bigos - 2138 przepisów (strona:72/143)

Karp smażony z sosem grzybowym 96

świąt pozostało ledwo 10 dni, w tym roku wyjątkowo wszytko robimy na ostatnią chwilę. Dopiero zasiadamy do pieczenia pierniczków a przecież jeszcze nie upiekliśmy piernika staropolskiego, jeszcze przed nami bigos, pierogi, uszka i wiele innych smakołyków.  Choinka też na bazarze jeszcze stoi, czeka i czeka specjalnie na nas ;) za to będzie to bardzo piękne 10 dni taki magiczny przedświąteczny

Życie zaczyna się w kuchni
KAPUSTA Z GROCHEM 93

bardziej lub mniej znana i popularna w polskich domach. Dla mnie nowość. W rodzinnym domu w święta królowały krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi podawane do barszczu, także bigos podany na bogato do świątecznej pieczeni w Boże Narodzenie. Kto nie jadł, niech spróbuje, kapusta z grochem w tej wersji jest przepyszna! To prosta i szybka potrawa, nie tylko

Zasmakuj Kuchni
AGD na prezent 108

Rosół z wolnowaru jest tak aromatyczny, że nie dorówna mu żadna inna metoda gotowania. Pokochałam ten sprzęt od pierwszego użycia i nie wyobrażam sobie przygotowywania takich potraw jak zupy, bigos, gulasze mięsne i warzywne czy golonka bez użycia wolnowaru. Korzystając z wolnowaru nie muszę się obawiać, że coś wykipi albo się przypali. Nie muszę mieszać, podlewać wodą czy pamiętać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczona szynka 87

mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.  Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka

Kardamonovy
Wegańska grochówka 84

roku udało mi się je kupić, całe lato pięknie rosło w ogrodzie, a na zimę zamieszkało w kuchni, Takie świeże liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom. Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko: Składniki na 4-6 porcji: 250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam

greenscarf
Drożdżowe babeczki z kiełbasą i kapustą 190

Kiedy ktoś zapyta się jakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki

Moniki Smakołyki
Powidła z suszonych śliwek. 147

piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam! Składniki na Powidła z suszonych śliwek: 300 g suszonych śliwek 500 ml przegotowanej wody 10 łyżek powideł śliwkowych (najlepiej domowych) szczypta cynamonu opcjonalnie łyżka cukru, sok z cytryny

Rozpustne gotowanie
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 121

przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne

Dorota Smakuje
Sernik z suszonymi śliwkami 107

Suszone śliwki – owoce, które są w moim domu nie tylko w okresie zimowym. Przed Bożym Narodzeniem jednak zawsze uzupełniam ich zapas. Koniecznie muszą znaleźć się w świątecznym bigosie, kompocie, pieczonym schabie a także w świątecznych wypiekach. Jednym z nich jest sernik z suszonymi śliwkami. Przygotowany na spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem nutelli, puszysty i mocno wilgotny smakuje obłędnie

Fascynacje Ani
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 110

kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo

Ugotowane pozamiatane
ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 112

jest to, że garnek można myć w zmywarce. Ja jestem garnkiem zachwycona, gotuję w nim praktycznie wszystko, w ogóle się z nim nie rozstaję. Najlepszym testem było chyba ugotowanie bigosu. Wydaje mi się, że ugotował się wiele szybciej niż w tradycyjnym garnku, nie przypalał dna, nie musiałam go co chwila podlewać wodą ani mieszać. Garnek do najtańszych nie należy

Zrób to smacznie
Bigos z dynią 107

dynię, wymieszać Gdy składniki będą miękkie, ale nie rozlecą się dodać wymoczoną w wodzie suszoną żurawinę i sól do smaku, wymieszać i chwilę razem zagotować. Pomysł na ten niecodzienny bigos zobaczyłam w programie K. Okrasy.  Może nie do końca tak wyglądało jego przyrządzenie jak u mnie, ale śmiało mogę powiedzieć, że to połączenie jak dla mnie jest bardzo smaczne

Proste Potrawy
Surówka z czerwonej kapusty 132

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem i jabłkiem. Czerwona kapusta kojarzy mi się z jesienią, wtedy też z niej przygotowuję danie a’la bigos, surówki, sałatki, czy gołąbki. Dzisiaj podam Wam mój sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty . Ta surówka jest delikatna w smaku i super szybka do zrobienia. Wystarczą 3 idealnie dobrane składniki, przyprawy i surówka jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brukselka – najlepsze przepisy 138

ugotować brukselkę Bigos z brukselką Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką Brukselka pieczona – post dr Dąbrowskiej Brukselka pieczona Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką Tarta z brukselką Sałatka z brukselką Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej

Dorota Smakuje
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 132

długo jest w zamrażarce, więc najlepiej podpisywać kiedy dany produkt został zamrożony. Wekowanie jest natomiast super pomysłem na  dania jednogarnokowe takie jak bigos , leczo – zamiast jeść 3 dni to samo, można gotowe danie wrzucić do słoika. Będzie jak znalazł w kolejnym tygodniu. Minimalizm w kuchni! Czyli punkt mi bardzo bliski

KuchniaWeDwoje.pl