bigos - 2138 przepisów (strona:85/143)

Wegański strogonow 156

który został u mnie zredukowany do siekanych pomidorów, czyli na tyle fit na ile można było, mają to do siebie że odgrzewane smakują jeszcze lepiej, tak jak podobno bigos jest najlepszy gdy się go przypali, moja mam przynajmniej tak zawsze się tłumaczy Czasochłonność tego dania polega na odpowiednim pokrojeniu składników, a moja dobra rada, to zróbcie to od razu, potem

greenscarf
Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur 168

Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy. Starczą na grzybową, pierogi i bigos . Grzybowa ma charakterystyczny aromat suszonych grzybów, który podkreśliłam rozmarynem. Dodałam również sporą porcję leśnych pieczarek. Grzybowa Składniki: 30 g suszonych grzybów 250 g leśnych pieczarek 1,5 l wywaru

codojedzenia
Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. 191

mojej Mamy, odkąd sięgam pamięcią. Każdej jesieni (i jest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak dzieciństwa, ale i pożywny, przepyszny obiad.  Za to Tata, człowiek, który we wojsku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chilli con carne 170

wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Trudno znaleźć jedyny i słuszny przepis na chilli con carne. Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i pewnie odmian ma tyle, co nasz rodzimy bigos. Podstawą są wołowina mielona (lub bardzo drobno posiekana), chilli, czosnek, cebula, papryka i pomidory. Czasami dodaje się czerwoną fasolę czy kukurydzę. Chilli con carne musi być bardzo ostre

Codzienna kuchnia niecodzienna
obiad bezmięsny w jesiennym kolorze z wolnowaru 180

warunkach domowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. W wolnowarach najlepiej wychodzą potrawy duszone potrawy jednogarnkowe, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające długiego czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane

w mojej kuchni
Tapeta – świetne tło na bloga 116

żebyście poznali mnie z nieco innej strony. Gotuję codziennie, bo nie lubię dań mrożonych, odmrażanych. Czasami (bardzo rzadko) zdarza się, że obiad jemy przez 2 dni – głównie dotyczy to bigosu, gołąbków, czy strogonowa , bo zwykle te dania same w sobie smakują lepiej na drugi dzień Czasami zdołam wykonać szybie zdjęcie dania, ale za uchem mam chłopców, którzy pytają – „mogę już

MojaQchnia.pl
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 235

białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej Bardzo lubię tą potrawę i uważam

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa w regionalnych daniach 141

cukinie doskonale komponują się z kiełbasianymi chipsami z krakowskiej suchej z certyfikatem QAFP. Jesienne inspiracje, to także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos albo leczo z tych popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną

Codogara
Sarmale - rumuńskie gołąbki 187

dawno kisiłam kapustę w całości ( zerknijcie tutaj ). Z niej zrobiłam gołąbki rumuńskie tak zwane sarmale. Smakiem trochę przypominają bigos. Zresztą sami zobaczycie. ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Leczo 140

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. z dodatkiem pieczywa. To cudowne, jesienne danie. Łatwe w przygotowaniu, pełne warzyw, z minimalną ilością tłuszczu, kolorowe, duszone

Krokusowy Dom
jajeczno-grzybowe kotleciki... 198

durszlak, opłukać ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju i wystudzić, przecisnąć przez kratkę do jajek jajka na twardo grzyby dobrze wyrobić z jajkami, tartą bułką, bułką wymoczoną w mleku

W Mojej Kuchni Lubię
Łazanki ze słodką kapustą. 197

zrobić z nadmiarem kapusty? Zawsze mam ten problem, kiedy decyduję się na kapuściane dania. Odpowiedzi pewnie znalazłoby się kilka. Tym razem jednak postawiłam na coś innego niż bigos ;) Z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że wszyscy lubimy łazanki. Oprócz mojej córki, ale ona obecnie jest poza wszelką kategorią. Cóż taki etap, jakoś musimy to przetrwać ;) Po drugie zaś, nigdy wcześniej

zadanie-gotowanie
Sos ze świeżych grzybów leśnych 443

mieszamy, posypujemy koperkiem i podajemy na gorąco. Smacznego sos ze świeżych grzybów leśnych Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów Sos grzybowy z bobem Pierogi z kapustą i grzybami Bigos tradycyjny łagodny Artykuł Sos ze świeżych grzybów leśnych pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Najlepsze przepisy z blogów #8 | Przepisy na zupy 196

Zielona zupa z brokuła i cukinii BLOG: http://ejszet.blogspot.com/ Krem z cukinii z kurkami BLOG: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/ Zupa jarzynowa z burakami BLOG: http://kardamonovy.blogspot.com Krupnik BLOG: http://www.cook-yourself.com/ Zupa bigos BLOG: http://jadloiczytadlo.blogspot.com/ Zupa rybna BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa chili BLOG: http://kuchennewariacje.pl/ Zupa dahl BLOG: http://licencjanagotowanie.blox.pl/ Zupa pho BLOG: http://followthefork.blogspot.com/ Grochówka wojskowa na wędzonce BLOG: http://kulinarnaja.blogspot.com

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym 213

się na stole. Garnek wykonany jest z żeliwa co gwarantuje wytrzymałość w wysokich temp. Świetnie nada się do przygotowania wszelkich dań tj. gulasze, zapiekanki, bigos i wiele innych. Pojemność garnka wynosi 3.45 l. Garnek nadaje się nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale również we wszelkiego rodzaju kuchenkach (także

Marta Gotuje