bigos - 2138 przepisów (strona:79/143)

Chroń jedzenie i oszczędzaj 132

zapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 138

blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie

Cztery Fajery
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 144

Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa z fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała swojego charakterystycznego smaku, powinna zostać przemrożona, tak jak polski bigos. Wiosną i jesienią, kiedy nie ma już przymrozków gotuję większe porcie toskańskiej zupy fasolowej i zamrażam. Przydaje się bardzo, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą

Cztery Fajery
paella de marisco (paella z owocami morza) 179

dorosłe osoby. Wersja nieco uproszczona, na polskie warunki i dostęoność składników. Z resztą jak poczyta się różne przepisy, to i tak każdy w Hiszpanii robi inaczej, jak to bigos w Polsce, że znowu sięgnę po to samo porównanie… Składniki: 250 g dużych krewetek 250 g kalmarów/mątwy/kałamarnicy 250 g mięsa z małży (albo świeże mule, wtedy

stajnia gołębie od kuchni
Letni bigos z białej kapusty 143

Lato za chwilę się kończy, więc warto zasmakować w tym bigosie. Biała kapusta, koperek i świeży pomidor, to najlepszy skam lata SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty 4 pomidory polne(paprykowe) 1 cebula 1 średnia marchewka 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła klarowanego 2 parki kiełbasy lekko wędzonej 3 grubsze plastry boczku wędzonego pęczek koperku szklanka bulionu drobiowego WYKONANIE: tłuszcze rozgrzać

Kuchnia Beaty
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek 489

powidła śliwkowe z węgierek - jak u babci Tradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Nie wyobrażam sobie świątecznego bigosu bez dodatku powideł z węgierek, których smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tradycyjne powidła śliwkowe ze śliwek węgierek przygotowuję zgodnie ze starą recepturą - bez dodatku cukru. Staram się kupować bardzo dojrzałe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Harissa 163

Harissa to pasta z papryk, na którą przepisów jest tyle, co w Polsce przepisów na bigos. Korzenie ma w Afryce Północnej, ale zjecie ją i na Biskim Wschodzie i w Europie. Znajdziecie przepisy, które są delikatne, mocne, wędzone, z kuminem, kozieradką, cebulą i różnymi zestawami przypraw. Moja wersja jest wersją żydowskiej babci, która ze względu na drażliwy żołądek oraz charakter

ladykitchen
szybkowar-schab do pieczywa... 185

szklanki wody, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie schab dobrze wystudzić (wywar można zamrozić i wykorzystać do bigosu, sosu) - schab z szybkowara jest bardzo smaczną do pieczywa wędliną, jest bardzo kruchy, aromatyczny i smakuje wybornie.........Smacznego

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka szparagowa a'la bigos 175

Bardzo sycące danie z fasolki szparagowej. Przygotowuję go tak samo jak bigos zamieniając tylko kapustę na fasolkę. Podaję przykładowe ilości składników. 40 dag szynki wieprzowej 40 dag pieczeni wołowej 20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 10 dag smalcu 1 - 2  łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka  przyprawy typu

Praktyczna pl
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 144

sezonie. Najczęściej suszymy podgrzybki i prawdziwki, bądź – jak kto woli – borowiki. Te pierwsze mają intensywny smak, a ich sok barwi potrawy na głęboki brązowy kolor. Są idealne do bigosów, gołąbków, kasz, czy kapusty przyrządzanej na różne sposoby. Suszone prawdziwki lepiej nadają się do dań, w których grają główną rolę, ze względu na ich delikatny smak, np. do barszczu grzybowego, polewki

Trzeci talerz
Klopsiki cukiniowe 118

roku cukinia bardzo obrodziła. Ten fakt jednak mnie nie przeraża, bo bardzo lubię cukinię i przerabiam ją na wiele sposobów. Oprócz cukiniowych klopsików przygotowuję z niej placki , bigos , a nawet używam do wypieków . Poza tym cukinię można grillować i marynować. Cukiniowe klopsiki Składniki: na 50 sztuk 2 cukinie, ok. 500 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera ricotta

codojedzenia
Najprostsze placki z cukinii 469

attachment_7565" align="aligncenter" width="685"] Najprostsze placki z cukinii[/caption]   Inne przepisy z cukinią: Najlepszy Pasztet Z Cukinii Szybkie Placuszki Z Cukinii Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem Bigos Z Cukinii Dietetyczne Pizzerinki Z Cukinii (46 Kcal) Szybka Zielona Surówka Z Ogórka I Cukinii Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis Cukinia Faszerowana Mięsem I Warzywami Artykuł Najprostsze placki z cukinii

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety wegańskie z fasoli 191

przyjść goście, powstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym lub gulaszem. Składniki: 500 g białej fasoli 80 ml bułki tartej plus do obtoczenia (bezglutenowa może być) 3 cebule 1,5 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 157

japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone  w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek po węgiersku

Kulinarne przygody Gatity
Bigos z cukinii 150

Kolejny przepis na wykorzystanie cukinii. Sam przepis jak i przygotowanie jest banalnie  proste.  Do bigosu możecie użyć dowolnej  cukinii, a pomijając w przepisie kiełbasę  powstanie pyszne wegetariańskie danie. Składniki : 2 kg cukinii 2 marchewki 3 cebule 5 pomidorów 400 g ulubionej kiełbasy 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia 2 liście laurowe

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania