bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:728/3453)

BEZA "PAVLOVA"Z MALINAMI 193

cytryny 1 łyżka cukru pudru 200g   świeżych malin Dodatkowo: 300g świeżych malin na wierzch bezy Wykonanie: Beza:   wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej przygotowujemy 2 blaszki, na których układamy papier do pieczenia( można blaszki wcześniej posmarować masłem i dopiero nałożyć papier, chodzi o to żeby papier się nam nie przesuwał), na jednym arkuszu rysujemy(...)wyrównujemy ku górze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 5 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 140°C ( dalej z włączonym termoobiegiem) i pieczemy 75-80minut, beza powinna się lekko zarumienić,a przy dotyku powinna być chrupka i sucha. Po tym czasie piekarnik wyłączamy ,uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy  bezę  do wystygnięcia

Słodkie zapomnienie
Beziki 182

być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, bezy przekładane kremem, czy lody kawowe. Bezy z reguły nie pieczemy, suszymy je w niskiej temperaturze, aby miały białą lub bladożółtą barwę. Według mnie bezy to jedne z prostszych wypieków pod warunkiem, że będziemy ściśle się trzymać niżej wymienionych

AleTorcik
Kaczka pieczona z jabłkami 206

miski, wsypujemy łyżkę majeranku, miód i dokładnie mieszamy. Kaczkę faszerujemy przygotowanymi jabłkami, spinamy wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, kolejne 1,5 – 2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy

Bajeczna Kuchnia
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 261

blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku). Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Pierogi pieczone z kapustą

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik z brzoskwiniowym musem 179

Kolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi w jego pieczeniu,brzoskwiniowy mus z galaretką tylko dodaje mu smaku, idealny na lato! Wypiek podałam na talerzu  Agawa Gold-Bogucice Na drugim planie  Diament Gold-Bocucice Składniki: Tortownica

Wanilia i Kardamon
brzoskwinie z galaretką w łatwym cieście... 169

ciasto ze 2 minuty tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte i bez pestek połówki brzoskwiń piec w 200C około 40-45 minut galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie w 400 ml i ostudzić na dobrze wystudzone ciasto na wierzchu rozłożyć tężejącą galaretkę do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 338

posiekanych orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno skorka starta z 1 pomarańczy (u mnie brak) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie po prostu dwie łyżeczki sody już bez proszku) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 łyżeczki soli himalajskiej W jednej misce wymieszać mąki, siemię lniane, przyprawy, sodę, sól, proszek(...)pieczenia. Piec około 50 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez kilka godzin, wyjąć z formy, pokroić. Nie trzymać w lodówce, bo stwardnieje. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie

moj przepis na
BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 162

formujemy wałek, skręcamy go, obtaczamy w mące i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bagietkami odstawiamy na  ok. 20-30 minut, do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu, z parą wodną, na 1 stopniu parowania. Lub 220*C program góra-dół(...)bez termoobiegu ok. 20 minut. Pieczemy do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu przechowuję je w papierowych torbach, gdy zależy mi na dłuższej świeżości, torby pakuję do worka, wówczas nawet po 2 dniach są pyszne i mięciutkie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bezowy tort choinka na Święta! 124

termoobieg lub sam termoobieg. Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Na papierze uformuj dwa blaty, jeden większy drugi mniejszy. U mnie to kształt płatków śniegu. Wstaw bezy do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 150 °C, kolejne 2 godziny i 20 minut w temp. 100°C. Blaszkę wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego wystudzenia.   KREM(...)Tort przechowujemy w lodówce. Tort możesz udekorować obtoczoną w cukrze żurawiną lub pomarańczą, lub pozostawić w podstawowej wersji.  Blaty bezowe możesz wykonać w kolorze zielonym, dodając barwnika do bezy, ja uwielbiam biały kolor bezy, dlatego zostawiam blaty białe, a dodaje kolorowy krem, który powstaje na bazie konfitury.  Po więcej inspiracji zapraszam

SMYKWKUCHNI
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 233

przekładamy do niego nasze ciasto. Gdy użyjemy papieru do pieczenia to po prostu przekładamy nasz chleb razem z papierem, przykrywamy garnek pokrywką i ostrożnie umieszczamy go w piekarniku. Pieczemy w ten sposób ok. 45 minut. Następnie garnek wysuwamy z piekarnika , zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy nasz chlebek (już bez(...)przykrywki) by się ładnie przyrumienił ok.20-30 minut. Ja piekłam 20 minut. Bardzo ostrożnie wyjmujemy upieczony chlebek z garnkiem z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Następnie chlebek wyjmujemy z papierem i studzimy na kratce. Delikatnie odklejamy papier. Minusem takiego pieczenia jest niestety przyklejenie się papieru (ale bez obaw , przy odrobinie trudu idzie go ładnie poodrywać

Smaczne Zdrowe
Ciasto z porzeczkami i bezą 159

wylepić nim jej spód. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem nakłuć widelcem. Piec przez około 15 - 18 minut w temperaturze 180°C, na jasnobrązowy kolor. Nadzienie z porzeczek: Odszypułkowane i umyte porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.  Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce(...)bezę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, po czym od razu obniżyć temperaturę do 140°C ( lub niższej, jeżeli Wasz piekarnik bardziej przypieka ). Piec przez około 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy stanie się suchy, wypieczony, nawet lekko popękany. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Sernik Rafaello wg Aleex 255

połączenia się składników, bez ubijania. 5. Do masy dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować, dodając likier amaretto lub aromat migdałowy. 6. Gotową masę serową wylać na kokosowy spód i wstawić do piekarnika. 7. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 60 minut(...)upływie czasu pieczenia, wysunąć sernik z piekarnika, wyłożyć pianę i wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120 stopniach C). 13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec przez 30 minut, aby podsuszyć bezę. Studzić w stopniowo otwieranym piekarniku. 14. Sernik zupełnie ostudzić, następnie zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka

W mojej kuchni
Pani Walewska - Pychotka 472

jednolite. Podzieliłam na dwie równe części i włożyłam na godzinkę do lodówki. Jak już się schłodziło, rozwałkowałam i wyłożyłam do formy. Miałam tradycyjną blaszkę do pieczenia o wymiarach 21x25 cm. Składniki na bezę: * 5 białek * 1 szklanka cukru * 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po troszeczku dodając cukier. Na koniec dodałam mąkę(...)daję dużo bakalii i wolę je kłaść pod bezę niż na wierzch. Kiedyś zwyczajnie przypiekały mi się tak mocno, że w smaku były gorzkie. Piekłam ciasto w 180 stopniach ok. 20- 25 minut. Oczywiście bezę należy podzielić na dwie części do dwóch kawałków ciasta. Jak już ciasto upiekło się i przestudziło zrobiłam  masę budyniową.  * 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Pieprzyć z Fantazją
Sernik 149

cukru,      2 łyżeczki proszku do pieczenia,      kostka margaryny Masa serowa:     1kg. sera,     3/4 kost. margaryny,     1 szkl. cukru,     3 całe jajka,     1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno(...)dwie części,   większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno z cukrem i na wierzch pokruszyć resztę ciasta.  Piec 50-60 min. bez termoobiegu (góra /dół

Kuchnia Beaty
Pleśniak z jagodami, klasyka! 375

przepis na szybkiego pleśniaka z dżemem jagodowym, który doskonale nada się do jesiennej kawy.  Spód:  - 450 g mąki pszennej - 5 żółtek (białka zostawić do bezy) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 3 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wszystkie składniki dodałam do miski i energicznie zagniotłam. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie(...)chwili dodałam porcjami cukier, czekając aż poprzednia porcja cukru będzie dokładnie rozmiksowana. Beza powinna być pod koniec ubijania błyszcząca. Bezę przełożyłam na warstwę owocową. Na bezę starłam na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekłam w temp. 170 st. C przez 45 minut. Smacznego

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania