bigos - 2221 przepisów (strona:94/149)

"Detoks dla opornych" Agnieszka Mielczarek 187

przepisy wprowadzające jajka, mąkę, nabiał, drób i ryby. Przepisy są naprawdę smaczne: zupa krem z czosnku, zupa z pomidorów, papryki i marchewki, kasza jaglana z pestkami granatu i rukolą, bigos warzywny, trufle daktylowe idealne na przekąskę, czy quinoa z jarmużem. Jest ich wiele, prostych i szybkich. Menu skomponowane jest tak, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość aktywnych związków organicznych, które pozwolą

kruche babeczki
Młoda kapusta z pomidorami 117

kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem. Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos

R'n'G Kitchen
Kiełbasa ze słoika 141

jednocześnie bardzo prosty.  A efekt, który się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku

Ze smakiem bez glutenu
Łopatka pieczona w majonezie 134

więc wypadło na łopatkę. Wyszła przepyszna, delikatna, soczysta i takie tam peany…jednak całkiem na serio <3 O dziwo mieliśmy zamrozić jak coś zostanie, tak po prostu na bigos…ale zostało nic. No i dobrze! Bo zamrażarka znowu nam się zapełniła. Właśnie jesteśmy w trakcie wyjmowania wszystkiego z jej szuflad. Pieczeń powstała na bazie majonezu od Folwark , dzięki niej

R'n'G Kitchen
Tofu ze szparagami i pieczarkami i "Leśna Polana" 198

tofu ze szparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa pieczarkowa z chia 193

innych. To naturalne źródło białka. Aby tego było jeszcze mało, ma bardzo duże zastosowanie: jako dodatek wypieków: ciast, pieczywa dodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka

Zasmakuj Kuchni
Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę 147

górą kopru, prawdziwym zsiadłym mlekiem…no dobra i czasem chrupiącym mieloniaczkiem Młodych kapust w swoim życiu jadłam wiele, a raczej wykonań młodych kapust, bo tutaj podobnie jak przy bigosie, co gospodyni, to inny przepis. Ja nie upieram się, że moja kapusta jest najlepsza, ale jest z tych lżejszych, szybka do zrobienia i po prostu smaczna Swoją drogą lubię czasem

Mieszam w Garnku
Bigos wędzony 177

przypraw i dokładnie mieszamy. Teraz mieszamy częściej i dłużej. Próbujemy i dosalamy do smaku. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy gaz. Bigos jest gotowy. Ma wyraźny zapach wędzonki i delikatny jej smak. Dodatkowo zioła i przyprawy dopełniają reszty smaku.:) SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zakochana w rzodkiewce, zadurzona w czarnuszce 149

niestety...przejedzenia. Wiele tradycyjnych polskich dań jest tego gwarantem. Dlatego dobrze czasem sięgnąć po coś lżejszego. Moja sałatka jest zapewne gdzieś pośrodku. Pyszna odskocznia od tłustych mięs i bigosów, lecz jednocześnie zgrabne nawiązanie do Wielkanocnego menu. Ostrość, ale i świeżość rzodkiewki, słodycz jajek i groszku przełamana słonym, octowym smakiem kaparów i przyjemną ostrością czarnuszki. Smacznego! Składniki to: 15 rzodkiewek pół

Pichceniomania
Wędzone skórki wieprzowe 243

osuszamy i wygrzewamy skórki w wędzarni bez dymu.Temperatura 35-40 stopni czas 20-30 min. WĘDZENIE 2 godziny w 45-60 stopni Takie skórki można później wykorzystać np:do bigosu,pasztetu czy salcesony nada naszemu wyrobowi wspaniały zapach wędzenia-dymu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony z jabłkiem 176

posypać majerankiem, zamknąć rękaw Piec w temp. ok 200*C przez 15 min. , w temp. 180*C -45 min ( do miękkości) Powstały podczas pieczenia sos można dodać np. do bigosu. Albo zamrozić w formie kostek jak podałam tu i zużyć do zup czy sosu

Proste Potrawy
Prosta sałatka do obiadu 235

polałam doprawionym jogurtem, ale można również zrobić wersję z sokiem z cytryny, miodu i oliwy- co kto lubi :) U mnie na pewno nie zabraknie takiej sałaty na świątecznym stole. Bigosu może już nie być

Proste Potrawy
Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem 240

lodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;)  Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ).   Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej

bistro mama

Proponowane wyszukiwania