Blaviken Rivskiemu za pomoc i wykonanie sesji fotograficznej POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe
Nerds Kitchensmaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. Orginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości - należy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia. Przydadzą się z pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się
Zasmakuj Kuchnisłodka papryka w proszku 1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać bigos, wlewamy ze dwie łyżki oleju i podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok w tym czasie. 2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy
Gotowanie...to proste !się urlopu. Tak, tak, bierze urlop, by codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze, a innych
Zasmakuj Kuchniidealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak
Rozpustne gotowaniechwilę obecną, bazą moich posiłków stanowi to co rośnie w moim ogrodzie, i tak na obiady jemy przeważnie różne wariacje curry, ratatouille, bigosów itd. To dziś prezentowane, jest jednym z moich ulubionych, i gości najczęściej na moim stole, z różnymi modyfikacjami, np. w postaci dodatku młodych listków buraka. Danie jest kremowe, łagodne, idealnie komponuje się z pieczywem, ryżem, makaronem
greenscarfMłoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy
Bananowe Polesmaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie
Nerds Kitchengrillu :) Kolejnym produktem były kiełbaski paprykowe, które również wcześniej próbowałam. Podobnie jak poprzednia wersja są dobrą opcją na grilla. Można też ich używać do fasolki po bretońsku, leczo czy bigosu :) Bardzo lubię tofu wędzone, dlatego ucieszyłam się, gdy znalazłam w paczce, aż 4 opakowania. Dwa z nich to standardowe tofu wędzone o wadze 180 gram. Miałam okazję je wcześniej próbować
wegujemyTroszkę inny "bigos", ale równie smaczny co ten tradycyjny ;) Podajemy go z kiełbaską np. domową i chlebkiem. Składniki na 1 porcję 2 duże cebule 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej 2-3 łyżki wody 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki majeranku - jeśli nie lubimy nie musimy go dodawać sól, pieprz do smaku kiełbaska taka jaką lubimy
Gotowanie...to proste !pomidorów i papryki wyczuwalny jest smak mięsa indyczego w ziołach smażonego na rumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego indyczego 2 szklanki bulionu warzywnego 4 pomidory
Zasmakuj KuchniJemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi
Karo in the KitchenTaki gulasz jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki
Dobra karmamiejsce. W dniu podania barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu. Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie
cool and minty