jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos :-) Schabowego serwuje się chyba w każdym domu i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu. Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu... Składniki: 1/2kg schabu bez kości 3 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz masło sklarowane
Walijskie PichcenieRosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-) Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy). Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności
Walijskie PichcenieSezon na młodą kapustę w pełni. Staram się serwować ją więc jak najczęściej i w najróżniejszych odsłonach ... była już u nas zasmażana z koperkiem, była w formie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne
Walijskie Pichceniekiszonej kapusty lub zanim nowa się ukisi robię taki bigos ze świeżej kapusty. Szybko się go robi i można dodać do niego zalegające nam w lodówce resztki wędlin czy mięsa. składniki: 1 duża główka kapusty 300 g boczku wędzonego 300 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki posiekanego koperku 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 3 listki
Monia miesza i gotujejakiś czas obracając boczek dobrze wystudzić i dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć do pieczywa lub zamrozić np. do bigosu taki boczek jest lepszy od niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie
W Mojej Kuchni Lubiętemu w grudniu wygrałam w konkursie Neoflam garnek Venn http://www.sklep.neoflam.pl/Garnek-Venn-24cm-dwukolorowy-czerwony%283,219,13%29.aspx niestety, garnek był nieużywany gdyż nie pasował do indukcji, ale teraz zakupiłam nakładkę i garnek gotuje super, bigos wyszedł doskonały, a najważniejsze, że garnek nie przypala, ... dzięki tej nakładce mam doskonały garnek do potraw różnych
W Mojej Kuchni Lubiępiec w 200C około 40 minut dobrze ostudzoną roladę cienko kroić do pieczywa, smalec co się wytopi w pieczeniu można użyć do smarowania pieczywa lub użyć np. do bigosu.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmniejszych słoików dać mniejszą ilość soli i oleju takie pomidory wystarczy w zimie wlać do wywaru na zupę pomidorową i zmiksować blenderem albo przetrzeć przez sito również do sosu, bigosu są pysznym dodatkiem...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfrancuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny
Kulinarny karnet Christopherazachowaliśmy naszą ,dajemy pierwszeństwo potrawom ojczystym ,tęsknimy do nich i za granicą przy najwyszukańszych stołach sprzykrzy je sobie nasz ziomek ,rad wróci do barszczyku ,kapuśniaku ,bigosu”. I dalej „Z chlubą to przyznać sobie możemy ,przekażmy i dzieciom tę drogą spuściznę ,ten zwyczaj błogi”. Życzę Wszystkim pełnego rodzinnego ciepła i miłości wieczoru wigilijnego
Kulinarny karnet Christopherawiadro czy gliniany pojemnik, aby zrobić sobie domową, pyszną kiszoną kapustę, która jest bardzo zdrowa i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych produktów sklepowych. Składniki: 6 kg białej kapusty 2 buraki ćwikłowe 60-70 dag cebuli 50 dag marchwi 1 jabłko
Apetyczna babeczkaBigos Buritto Ciabatta z oscypkiem i pomidorami Galantyna Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Koreczki na imprezę Krewetki z czosnkiem i natką Kurki w cieście naleśnikowym Lizaki wafelkowe Mini wafelki z makrelą Mini wafelki z pomidorkiem Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki
Aga w kuchniPiernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami
Aga w kuchniBigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle
Aga w kuchni