składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie z podłużnych biszkoptów(...)sumie 4-5), a następnie połączyć z resztą jogurtu wymieszanego uprzednio z kremówką i dżemem malinowym. Dodatkowo: Białą czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowanie: Na spód wylać masę jogurtową i delikatnie powciskać maliny, polać ostudzoną polewą z białej czekolady i ozdobić posypką. Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu
Kraina Miodem Płynącadelikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję biszkopt czekoladowy: białka ubijam na pianę dodając(...)tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta
Ciasteczkowy Potwórwykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie drewniany patyczek włożony do ciasta powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i studzimy na kratce. Gdy będzie całkowicie zimne robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo(...)dodając mleko. Pamiętajmy, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i trzeba ją topić na małym ogniu. Gorącą polewą dekorujemy ciasto, a na koniec posypujemy keks owocami
Kulinarne przygody Gatityszkł. Wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru Masa bananowa: 2 banany 2 sery białe każdy po około 150g. Cukier waniliowy 50g. 1łyzka śmietany lub jogurtu Pół kostki czekolady lub polewa czekoladowa. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wyrobić i usmażyć. Banany pokroić w grubszą kostkę
NaKońcuJęzykajednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm , dlatego jest takie
Smakołyki Berenikiwykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy rozkruszonymi ciastkami owsianymi ,wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą. Ja rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy. Posypałam drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Placek po upieczeniu będzie miał super podkład z ciasteczek . Japoniec gotowy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnicytryny, sok z buraka. Całość mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy dodatkowe kilka kropel wody do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto ;) Możemy do dekoracji użyć na przykład białej czekolady, wtedy ciasto nie będzie takie dziewczyńskie
KuchcikoweLovemasa zgęstnieje. Upieczonego biszkopta przekrawamy na pół. Na spodnią warstwę wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową i przykrywamy drugą częścią biszkopta lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy udekorować wg własnego pomysłu. Ja wybrałam białą polewę i wiórki z ciemnej czekolady. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Biszkopt czekoladowy z jabłkami
Pyza i Surówkazwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze przez około 35 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy posiekanymi kandyzowanymi owocami. POLEWA: 150 g białej czekolady 5 łyżek mleka duża garść posiekanych bakalii Wykonanie: Mleko zagotowujemy w rondelku, po zagotowaniu zestawiamy z gazu wrzucamy połamaną na kawałeczki białą
Blondynka GotujeMega czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na dużą ilość czekolady. Ale uwierzcie mi, że wato :) ps. czy Wasz piernik staropolski zrobiony? 'piernik czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą' Składniki: - 2 jajka + 2 żółtka - 100g masła - 200g gorzkiej czekolady - 1 szklanka mąki(...)szklanki cuku - 80g miodu - 3 łyżki (płaskie) kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta soli - gotowa polewa Dr.Oetker'a Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do temperatury pokojowej. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce utrzeć jajka, żółtka z cukrem na puszystą masę
CookYourselfpozostałe, sypkie składniki, które przesiewamy do wcześniej połączonej masy. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest już 'suche'. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką i białą czekoladą, tworząc fikuśny wzorek. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami. Podajemy
Słodkie Przyjemnościodpisywałam zarywając trzy noce z rzędu. A później przyszła chwila refleksji, że jednak warto czasami przełamywać wewnętrzny opór :) Nie wypada mi teraz prezentować tutaj ciast ociekających czekoladowymi polewami, maślanych ciasteczek i pszennych bułek z białej mąki ;) Ale nie martwcie, nie zaczęłam jeść tylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką
bistro mamapieczenia masa: 300 ml kremówki 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa biała czekolada (50 g) 1 łyżeczka galaretki truskawkowej 1 łyżeczka masła dodatkowo truskawki do przybrania (około 1/2 kg) Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier(...)wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty. Rozpuść galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część ciasta polej stopioną czekoladą. Przygotuj polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki
Gotuj Sam!zaczyn drożdżowy ciasto wyrabiać hakiem z 10 minut i zostawić w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto jeszcze z 1 minutę wyrobić w robocie i przełożyć do formy silikonowej z kominkiem 24 cm piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka polewę toffi z opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki(...)śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię200 g czekolady mlecznej 100 g białej polewy w drażetkach 3/4 szk mrożonych jagód 200 g drobnego cukru brązowego 150 g margaryny Kasia 1 łyżka
Ewa w kuchni