bigos - 2138 przepisów (strona:75/143)

Coleslaw z młodej kapusty z sosem curry – curryslaw 137

się trafić na kapustę stożkową bierzcie ją śmiało! Jest bardzo krucha, delikatnie słodka i niesamowicie soczysta. Według mnie jest dużo smaczniejsza niż okrągła kapusta – będzie super i do młodego bigosu , i na surówkę, i na moją ukochaną kapustę małosolną . WYKONANIE Kapustę oczyszczamy z wierzchnich podniszczonych liści, kroimy wzdłuż na pół a następnie na niezbyt cienkie paski. Pozbywamy się głąba (wycinamy

Karo in the Kitchen
Warsztaty zero waste z Sokołowem i przepis na ziemniaki zero waste 117

Dagmarą. Niedługo do sprzedaży trafią nowe warzywne produkty  "Z gruntu dobre" np. gołąbki z grzybami w sosie grzybowym i pomidorowym, soczewica w pomidorach i  pasty do kanapek, bigos warzywny. Są to dania do samodzielnego podgrzania  w domu. Ja stronię od wyrobów garmażeryjnych, ale te z Sokołowa mogę śmiało polecić i gołąbki będę kupować, ponieważ są wspaniałe

AZgotuj!
Dania warzywne - poznaj moc warzyw 98

czas wprowadza nowe produkty i oto obok znanych już pysznych past i pasztetów z warzyw, pojawiły się gołąbki z warzywami w sosie grzybowym i pomidorowym , soczewica z suszonymi pomidorami , bigos warzywny i mix po bretońsku (fasola, ciecierzyca, soczewica) . Z nowych produktów najbardziej posmakowała mi  soczewica z suszonymi pomidorami , którą chętnie włączę na stałe do swego menu. Produkty świetnie sprawdzą

Kuchcik gotuje
Dlaczego warto wybierać naczynia emaliowane do swojej gastronomii? 124

może także uwalniać szkodliwe substancje. Dlatego w tym przypadku świetnie sprawdzą się miski emaliowane lub garnki emaliowane, które są neutralne i bezpieczne dla żywności. Gotowanie potraw kwaśnych, takich jak bigos czy kapuśniak zaleca się głównie w naczyniach emaliowanych! Naczynia emaliowane są proste do użytkowania, należy jednak dbać o ich powłokę i do mieszania używać odpowiednich, silikonowych bądź drewnianych akcesoriów. Naczynia

Drinkologia
ZUPA KREM Z KAPUSTY KISZONEJ - NIE UWIERZYCIE! TO JEST SUPER :) 120

Ostatnio, jak nigdy, mam ochotę na kiszoną kapustę. Nie lubię kapuśniaku, nie lubię bigosu, ale surową kapustę w ostatnich dniach mogę jeść garściami - nie wiem, co się stało, rodziny z pewnością nie powiększam ;) Dostałam od wspaniałej dietetyczki Ilony Cicheckiej pomysły na różne jadłospisy i był tam przepis na ów krem. Aż się zdziwiłam i do niej zadzwoniłam, zapytać

Cytryna&Co.
"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3." - podsumowanie akcji 130

blog:  POZIELONEMU. Wegetariański blog kulinarny. DANIA OBIADOWE Masa ziemniaczano-groszkowa na 2 sposoby autorka:  Badylarka  | blog:  Weekendy w domu i ogrodzie Wegański bigos autorka:  Badylarka  | blog:  Weekendy w domu i ogrodzie Falafel pieczony autorka:  jazzowesmaki  | blog: Jazzowe Smaki Makaron żytni z ciecierzycą i dynią - Rye Pasta With Chickpeas

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy sok pomidorowy 151

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
„Bigos” z cukinii 123

Przepis ten znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych. Zrobiłam i jestem zadowolona z efektu, aczkolwiek zastanawiam się nad nazwą…. Określenie bigos nie specjalnie mi tutaj pasuje;) to też takie leczo-nie leczo… hmm potrawka? Eh. Zwał jak zwał. Grunt, że smakowało:) Bardzo smakowało:) 500-800 g cukinii 250 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 cebule 1 duża

Smaki Na Talerzu
Chili con carne 166

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zorganizować imprezę w stylu PRL? 146

pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy na śniadanie

CookYourself
Kotlety mielone panierowane w grzankach. Przepis krok po kroku. 112

najbardziej lubię ziemniaki tłuczone z koperkiem (dużą ilością koperku 😉 i mizerią lub buraczkami.   Są w kuchni polskiej żelazne klasyki: rosół, z rosołu pomidorowa, schabowy, bigos itd. A większość z tych klasyków można przygotować z tak zwanym „twistem”, czyli odrobinę inaczej. Doskonałym przykładem są kotlety mielone panierowane w grzankach . Niby

kuron.com.pl
Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza 196

Fasolkę po bretońsku gotuje się w wielu domach. To jedno z najpopularniejszych jednogarnkowych dań kuchni polskiej. O ile jednak na przykład bigos lubi inwencję, a przepisów na niego jest tyle, co kucharzy, fasolkę po bretońsku zawsze robimy tradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże

Kulinarna Polska
Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 221

Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czwartek: Kurczak saltimbocca z kaszą orkiszową 136

jedno z najbardziej emblematycznych dań kuchni włoskiej. Właściwie nie tyle włoskiej, co rzymskiej, a nawet nie rzymskiej a starorzymskiej. Masakra, co? Nie dość, że grafomania to jeszcze informacyjny bigos:) Cucina Romana i cucina Romanesca Szereg potraw włoskich korzeniami sięga w czasów niekończących się biesiad w pałacach zamożnych Rzymian epoki cesarskiej (Lukullus robił kilkudniowe imprezy, na których podawano setki potraw

Niedzielny kucharz