bigos - 2138 przepisów (strona:105/143)

Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 164

przedstawiam kolaż kultowych potraw mojej rodziny, które masowo pojawiają się na odświętnym stole, a "w pojedynkę" urozmaicają nasze domowe menu na co dzień. Barszcz biały w wykonaniu mojej Mamy Bigos made by Mama oczywiście ;) Udziec indyczy pieczony - zgadnijcie czyjej produkcji Kawior z jajami - czyjego pomysłu? Karkówka w majonezie i keczupie ... Wędlinki - obowiązkowo wiejskiej produkcji Mięso pieczone - na pierwszym planie szynka

Kuchnia po mojemu
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 119

chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie   doprawić solą (lub Vegetą)   i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso

MarciochaKucharzy
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 142

większość z nas najbardziej lubi kuchnię mamy albo babci, albo jak ja, ma takie potrawy, których się nie tyka - bo to działka mamy, albo babci. Ostatnio "chodził za mną bigos", ale jak sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne

Kulinarne Inspiracje
Przyprawy Rafex 152

100g 07.    Pieprz cytrynowy 40g 08.    Pieprz ziołowy staropolski 70g 09.    Przyprawa cygańska 70g 10.    Przyprawa do bigosu i młodej kapusty 70g 11.    Przyprawa do kurczaka 70g 12.    Przyprawa do pierogów 60g 13.    Przyprawa do placków ziemniaczanych

Kto ugości moich gości?
Stripsy w wędzonej papryce 164

Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy  do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe

ClauditteMissCooking
Leczo z cukinii 182

duszę razem, aż warzywa zmiękną. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Natkę pietruszki myję, odkładam kilka listków do dekoracji, resztę siekam i mieszam z gotowym leczo. Jeżeli mam ochotę na bigos z cukinii to zagęszczam zasmażką i gotowe:) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Wolnowar - co to za stwór 133

stopni, potrawy zachowują więcej witamin i mają wspaniały smak i aromat. Nasz wolnowar ma za sobą już rok użytkowania, a sztandarowym daniem z wolnowara są wszelkie rodzaje duszonych mięs, bigos, powidła i grochówka. Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę czy wybrany model posiada wbudowany timer, który po odpowiednim czasie przełączy wolnowar z trybu gotowania na podtrzymywanie temperatury. Zdjęcie ze strony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 141

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego . Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires Składniki 5 kg poszatkowanej kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 230

smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny  - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 181

pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Opolska karkówka na kapuście 188

Alternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli

Trzeci talerz
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 202

cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem

Pełny talerz
Guacamole 181

wymyślił guacamole. To moja ulubiona salsa. Jednak to niemożliwe, bo początki guacamole sięgają aż do czasów azteckich. Przepisów na klasyczne guacamole jest chyba tyle samo, co na polski klasyczny bigos. Aczkolwiek zawsze w składzie jest awokado, cebula, limonka i sól. Opcjonalnie można dodać do wyboru: chilli, czosnek, pomidory, kolendrę. Ja wybrałam wszystkie te dodatki, ale jeżeli lubicie łagodniejsze smaki - ograniczcie

Pełny talerz
szybkowar-golonka z łopatką z posmakiem kiszonej kapusty i czosnku... 178

małym ogniu gotować 45 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach jak spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu 1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół

W Mojej Kuchni Lubię