że coś wykipi albo się przypali. Nie muszę mieszać, podlewać wodą czy pamiętać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach. Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka
Kardamonovyroku udało mi się je kupić, całe lato pięknie rosło w ogrodzie, a na zimę zamieszkało w kuchni, Takie świeże liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom. Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko: Składniki na 4-6 porcji: 250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam
greenscarfKiedy ktoś zapyta się jakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki
Moniki Smakołyki