bigos - 2221 przepisów (strona:105/149)

Zupo-potrawka kuchenna szafka 149

Mogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż

Fiolka w kuchni
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. 170

kapuście ze słoika Wałówki?),wysłuchać ochrzanu rodzicielskiego( TO JESZCZE NIE ZJADŁAŚ?! Ja już mam następne słoiki przyszykowane...) i w końcu skonsultować się z Ojcem(Tak,tak możesz,a bigos ode mnie ze słoiczka zjadłaś,chociaż?!) posłuchać miauczącego kota do słuchawki i krojąc warzywa w takt recytowania kodeksu morskiego-próbować stworzyć coś jadalnego. Składniki: mięcho 2-3 marchewki 1 pietruszka

Fiolka w kuchni
Wałówka. Instrukcja obsługi.Część pierwsza. Nie ostatnia. 191

zbierać się do domów rodzinnych. Słoiki same się z domu nie zabiorą. Butelki też. I chociaż moja wałówka z domu się nieco różni. Bo z obiadów ewentualnie słoik bigosu biorę. Za to torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier

Fiolka w kuchni
Pak Choi na parze z dodatkami 198

kapust z tymi nieproszonymi gośćmi zakończy się uprawą skierowaną do nich, a nie do nas. Poza tym zauważyłam, że jadamy zwykle kapustę kiszoną i wczesną wiosną jeden-dwa razy bigos ze słodkiej kapusty. I to wszystko. Postanowiłam zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest o tyle wygodna, że można je wysiać

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywny kociołek 125

Bardzo lubię jednogarnkowe dania z dużą ilością warzyw. To taka swoista fuzja leczo z bigosem i nie wiadomo czym jeszcze :) Często pojawiają się na naszym stole w towarzystwie ryżu lub kaszy. Nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso

Pyry na Gaz
Faszerowane ziemniaki 159

Faszerowane ziemniaki to dla mnie taki mini bigos . W tym sensie że na farsz wykorzystuje resztki. A takowych po Świętach jest w brut w każdej lodówce. Więc z takich ziemniaków mamy podwójną korzyść  Skrawki nie zmarnują się . Po drugie lekki obiadek zapewniony. Składniki na 6 szt. 3 duże ziemniaki 2 łyżki skrawków weliny chudej 1 jajko gotowane na twardo

Eli Gotowanie
Łatwe leczo z papryki i kiełbasy 181

Leczo (z węg. „Lecso”) to tradycyjna węgierska potrawa z duszonych pomidorów, papryki oraz cebuli z dodatkiem kiełbasy i boczku. Leczo podobnie, jak nasz bigos ma wiele odmian i oczywiście każdy je robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem

Smaczne Potrawy
Łopatka w kapuście 180

Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta łopatka ze świeżą duszoną kapustą. Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej 1 średnia główka białej

Kuchcik gotuje
Bruschetta caponata, czyli chrupiące grzanki z bakłażanem 214

Bakłażany najczęściej robię zapiekane z najróżniejszym farszem. Można je również podać jako taki prawie-bigos, czyli caponatę. Do tego kawałek świeżej bułki i już nic więcej do szczęścia nie trzeba ;) Można też pokusić się o podanie gorącej lub przestudzonej caponaty na chrupiącej grzance, a wtedy mamy już pyszną bruschettę caponatę :) Kto raz spróbuje, ten nie zapomni i będzie wracać, gwarantuję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hummus z pomidorami 223

była końcówka to wsypał wszystko). Tak oto wyszedł hummus i cieciorka z pomidorami w formie zupy. Hummus pochodzi z Bliskiego Wschodu i pewnie tak jak u nas przepis na bigos każdy dom ma swój, tam również receptur na hummus jest tyle ile domów. Moja wersja jest przygotowana pod kubki smakowe domowników. Konsystencja jest mniej płynna, taka bardziej nam odpowiada

Kuchcik gotuje
Schab w musztardzie 265

odrobinę ziół prowansalskich Wszystkie kotlety posmarowałam miksturą i pozostawiłam na ponad godzinę w miseczce w chłodnym miejscu Po tym czasie smażyłam na gorącym maśle klarowanym .  Podałam z tradycyjnym bigosem. Tak przygotowany kotlet schabowy nie powalał na kolana, ale był urozmaiceniem menu. Na pewno jeszcze kiedyś go przyrządzę, ale nadal poszukiwać będę ciekawego i smacznego sposobu na kotlety schabowe

Proste Potrawy
Bigos z kalarepki 159

Bigos inny niż zwykle Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej

W królestwie smaków Beaty
Zapiekane patisony faszerowane kaszą 150

odciąć górę oraz delikatnie ściąć spody tak aby się nie przewracały. Wydrążyć środek patisonów, ja do tego użyłam specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców (miąższ wykorzystałam do zrobienia bigosu z cukinii i patisonów). Tak przygotowane wypełnić farszem, ułożyć w formie do zapiekania delikatnie posmarowanej olejem i zapiekać około 35-40 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Prosiak z galarety. 194

uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy na dziczyźnie. Już nie wspomnę o ilości ciast jakie na tę uroczystość pieczono. Biesiadowanie kończono na podaniu bigosu.      Zauroczyłam się nieco tymi staropolskimi zwyczajami i postanowiłam uświetnić i moją biesiadę :) Zapragnęłam podać jakieś spektakularne mięsiwo, o prosiak to by było coś! Tylko skąd wziąć

Rozpustne gotowanie
Wytrawne galettes 140

Blueberry Corner by "jagodzianka" Galettes to bretońskie gryczane naleśniki. Te naleśniki są bretońskim daniem regionalnym (jak nasz bigos, czy pierogi). Serwuje się je w … Przeczytaj cały artykuł Post Wytrawne galettes pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner