bigos - 2138 przepisów (strona:119/143)

Schab pieczony w rękawie 196

ciut mniejsze niż 1 kg, aby się nie znudziło:) i nie przyjadło.  Jeśli  apetyt na ten kawałek  nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu

Proste Potrawy
Czerwona kapusta z jabłkami 160

Przepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz  "Kuchnia polska " Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :) Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego

Proste Potrawy
Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie 181

obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące,  potem w jajku i  w bułce tartej) Smakuje wyśmienicie z bigosem . Mięso w marynacie

Proste Potrawy
Pierogi z mięsem i kapustą 122

około 5 min. od wypłynięcia      Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa Masę wymieszałam oraz dodałam pieprz i zioła oraz maggi, przesmażoną cebulę i odrobinę soli (podgrzewałam chwilę - wtedy składniki lepiej się połączą), dodałam roztrzepane wcześniej

Proste Potrawy
Grzyby suszone 148

skarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :)  Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam.  Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu ,   zupy grzybowe j   lub sosu grzybowego

Proste Potrawy
Domowe kostki mięsne 166

przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie" Ona zaś na www.wielodzietni.org

Proste Potrawy
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 156

później w miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami . Idealne również do  bigosu , pierogów , zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bigos z młodej kapusty. 142

mogłam się oprzeć , kiedy w sklepie  zobaczyłam młodą kapustę. Zawsze kojarzyłam ją raczej z majem, ale skoro jest, to bigosik też powstał. Przepis prosty i szybki. Bigos z młodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 218

wigilijnym stole kapusta z grzybami ,  grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów.  Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny, że przemysłowo suszy się grzyby nawet z robakami

Smaczna Pyza
Barszcz wigilijny 145

oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku z cytryny i majeranku. Podajemy z uszkami :) *Grzyby, które zostały po namoczeniu możemy wykorzystać do bigosu, uszek, tarty

Kolizje Smaków
Podsumowanie sierpnia 110

Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka z ogorków,cebuli i papryki na zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler

Moje domowe kucharzenie
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 156

odpowiedni program i po kilku godzinach mamy gotowy obiad, który podajemy bezpośrednio na stół w eleganckim, czarnym naczyniu żaroodpornym, w którym się danie gotowało. Wolnowar nadaje się do przygotowania bigosu , zrazów wołowych , czy innych potraw, które wymagają długiego gotowania. The post Gulasz paprykowy (Slowcooker) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia

Zainspiruj się kuchnią
Homemade Sauerkraut 127

Kwaszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów przechowywania żywności. Kwaszona kapusta nie wymaga dużo pracy... może raczej siły. Za to jaka będzie frajda móc zjeść bigos lub kapuśniak z własnoręcznie ukiszonej kapusty.  Myślałam, że wszelkiego rodzaju kiszonki to wymysł Polaków. Jednak dane mi było się przekonać, że nie tak do końca, bo w Norge spokojnie można kupić

bastalena