bigos - 2138 przepisów (strona:73/143)

Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami 83

wykorzystać bo lekko więdną, resztki sosów, przetworów, okrawki wędlin. Dzisiaj danie jednogarnkowe z kiszona kapustą i grzybami, z ziemniakami, marchewką, fasolą – bardzo smaczne – polecam szczególnie dla fanów bigosu. Porcje tego dania świetnie się mrożą. PRZEPIS NA DANIE JEDNOGARNKOWE Z KISZONĄ KAPUSTA I GRZYBAMI Składniki na danie jednogarnkowe z kiszona kapustą: 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki masła

Dorota Smakuje
LECZO Z CIECIERZYCĄ 91

Rozmaite leczo warzywne to zawsze udany obiad na kilka dni. Jak bigos – im starsze danie tym lepsze, bynajmniej ja tak uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą

Zasmakuj Kuchni
Najprostsze sushi maki 106

Niekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę – tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Przygotowanie składników: 2 torebki

Proste-przepisy.pl
Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego 133

takie warzywa, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z jesienią. Należą do nich dynia, buraczki i oczywiście kapusta. Jeśli już mowa o kapuście to surówki, zupy i bigosy przychodzą mi od razu na myśl. Surówka z kapusty i kopru Od dani, które w danym momencie robię zależy czy sięgam po kapustę białą czy czerwoną. Biała kapusta jak dla mniej

mecooks
Gołąbki tradycyjne 193

pieprz. Sos pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz,  1 łyżeczka oregano,  1/2 łyżeczki papryki łagodnej 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Podobnie jak z bigosem - to jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się z Wami swoją wersją. Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (normalnie jak do jedzenia). Wystudzić. Kapustę opłukać. Pozbyć się

Świat Domowej Kuchni
Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym 145

Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym z indyka – proste, sezonowe, jednogarnkowe, bardzo smaczne danie dla fanów bigosu i kwaśnych potraw. Kapustę kiszoną można przygotować samodzielnie – na blogu jest już wpis Jak zrobić kiszoną kapustę. Dynia swoją słodyczą świetnie przełamuje kwas kapusty. Do tej potrawy najbardziej smakuje mi dodatek dyni muszkatołowej (na zdjęciu) lub dyni hokkaido. Mięso mielony

Dorota Smakuje
Doskonałe chili sin carne 61

obłędna mieszanka smaków – pikantne dzięki dodatkowi papryki chili, aromatyczne dzięki przyprawom, sycące dzięki warzywom i pełne białka dzięki fasoli i tofu. Chili sin carne z mojego przepisu jest jak bigos – z każdym kolejnym odgrzewaniem robi się lepsze. Sprawdź sam, nie pożałujesz

Vegan Taste
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 104

obrzęku błony śluzowej nosa olejek majerankowy jest składnikiem maści Herbolen D i płynu Salviasept majeranek może być stosowany do kąpieli aromaycznych majeranek dodawany jest również do potraw ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 104

obrzęku błony śluzowej nosa olejek majerankowy jest składnikiem maści Herbolen D i płynu Salviasept majeranek może być stosowany do kąpieli aromaycznych majeranek dodawany jest również do potraw ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli dawniej uważana go za afrodyzjak używany w diecie bezsolnej zamiast soli 100 g majeranku zawiera około 270 kcal Przepisy z dodatkiem majeranku

Kuchnia MagdaLeny
szybkowar- rolada z boczku wieprzowego do pieczywa... 93

tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut. Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara, (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu)usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki - najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa, domowe mięsko jest najlepsze i wiemy co jemy z jakich składników .........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką 106

Dostałam od rodziców całkiem dorodną główkę kapusty. Ponieważ są takie upały, że o żadnych bigosach czy wersjach kapuchy na ciepło nie może być mowy wiedziałam, że wykorzystam ją na surówki. Dzisiaj zatem surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką a do tego jeszcze koperek, marchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek. O ile surówki z selera

Mieszam w Garnku
Gulasz wołowy 87

Większość z nich wywodzi się z uboższych warstw społecznych, które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. To właśnie taniemu gotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy, jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, którym jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki

Proste-przepisy.pl
Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles 147

kapustę darzę uczuciem szczególnym. A że w lodówce akurat miałam też kurki przystąpiłam do dzieła. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę przepisu nie zmodyfikowała i w efekcie wyszedł taki jakby bigos z młodej kapusty z kurkami. Pyszności! Jak dla mnie najlepszy z pajdą chleba. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z kurkami (4-5 porcji) Składniki

karmelowy
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby? 116

lodówce mogą być jedynie przez 2 dni. Tworzenie zapasów – jak przyrządzać grzyby, by cieszyć się ich smakiem także poza sezonem? Grzyby suszone – przepisy proponują je najczęściej jako dopełnienie świątecznego bigosu, zawsze można je jednak wykorzystać również do sosów i zup. Najlepsze do suszenia są borowiki, podgrzybki oraz koźlarze. Grzyby suszy się w przewiewnym miejscu – na słońcu, w lekko uchylonym piekarniku

Kulinarne Przeboje
Zupa z młodej kapusty 117

Zupa z młodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam

Di gotuje