dekoracji: polewa czekoladowa deserowa biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp do masy jajecznej. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i wylej ciasto(...)Odstaw do ostudzenia. Tężejącą masą jabłkową przełóż ciasto. Dociśnij ciasto po czym wytnij z dwóch stron trójkąciki tak by powstała choinka. Posmaruj ciasto deserową polewą czekoladową. Z masy marcepanowej ulep kuleczki lekko je spłaszczając. Z jednej kulki uformuj gwiazdkę. Ułóż je na choince. Stopioną białą czekoladę włóż do woreczka ze ściętym rogiem i udekoruj
Gotuj Sam!wody 2 średnie jajka 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 150 g białej czekolady 1 łyżka masła 2-3 łyżki mleka szczypta czerwonego barwnika Ciasto Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy(...)gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka. Polewa Czekoladę łamiemy
Wędrówki po kuchnipokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo: 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} ° C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą
Delicious TitbitsKiedyś bardzo często pieczona w moim rodzinnym domu. Jako mała dziewczynka uwielbiałam wylewać białą i ciemną masę do tortownicy i patrzeć, jak obie układają się w koła :) Zebra jest ciastem bardzo smacznym, prostym i tanim. Jednak przede wszystkim kojarzona jest z robiącym wrażenie wyglądem :) Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, dlatego świetnie nadaje się(...)minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia za pomocą patyczka!). Wystudzoną zebrę można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową białą lub ciemną (można też zrobić paski z obu czekolad, aby współgrały ze środkiem ciasta :)). Smacznego
MyCookBook.plDzisiaj mam dla Was sernik czekoladowy bez pieczenia. Trzy rodzaje czekolady w jednym cieście. Jeśli jesteście miłośnikami czekoladowych słodkości to polecam Wam ten serniczek. Przygotowanie jego nie wymaga wiele pracy, jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki 1 kg sera(...)drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera. Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki aż warstwy zastygną. Polewa 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki śmietany Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać ze śmietaną. Polać ciasto i najlepiej odstawić
O kuchni z uczuciemherbatników wódka do nasączenia polewa: 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki kremówki łyżka wódki lub 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie) ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie(...)formy (tej samej w której piekliśmy ciasto) wykładamy dolną część biszkoptu (jeżeli używamy konfitury - smarujemy ciasto cienką warstwą). Następnie wykładamy 2/3 masy budyniowej, na nią górną część biszkoptu i pozostałą część kremu. Każdego herbatnika przez moment maczamy w alkoholu i od razu układamy na wierzchu ciasta. Polewa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wsypujemy drobno połamaną
Słodka StronaKrem: tabliczka białej czekolady 30g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% Polewa: 3 łyżki masła 1/2 gorzkiej czekolady 1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez(...)minut. 2. Krem: W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Polewa: do rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej
Szefowa kuchniMasa serowa: 70 dkg zmielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła cukier waniliowy Wykonanie ciasta : Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować ok 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy i odstawić na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek(...)pieczenia i pianę z białek. Wylać na formę. Biały ser zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami czyli cukierem, jajkami , masłem , cukierem waniliowym, wszystko razem utrzeć na jednolitą masę. Wylać lekko na ciasto. Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polać polewą (wcześniej odlaną masą ) Smacznego
Aromatyczne Podróżeżółtka 1 czubata łyżka kakao 35 szt. herbatników typu "petit beurre" Składniki na polewę: ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 łyżka wody 3 łyżki kakao To jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach. Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony(...)środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się nie "rozjechały" (fot.5) . Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować polewę kakaową. Kakao wymieszać z wodą, a następnie dodać resztę składników. Zagotować w rondelku, intensywnie mieszając łyżką drewnianą, do momentu aż masa ładnie zgęstenieje. Przestudzić. Polać nią ciasto
Świat Ciastapowrotem przyzwyczaić. A jak tam Wasze noworoczne postanowienia? Macie już jakieś? Ja nadal myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej słodkich ciast. Macie ochotę?" Składniki : 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao 200 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 5 jajek 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru(...)pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą (w mikrofali, albo kąpieli wodnej). Rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsłodki, pyszny i uzależniający! Składniki: CIASTO: 150 g śliwek suszonych 100 g gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 100 g masła 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko MASA SEROWA: 1 kg mielonego sera białego 300 g serka waniliowego 300 g cukru pudru 4 jajka POLEWA: 200 g gorzkiej czekolady 60 g masła(...)Masa serowa: Ser biały, serki waniliowe i cukier puder zmiksować w misce. Gdy masa się wyrówna, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać kilka minut. Gotową masę serową wylać na podpieczone ciasto i dalej piec ok 70 min w 160 stopniach. Ostudzić sernik w piekarniku
Cakes By Kejtszklanka kaszy manny błyskawicznej 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleczna polewa: 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dekoracja: biały lukier skórka kandyzowana pomarańczowa Sposób przygotowania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier ustawiamy na garnku z parującą gorącą wodą i ubijamy na puszystą pianę(...)skończenia, następnie do masy dodajemy szczyptę soli i cynamon, oraz skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do silikonowej formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c. POLEWA MLECZNA: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej
Wanilia i Kardamonwylewam masę jogurtową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę 50-60 minut to wszystko zależy od piekarnika. Gdy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą np. z białej czekolady. Smacznego
Kuchnia VikiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Truskawkowy pocałunek to lekkie, delikatne i pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani , zmieniłam w
Marta Gotujecukru 1 budyń waniliowy ( 40 g ) 1 łyżka ciemnego kakao 100 g polewy deserowej w drażetkach 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% 50 polewy białej w drażetkach 1 łyżka słodkiej śmietanki 30% kolorowa posypka do ciast Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni