bigos - 2138 przepisów (strona:103/143)

Faszerowane ziemniaki 130

Faszerowane ziemniaki to dla mnie taki mini bigos . W tym sensie że na farsz wykorzystuje resztki. A takowych po Świętach jest w brut w każdej lodówce. Więc z takich ziemniaków mamy podwójną korzyść  Skrawki nie zmarnują się . Po drugie lekki obiadek zapewniony. Składniki na 6 szt. 3 duże ziemniaki 2 łyżki skrawków weliny chudej 1 jajko gotowane na twardo

Eli Gotowanie
Łatwe leczo z papryki i kiełbasy 148

Leczo (z węg. „Lecso”) to tradycyjna węgierska potrawa z duszonych pomidorów, papryki oraz cebuli z dodatkiem kiełbasy i boczku. Leczo podobnie, jak nasz bigos ma wiele odmian i oczywiście każdy je robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem

Smaczne Potrawy
Łopatka w kapuście 156

Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta łopatka ze świeżą duszoną kapustą. Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej 1 średnia główka białej

Kuchcik gotuje
Bruschetta caponata, czyli chrupiące grzanki z bakłażanem 180

Bakłażany najczęściej robię zapiekane z najróżniejszym farszem. Można je również podać jako taki prawie-bigos, czyli caponatę. Do tego kawałek świeżej bułki i już nic więcej do szczęścia nie trzeba ;) Można też pokusić się o podanie gorącej lub przestudzonej caponaty na chrupiącej grzance, a wtedy mamy już pyszną bruschettę caponatę :) Kto raz spróbuje, ten nie zapomni i będzie wracać, gwarantuję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hummus z pomidorami 199

była końcówka to wsypał wszystko). Tak oto wyszedł hummus i cieciorka z pomidorami w formie zupy. Hummus pochodzi z Bliskiego Wschodu i pewnie tak jak u nas przepis na bigos każdy dom ma swój, tam również receptur na hummus jest tyle ile domów. Moja wersja jest przygotowana pod kubki smakowe domowników. Konsystencja jest mniej płynna, taka bardziej nam odpowiada

Kuchcik gotuje
Schab w musztardzie 238

odrobinę ziół prowansalskich Wszystkie kotlety posmarowałam miksturą i pozostawiłam na ponad godzinę w miseczce w chłodnym miejscu Po tym czasie smażyłam na gorącym maśle klarowanym .  Podałam z tradycyjnym bigosem. Tak przygotowany kotlet schabowy nie powalał na kolana, ale był urozmaiceniem menu. Na pewno jeszcze kiedyś go przyrządzę, ale nadal poszukiwać będę ciekawego i smacznego sposobu na kotlety schabowe

Proste Potrawy
Bigos z kalarepki 137

Bigos inny niż zwykle Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej

W królestwie smaków Beaty
Zapiekane patisony faszerowane kaszą 126

odciąć górę oraz delikatnie ściąć spody tak aby się nie przewracały. Wydrążyć środek patisonów, ja do tego użyłam specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców (miąższ wykorzystałam do zrobienia bigosu z cukinii i patisonów). Tak przygotowane wypełnić farszem, ułożyć w formie do zapiekania delikatnie posmarowanej olejem i zapiekać około 35-40 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Prosiak z galarety. 154

uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy na dziczyźnie. Już nie wspomnę o ilości ciast jakie na tę uroczystość pieczono. Biesiadowanie kończono na podaniu bigosu.      Zauroczyłam się nieco tymi staropolskimi zwyczajami i postanowiłam uświetnić i moją biesiadę :) Zapragnęłam podać jakieś spektakularne mięsiwo, o prosiak to by było coś! Tylko skąd wziąć

Rozpustne gotowanie
Bigos z młodej kapusty 153

Dzisiaj wpis gościnny.  Ja robiłam tylko zdjęcia, a danie przygotowywał mój mąż. Prawdę mówiąc zazwyczaj to właśnie mój mąż przygotowuje bigos, ja się tylko przyglądam.  No oczywiście potem z miłą chęcią degustuję.     Składniki: 1 - 1,5 główki młodej kapusty ocet 1 pętko kiełbasy swojskiej 1 pętko białej kiełbasy ok 30 dag boczku parzonego 2 - 3 cebule

Sto kolorów kuchni
Wytrawne galettes 113

Blueberry Corner by "jagodzianka" Galettes to bretońskie gryczane naleśniki. Te naleśniki są bretońskim daniem regionalnym (jak nasz bigos, czy pierogi). Serwuje się je w … Przeczytaj cały artykuł Post Wytrawne galettes pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Strogonow 127

Moja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz

R'n'G Kitchen
Rebranding Mercure Gdynia 152

kamiennych talerzach. Smacznie, elegancko, w przystępnych cenach- tak w skrócie mogę opisać kuchnię restauracji Winston. Polecam zajrzeć do Gdańska tam swoim urokiem osobistym i świetnym menu oczaruje cię Łukasz „Bigos” Miecznikowski. Zresztą jeśli masz jeszcze wątpliwości, zerknij jakimi cudami nas uraczył. Jeśli marzysz, aby choć na chwilkę przenieść się w świat Alicji z krainy czarów koniecznie odwiedź Hotel Merkury

Wielki apetyt
Bigos z jarmużu 129

moim ogródku obrodził jarmuż, zrywając go kombinowałam co tu z niego zrobić drogą dedukcji: jarmuż pochodzi od kapustnych, a a kapusty robi się BIGOS. Składniki: około pół kilograma jarmużu pół kilograma pieczarek 2-3 cebule 2-3 pomidory kilka suszonych śliwek przyprawy : sól, pieprz, czosnek suszony, papryka Przygotowanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzane 2 łyżki oleju

greenscarf
Łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i kabanosem 169

poskubała :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty 30 dag pieczarek 1-2 cebule 20 dag kabanosów 2 łyżki masła (ja użyłam czosnkowego) 2 łyżki mąki 1/2 szkl śmietanki 30% przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex sól, pieprz, ostra papryka Dodatkowo: 25 dag makaronu łazanek 1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum

Kto ugości moich gości?