bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:719/3453)

Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 78

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 70

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 105

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na
Tarta na słono z suszonymi pomidorami i kurczakiem 185

obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15min z obciążeniem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 20min bez obciążenia. Składniki na farsz: - dwie mniejsze cukinie - cebula - podwójna pierś z kurczaka - dwa ząbki czosnku - 200g suszonych pomidorów w oleju - sól - pieprz - słodka papryka - curry - ser żółty(...)ciasto i posypujemy startym żółtym serem i mozzarrellą. 5 .Wybijamy jajka i dodajemy mleko, wszytko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. 6. Przygotowaną masą zalewamy ciasto. 7 .Pieczemy w 160 stopniach C przez 30min

Coś z niczego
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 234

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na
Szarlotka z bezą i złotą rosą 172

jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło pokroiłam w kostkę i dodałam do suchych składników. Posiekałam i wymieszałam. Kiedy(...)taką chciałam, Wyłożyłam masę jabłkową na spód ciasta, a na wierzchu rozłożyłam ubitą sztywną pianę. Blaszkę wstawiłam ponownie do piekarnika na 20 minut. Jeśli beza zbyt mocno się przypieka, można ją przykryć papierem do pieczenia. Nie wyrównywałam powierzchni, dzięki czemu po upieczeniu na tych nierównych kształtach mojej bezy można zauważyć piękne, złociste kropelki rosy.   Macie ochotę na szarlotkę

Kuchnia u Krysi
Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” 141

duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru 500ml tłustego mleka 220g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% 1 łyżka kakao bez cukru 60g mąki(...)można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny. Ciasto: 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Dwie tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem. 6. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao

Mała Cukierenka
Pizza z cukinią 91

kosteczki czerwonej papryki. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, starcza na dwie średnie pizze. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę oraz na pyszną pizzę warzywną pieczoną na paście paprykowej – ajwar. SKŁADNIKI NA CIASTO: 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY(...)Całość lekko solę i pieprzę. Możesz dodatkowo posypać pizzę szczyptą suszonego oregano, ostrej papryki lub bazylią. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pizze piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Możesz piec obie pizze jednocześnie lub podczas pieczenia jednej szykować drugą i wstawić do piekarnika od razu po upieczeniu pierwszej

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka orzeszki 182

Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka(...)kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić po upieczeniu. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać.   Z dwóch połówek zlepiać orzeszki

Ala piecze i gotuje
Babka waniliowa 212

formę keksową o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 4 duże jajka - 4 budynie waniliowe bez cukru (4 x po 40g) - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu - ¾ szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka pasty waniliowej * D odatkowo: - magiczna pasta (do smarowania formy) - cukier(...)termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Zapach wanilii nie ma sobie równych. Jest zakorzeniony w naszych umysłach, jako zapach z dzieciństwa powiązany z kuchnią, wypiekami… i nie tylko (desery, lody, budyń…). Babka waniliowa – aromatyczna, puszysta, lekka, delikatna, wilgotna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku

mojewypiekiinietylko
Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką 251

Foremki do kruchych babeczek lekko smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko je dociskając do foremki. Babeczki pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego babeczki należy obserwować. Powinny się ładnie zarumienić. Czas około 10-15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika

Słodkie okruszki
Dziś Sernik -idealne ciasto dla zapracowanych gospodyń bo wszystkie składniki dajemy do jednej misy, jest to sernik Korzenny 155

Ciasto pieczemy w tortownicy 24 cm, sernik możemy też upiec bez spodu który jest w przepisie ale zawsze smaczniejszy ze spodem. Składniki powinny być w pokojowej temperaturze . podaje składniki na spód 280 g ciastek korzennych lub innych ale ciemnych podobnych, 100g masła . zmielone ciastka i masło wyrobić i wyłożyć przygotowaną tortownicę. Dajemy na ten czas do lodówki. Masa serowa(...)przygotowanie masa serowa Wszystkie składniki umieszczamy w misie do miksera i miksujemy nie za długo żeby składniki się połączyły .Przelać do tortownicy .Piekarnik nagrzany do temp 170 st ,i pieczemy ok 1 godziny wszystko zależy od piekarnika ,Potem studzimy przy otwartych drzwiczkach 15 min i jak jest zimny przyozdobić dać do lodówki

Moje Wyroby
Pyszny makowiec na kruchym cieście 141

górze makowca.  Pieczenie makowca: Makowiec wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 42 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia zależy od piekarnika.  Upieczony makowiec odstawiam do przestudzenia i następnie wybijam, upieczony makowiec możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.  Makowiec

Uwaga Babcia Gotuje
Mini serniczki 103

nagrzewam do temp. 190 C. Szykuję 12 silikonowych foremek lub papierowych papilotek, wstawiam do formy, wypełniam masą serową. Mini serniczki wstawiam do piekarnika na najniższą półkę i piekę przez 5 minut bez termoobiegu. Po tym czasie zmieniam temp. do 110 C i piekę 20 minut. Wyjmuję, studzę i delikatnie wyciągam z foremek. Teraz przygotowuję polewę. Śmietankę podgrzewam w garnku

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki drożdżowe z grzybami 166

mlekiem, możemy pomalować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Bułeczki drożdżowe z grzybami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Zapiekanka- kurczak zapiekany z młodymi warzywami miętą , pokrzywą i ziemniakami 135

wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już tylko

Viola cooks with passion
Domowa kiełbasianka ze słoika 145

takiej możliwości, a kupne to jednak nie to samo.  Dlatego postanowiłam, że sama sobie zrobię choć w ilości takiej, że nawet nie pasteryzowałam, nie zakręcałam nawet słoików do pieczenia. Mąż miał gotowe słoiczki do pracy, choć tak jak mówię, szału z tej porcji nie było ;) Jeśli chcecie i Wy poczuć smak domowej kiełbasianki, to koniecznie wypróbujcie przepis(...)wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy najpierw przez godzinę bez pokrywek, a następnie zakręcamy (uwaga by się nie poparzyć!) i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Przestudzone przechowujemy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowy seitan 289

swej natury seitan to gluten otrzymywany z mąki po wypłukaniu skrobi, odpowiednio przyprawiony, którego konsystencja przypomina mięso. W każdym razie prezentuję Wam tutaj łatwą recepturę na wegańskie pieczone “mięsko”, ale bez glutenu. Przepis jest szybki w wykonaniu (jeśli ma się już ugotowaną lub puszkowaną fasolę ) i zawiera proste składniki dostępne w każdej kuchni. Smakowo seitan jest raczej neutralny, dzięki(...)szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu mielonego Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie większy kawałek folii aluminiowej i na nią kładziemy kawałek papieru do pieczenia – w nie zawiniemy za chwilę seitana. Odcedzoną fasolę i ryż wsypujemy do blendera i miksujemy. My preferujemy niezbyt gładką konsystencje, bo wolimy czuć kawałki fasoli. Masę przekładamy

Lamarida.pl
Zapiekanka- kurczak zapiekany z młodymi warzywami miętą , pokrzywą i ziemniakami 187

wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już tylko

Viola cooks with passion
A’la pizza z ziemniaków 144

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki i położyć na siateczce, obłożyć pieczarkami z cebulą i obsypać

Kuchnia Pokoleń
Kurczak marynowany w melasie z granatu 236

lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100 minut w 180 stopniach. (Kurczak będzie rumiany nawet bez rozrywania worka.)  (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)       Melasę i inne produkty można nabyć tu (klik

Di gotuje