biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:5/100)

śliwki i brzoskwinie wpadły na ciasto drożdżowe... 160

równo rozdzielić ciasto do każdej foremki na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek i plastry brzoskwiń piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowo - kokosowe 134

mamy zbyt wiele czasu na przygotowania. Składniki:  Ciasto: szklanka mąki 4 czubate łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji 1 cukier waniliowy aromat rumowy 6 ml 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki maślanki 3 jajka  Polewa: biała czekolada 100 g śmietanki 30%  Przygotowanie: Mąkę(...)tortownicy o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę.  W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę i całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewę wylewamy

Taste Therapy
Sernik wiedeński z manną i białą czekoladą. 4935

budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1 tabliczka białej czekolady 3 łyżki manny błyskawicznej ¾  szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Polewa z białej czekolady czekoladowe spagetti Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką(...)umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry,  białka oraz całe jajka, wlewamy mleko, wsypujemy budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy blenderem do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Białą czekoladę rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną,płynną dodajemy do serowej masy, wsypujemy manną i mieszamy do połączenia łyżką. Wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Wanilia i Kardamon
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 114

czekoladzie  (błyszczące perełki z ciemnej czekolady  z chrupiącym, opieczonym herbatnikiem) Jako polewy do babki drożdżowej (na pierwszym zdjęciu) użyłam masła kakaowego w pastylkach. Świetnie się rozpuszcza, pięknie pachnie i dobrze komponuje się z ciastem drożdżowym, które ze swej natury jest raczej ciastem suchym. Polewa z masła kakaowego nadała ciekawego zapachu i smaku. Do środka dodałam zaś pokruszonego

Poranek na słodko
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 207

sera białego 5 łyżek śmietany 100 orzechów laskowych 120 g cukru 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników 80 g masła tabliczka białej czekolady + 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: Herbatniki zgniatamy (można zmielić) a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Całość zagniatamy. Gotową masę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy(...)Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem. Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada połączoną z mlekiem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kolorowa karpatka 429

wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut(...)Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Leśna pokusa - ciasto na biszkopcie. 206

formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. W drugiej formie przygotowujemy w ten sam sposób jasny biszkopt, nie dodając kakao. Studzimy ciasta. Przygotowujemy masę cytrynową. Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę i dodajemy(...)wsadzamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurty oraz dżem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę cytrynową, przykrywamy białym ciastem. Przygotowujemy w kąpieli wodnej polewę z czekolady i wiórek kokosowych. Wylewamy na wierzch ciasta, a następnie wkładamy do lodówki. Smacznego

Symfonia smakowa
Sernik Anastazji / gotowany 442

ciasto) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka ok 1 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie(...)masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą. Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną wodą. Biała czekolada idealnie pasuje na polewę

Pychotkaaa
Ciasto Afrykańczyk 167

cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa

kruche babeczki
Knoppers 1262

mleczną masą. Przykrywamy ostatnim blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem bez przykrycia. Po godzinie ciasto możemy już pokroić na kwadraty i podawać

My Culinary Art
łatwy,smaczny ucieraniec śliwkowo-kokosowy z białą czekoladą... 145

blaszce zostawić do wystygnięcia POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY: biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 18% 3 łyżki, w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę, za długo nie ogrzewać bo polewa się rozwarstwi od razu polać polewą wierzch ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia - ciasto jest łatwe, pysznie smaczne, można używać

W Mojej Kuchni Lubię
Murzynek z jabłkami i białą polewą 179

Kochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D  To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą polewą i posypany grubo siekanymi orzeszkami ziemnymi :) Pyszności!!! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 2 szklanki cukru 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne  1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 większe jabłka Biała polewa: 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła lub margaryny 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka mleka w proszku Dodatkowo: 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych Wykonanie : Masło, cukier i mleko podgrzewam, dodaję kakao i mieszam by nie było grudek. Studzę do temperatury pokojowej, wbijam po jednym  żółtku

Ciasteczkowy Potwór
Kakaowo-rumowa babka z żurawiną 134

właśnie dla Was. Babka ma wyczuwalną rumową nutkę co dodatkowo przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;)  Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku(...)żurawiny (plus 1 łyżka do posypania) Na polewę:    1 tabliczka białej czekolady     3 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól. Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy

Ze smakiem i z pasją
Ciasto marchewkowe z białą polewą 177

średniej wielkości marchewek) garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cukru z dodatkiem skórki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody biała polewa 135 g serka kremowego o smaku śmietankowym 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny starta skórka z połowy cytryny Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich(...)cytryny oraz dodać skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie połączyć. Gotowa polewa jest dosyć gęsta. Ciasto marchewkowe posmarować polewą i ewentualnie po bokach udekorować drobno posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.  Przygotowywanie marchewkowego ciasta Ciasto przed i po upieczeniu; po prawej stronie widać gotową białą polewę

Ugotować
Placek czekoladowy babci Basi 98

polewa : Składniki : 100 ml śmietany kremówki, 2 czekolady mleczne, 1 biała czekolada, Ponadto potrzebny nam będzie : woreczek foliowy grubszy ( ja miałam specjalny rękaw cukierniczy. trójkątny mały , oraz patyczek -do robienia wzoru, Na małym ogniu podgrzewamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej czekolady mleczne. Mieszamy dopóki się nie rozpuści. Zostawiamy by wystygła i zgęstniała. Na dekorację rozpuszczamy też białą(...)DOTYKAĆ WODY, INACZEJ CZEKOLADA SIĘ ROZWARSTWI ! Przed polaniem ciasta polewą smarujemy je ciepłym dżemem morelowym. Czekolada i morela to dobrana para. Zapobiega to jego przenikaniu w głąb ciasta. Żeby dekoracja się udała polewa musi być cienko . Wylewamy polewę na środek ciasta i rozprowadzamy w stronę brzegów. Do rękawa wkładamy rozpuszczoną białą czekoladę Przycinamy dzióbek i sprawdzamy na boku

Pysznosci Babci Basi