bigos - 2138 przepisów (strona:72/143)

Powidła z suszonych śliwek. 161

piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam! Składniki na Powidła z suszonych śliwek: 300 g suszonych śliwek 500 ml przegotowanej wody 10 łyżek powideł śliwkowych (najlepiej domowych) szczypta cynamonu opcjonalnie łyżka cukru, sok z cytryny

Rozpustne gotowanie
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 133

przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne

Dorota Smakuje
Sernik z suszonymi śliwkami 117

Suszone śliwki – owoce, które są w moim domu nie tylko w okresie zimowym. Przed Bożym Narodzeniem jednak zawsze uzupełniam ich zapas. Koniecznie muszą znaleźć się w świątecznym bigosie, kompocie, pieczonym schabie a także w świątecznych wypiekach. Jednym z nich jest sernik z suszonymi śliwkami. Przygotowany na spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem nutelli, puszysty i mocno wilgotny smakuje obłędnie

Fascynacje Ani
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 124

kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo

Ugotowane pozamiatane
ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 124

jest to, że garnek można myć w zmywarce. Ja jestem garnkiem zachwycona, gotuję w nim praktycznie wszystko, w ogóle się z nim nie rozstaję. Najlepszym testem było chyba ugotowanie bigosu. Wydaje mi się, że ugotował się wiele szybciej niż w tradycyjnym garnku, nie przypalał dna, nie musiałam go co chwila podlewać wodą ani mieszać. Garnek do najtańszych nie należy

Zrób to smacznie
Bigos z dynią 116

dynię, wymieszać Gdy składniki będą miękkie, ale nie rozlecą się dodać wymoczoną w wodzie suszoną żurawinę i sól do smaku, wymieszać i chwilę razem zagotować. Pomysł na ten niecodzienny bigos zobaczyłam w programie K. Okrasy.  Może nie do końca tak wyglądało jego przyrządzenie jak u mnie, ale śmiało mogę powiedzieć, że to połączenie jak dla mnie jest bardzo smaczne

Proste Potrawy
Surówka z czerwonej kapusty 145

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem i jabłkiem. Czerwona kapusta kojarzy mi się z jesienią, wtedy też z niej przygotowuję danie a’la bigos, surówki, sałatki, czy gołąbki. Dzisiaj podam Wam mój sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty . Ta surówka jest delikatna w smaku i super szybka do zrobienia. Wystarczą 3 idealnie dobrane składniki, przyprawy i surówka jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brukselka – najlepsze przepisy 158

ugotować brukselkę Bigos z brukselką Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką Brukselka pieczona – post dr Dąbrowskiej Brukselka pieczona Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką Tarta z brukselką Sałatka z brukselką Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej

Dorota Smakuje
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 149

długo jest w zamrażarce, więc najlepiej podpisywać kiedy dany produkt został zamrożony. Wekowanie jest natomiast super pomysłem na  dania jednogarnokowe takie jak bigos , leczo – zamiast jeść 3 dni to samo, można gotowe danie wrzucić do słoika. Będzie jak znalazł w kolejnym tygodniu. Minimalizm w kuchni! Czyli punkt mi bardzo bliski

KuchniaWeDwoje.pl
Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami 94

wykorzystać bo lekko więdną, resztki sosów, przetworów, okrawki wędlin. Dzisiaj danie jednogarnkowe z kiszona kapustą i grzybami, z ziemniakami, marchewką, fasolą – bardzo smaczne – polecam szczególnie dla fanów bigosu. Porcje tego dania świetnie się mrożą. PRZEPIS NA DANIE JEDNOGARNKOWE Z KISZONĄ KAPUSTA I GRZYBAMI Składniki na danie jednogarnkowe z kiszona kapustą: 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki masła

Dorota Smakuje
LECZO Z CIECIERZYCĄ 104

Rozmaite leczo warzywne to zawsze udany obiad na kilka dni. Jak bigos – im starsze danie tym lepsze, bynajmniej ja tak uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą

Zasmakuj Kuchni
Najprostsze sushi maki 119

Niekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę – tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Przygotowanie składników: 2 torebki

Proste-przepisy.pl
Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego 149

takie warzywa, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z jesienią. Należą do nich dynia, buraczki i oczywiście kapusta. Jeśli już mowa o kapuście to surówki, zupy i bigosy przychodzą mi od razu na myśl. Surówka z kapusty i kopru Od dani, które w danym momencie robię zależy czy sięgam po kapustę białą czy czerwoną. Biała kapusta jak dla mniej

mecooks
Gołąbki tradycyjne 204

pieprz. Sos pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz,  1 łyżeczka oregano,  1/2 łyżeczki papryki łagodnej 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Podobnie jak z bigosem - to jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się z Wami swoją wersją. Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (normalnie jak do jedzenia). Wystudzić. Kapustę opłukać. Pozbyć się

Świat Domowej Kuchni
Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym 166

Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym z indyka – proste, sezonowe, jednogarnkowe, bardzo smaczne danie dla fanów bigosu i kwaśnych potraw. Kapustę kiszoną można przygotować samodzielnie – na blogu jest już wpis Jak zrobić kiszoną kapustę. Dynia swoją słodyczą świetnie przełamuje kwas kapusty. Do tej potrawy najbardziej smakuje mi dodatek dyni muszkatołowej (na zdjęciu) lub dyni hokkaido. Mięso mielony

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania