bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:728/3453)

Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 464

ognia, wsypać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zastygnięcia. W tym czasie przygotować biszkopt. Biszkopt:  ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele  smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów

Maślane ciasteczko
Szybkie ciasteczka owsiane z mnóstwem dobroci 152

znalazłam  na tym blogu i delikatnie go zmodyfikowałam. Zrobiłam z połowy porcji gdyż bałam się jak poradzi sobie mój piekarnik z takimi ciastkami. Jak się okazało bez problemowo przebiegło pieczenie :) Zapraszam ! Składniki na duża blachę od piekarnika 1 szklanka płatków owsianych ( dałam błyskawiczne ) 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru brązowego 50 gr roztopionego masła proszek

Gotowanie...to proste !
okoń z piekarnika na maśle z pietruszką, cytryną... 147

każdej strony kucharkiem, pieprzem mielonym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!! okonie kupiłam u rybaków

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 172

pomarańczy, oliwą , lekko posolić i posypać szczyptą tymianku Ziemniaki obrać pokroić w talarki, posypać przyprawami, polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym

Gotowanie jest łatwe
Bakłażanowe love – rumuńska pasta z bakłażana 190

drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę, ja piekłam na „drabince” bez przewracania. studzimy i zdejmujemy z nich skórkę – odchodzi sama, bez problemu. układamy na sitku i rozdrabniamy drewnianą łyżką. Zostawiamy

Patchwork
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 171

Eklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder

Kuchnia co dnia
Biszkopt czekoladowy 133

Mój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 142

ciasta .  Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) lub taki przyrząd jak ja mam    zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Sama słodycz i szczypta chili
Boczek pieczony 255

domowa wędlinka. A taką pyszną domową wędlinką bez wątpienia jest pieczony boczuś. Przyprawiony papryką, majerankiem i czosnkiem. Podany z ulubioną musztardą i ogóreczkiem smakuje wybornie. składniki: 1,8 kg chudego boczku ze skórą słodka papryka majeranek czosnek granulowany sól cebulowa 1/2 szklanki wody Boczek dobrze natrzeć dużą ilością majeranku, papryki i czosnku. Tak przygotowane mięsko przełożyć do naczynia przykryć(...)Podlać wodą. Naczynie przykryć pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki przy naczyniu można nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia boczek odkryć aby przyrumienił się na wierzchu. Kroić w plastry gdy całkowicie wystygnie

Monia miesza i gotuje
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 206

lodówki na ok. 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania

Kuchenne Wariacje
Pasztet drobiowy z jajkiem 229

przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: okolo 60 minut

Kuchnia co dnia
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 182

mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. 2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem. 3. Dowolnie podawaj naleśniki. Ja ponieważ sezon truskawkowy sie już skończył, podałam duże

AZgotuj!
Cukinia faszerowana 182

pieprzem.  Cukinie myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz. Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod  koniec pieczenia wierzch można posypać startym serem lub przed podaniem nakryć "czapeczkami". Smacznego

Salonik smaków
Tort maślano-truskawkowy 165

słodki prezent urodzinowy :) a co :) nie mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa

na moim stole...