Składniki na ciasto: 200 gram margaryny Kasi 2 szklanki cukru (brązowego lub białego) 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa do ciasta: pół szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki cukru najlepiej brązowego Foremka: forma na babkę z kominem W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka
Smaki BrazyliiBabeczki pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia jest zależy od wielkości użytych foremek i piekarnika. Ciasto możemy również upiec w małej formie do keksu. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek, babeczki polewamy polewą z białej czekolady. Wierzch ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową. Piernikowe babeczki przechowujemy pod przykryciem. Są puszyste i wilgotne w środku z wyczuwalną pomarańczową
Słodkie okruszkipostanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy
CiastkozercyMiodowe ciasto należy przeciąć na pół. Polać połową kremu i przykryć biszkoptem. Na biszkopt idzie druga połowa kremu i druga część miodowego ciasta. Wierzch można polać ulubioną polewą czekoladową (ja zrobiłam polewę z mlecznej i białej czekolady
Kulinarne Inspiracjejagód 40 g cukru trzcinowego łyżka maki ziemniaczanej polewa: tabliczka białej czekolady łyżka śmietanki kremówki łyżeczka soku z cytryny Do dużej miski wkładamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy z 10 g cukru. Odstawiamy by drożdże ruszyły. Do miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier i mąki. Zagniatamy ciasto. Gdy składniki są prawie połączone wlewamy masło i zagniatamy na gładkie, zwarte(...)minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietanką i sokiem z cytryny. Upieczone bułeczki pozostawiamy na blaszce by lekko przestygły, polewamy je czekoladową polewą i zjadamy z apetytem
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-) inspiracja: makecookingeasier.pl Składniki: 2 szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 5 średniej wielkości marchwi 2 tabliczki białej(...)wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Aniniewielki dodatek cukru. Składniki; Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj(...)przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego
Anioły w kuchniMoje Małe Czarowanie - Sernik dyniowy Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną Izioni pyszne smaki - Sernik
Grunt to przepis!łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao(...)fruktozę / cukier, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. *ja swoje śliwki zalałam wodą ok. 22.00 a zmiksowałam je następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią
chili & sugarteż ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem(...)truskawkami. Składniki: 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 ml domowego musu jabłkowego Płatki białej czekolady Na polewę: 65 g margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki wody ½ łyżeczki żelatyny ¼ szklanki cukru pudru Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni blaszki wykładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki na 20 minut . Składniki na polewę ( bez spirytusu )zagotować i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany, zdjąć z ognia(...)cukrem pudrem na białą masę i dodawać stopniowo zimny grysik (powinien być dość gęsty ) Pierwszy blat ciasta układamy na blaszce z papierem ,smarujemy połową powideł , na powidła wykładamy połowę masy , kładziemy na to drugi blat i delikatnie dociskamy ,smarujemy powidłami i wykładamy resztę masy ,przykrywamy trzecim blatem i polewamy letnią polewą . Wstawiamy do lodówki lub dajemy
Wypieki Reneżółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut. Babkę z piekarnika możemy wyjąć odrazu(...)się rozpaść. Po ostygnięciu przecinamy babę na pół i przekładamy cienką warstwą konfiturki. Składamy ją z powrotem. Polewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietankę zagotowujemy w rondlu, zestawiamy z gazu i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło. Gdy lekko zgęstnieje polewamy nią babkę i ewentualnie dekorujemy - u nas fiołki w cukrze ( klik ). Smacznego! :) (function
Symfonia Smakówczekoladą' Składniki (na tartę 22-23cm): * ciasto: - 1 1/4 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki śmietany 36% * polewa malinowa: - 500g malin - 2 płaskie łyżki żel-fixu(...)momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić. Polewa malinowa: Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny, zagotuj i dodaj żel-fix. Delikatnie wymieszać, tak aby kilka malin zostało w całości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie przelać polewę na tartę. Ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
CookYourselfmąki 140 g zimnego masła 70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę: 5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy) 3 tabliczki czekolady białej 150 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła 1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki
Bon Appetit Małgorzatycukier waniliowy (16 g) Masa serowa: 700 g sera białego 4 jajka 200 g cukru ½ kostki masła Dekoracja: wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, kakao, cukry oraz wodę zagotować, a następnie wystudzić. W między czasie zmielić ser. Wymieszać masę czekoladową z żółtkami. Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika. Resztę masy zmiksować
KuchniaWeDwoje.pl