bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:730/3453)

Izaura czyli murzynek z serem 969

Murzynek z serem, populara Izaura.  Pyszne ciasto czekoladowe z serem . Smaki idealnie się komponują.  Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji.  Podczas pieczenia proponuję przeglądnąć  ofertę Lidla, KLIK rozdają książki na Wielkanoc;) Izaura czyli murzynek z serem Ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru

Takie tam pichcenie
KEKS NA BIAŁKACH 227

Bardzo często mam nadmiar białek w domu, wtedy najczęściej piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
Poniedziałkowy "fit" - jogurtowe udka z kurczaka 209

Dziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy propozycję obiadową, a właściwie mięsa do obiadu. Zrobiłyśmy udka z kurczaka w wersji "fit" czyli bez tłustej skóry. Pieczone są w jogurcie naturalnym dzięki czemu są, delikatne i nie są suche. Polecamy nie tylko tym na diecie... Jogurtowe udka z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach sól Z udek ściągnąć skórę, umyć, osuszyć a następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać zielony pieprz i dolać jogurt. Zamknąć rękaw i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed włożeniem do piekarnika rękaw nakłuć w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Niezawodny biszkopt 193

spróbujecie to już innego nie będziecie chcieli znać. Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie, pięknie rośnie i nie opada. Prosty do zrobienia, bez proszku do pieczenia. Jego sekretem są dobrze ubite białka. Dla mnie to numer jeden wśród przepisów na biszkopt.  Przepis na niego znalazłam na stronie MojeWypieki.com Serdecznie polecam;)  Składniki: 7 jajek

Krakowskie smaki Ani
Chleb słonecznikowy na zakwasie 205

Ułożyłam je na kawałkach pergaminu. Wierzch ciasta naciełam w szachownice. Przykryłam ściereczką. Po godzinie umieściłam bochenki na gorącej blaszce i wstawiłam do piekarnika* nagrzanego do 240 stopni. Piekłam 40 minut bez funkcji termoobiegu. * na dnie piekarnika umieściłam naczynie z wodą aby zapewnić wypiekanym bochenką odpowiednią wilgotność

Zapiski Młodej Żony
Suflet czekoladowy 202

cukru i nadal ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Białka delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą czekoladową. Przelać do kokilek, wyrównać powierzchnię, wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec 17 minut bez termoobiegu. Podawać bezzwłocznie po wyjęciu z piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika kokilki były wypełnione w 1/2-2/3. Suflet pięknie urósł:) Po kilku minutach walki z aparatem i lekkim przyciśnięciu łyżeczką

Zapiski Młodej Żony
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem. 195

Układamy je na blaszce podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża robimy przedziałek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące. Gdy ostygną robią się mięciutkie. Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Aga w kuchni
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 195

mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu. Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień

Aga w kuchni
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 575

oraz mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno

Bon Appetit Małgorzaty
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 146

Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 155

tylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie. Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet bez słodkich dodatków pieczony rabarbar łagodnieje, i gdy natrafiamy na jego kawałki, nie wykrzywia nam buzi, ale wspaniale ożywia całość. Subtelne nuty rozmarynu i miodu pasują tutaj idealnie - miód równoważy smaki(...)odchodzić od miski, dodać rozmaryn i rabarbar, dokładnie wgnieść w ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą. Piec w 250 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i dopiekać jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptysie z bitą śmietaną 171

Ptysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to słodycze, które lepiej kupić w piekarni niż zrobić samemu w domu okazało się, że nie taki diabeł (ptyś) straszny... :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 60 g masła 1 szklanka wody

Ciastkozercy
Chleb pszenno żytni z otrębami 300

letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Pieczarka mySia

Ala piecze i gotuje
Batat i pieczone jabłko (bez glutenu, mleka i jajek) 194

Pieczone jabłko w wersji tropikalnej - w połączeniu ze słodkim batatem. Pyszne, łatwe i szybkie gdyż upieczemy je w mikrofalówce. Składniki: batat (słodki ziemniak) 1 mała szt

głodny alergik
Szarlotka na kruchym cieście 205

prawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta

Z Kuchni Do Kuchni