bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:713/3453)

Tort makowy kawowy 179

Szukacie przepisu na tort makowy? Uwielbiam mak , a tort makowy zawsze piekę na święta. W tym roku zdecydowałam się na tort makowy z kremem kawowym. Do wypieku tortu użyłam gotowego zmielonego maku. Tort przełożyłam kremem kawowym. Upiekłam torta z połowy składników i od razu pożałowałam. Był pyszny i szybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty(...)lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło

codojedzenia
Piernik staropolski dojrzewający 409

przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego(...)chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować. PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C . Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel

Słodko-Słony Świat Ilony
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 147

Wyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi  w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką,  nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam dla początkujących.  Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois. Składniki: ½ kg mąki pszennej(...)formy do wypieku chleba, znów odstawiam w spokoju na godzinę, aby podrosło. Nagrzewam piekarnik do 210*c, na blasze poniżej stawiam naczynie z wodą. Wkładam do piekarnika wyrośnięty chleb, piekę 10 minut po czym temp zmniejszam do 190*c i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i studzę. Uwaga! Chleb jest dobrze upieczony, jeśli po upieczeniu od spodu podczas stukania

Wanilia i Kardamon
Muffinki majonezowe z kiwi 174

świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: niepełna szkl. mleka 2 łyżki Majonezu Kieleckiego od SPOŁEM KIELCE - czubate 1 jajko aromat waniliowy  POZOSTAŁE: szczypta zielonego barwnika spożywczego(...)papilotki wypełnić prawie do końca . Wierzch obsypać kolorową posypką cukrową. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu - i piec ok 20-25 minut - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i "charakteru"   piekarnika - mojemu grzałki działają wyśmienicie, więc oscyluję bliżej 22 minut :) Stan upieczenia można sprawdzić

Grunt to przepis!
Proste ciasto czekoladowe z truskawkami 173

mąką tortownicę. Na wierzch ciasta układamy połówki truskawek (można je lekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto sprawdzić patyczkiem. Ciasto powinno ładnie odchodzić od formy, u mnie piecze się zazwyczaj około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego Polecam przyprawy

Słodkie okruszki
Dynia na zimę wraz z poradami 99

piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów(...)półksiężyców) (w krojeniu przyda się facet, bo dynie potrafią być twarde). Piekarnik nagrzać do 170 st., ** dynie poukładać na blaszce od piekarnika skórką do dołu, wydrążyć z gniazd nasiennych. Piec do miękkości od 45 min do godziny z termoobiegiem. Po tym czasie blaszkę z dyniami wyjąć. Ostudzić, Obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 95

piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów(...)półksiężyców) (w krojeniu przyda się facet, bo dynie potrafią być twarde). Piekarnik nagrzać do 170 st., ** dynie poukładać na blaszce od piekarnika skórką do dołu, wydrążyć z gniazd nasiennych. Piec do miękkości od 45 min do godziny z termoobiegiem. Po tym czasie blaszkę z dyniami wyjąć. Ostudzić, Obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 135

też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają(...)dynie poukładać na blaszce od piekarnika skórką do dołu, wydrążyć z gniazd nasiennych. Piec do miękkości od 45 min do godziny z termoobiegiem. Po tym czasie blaszkę z dyniami wyjąć. Ostudzić, Obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który powstał podczas pieczenia trzeba wylać. Puree zagotować na małym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 253

też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają(...)dynie poukładać na blaszce od piekarnika skórką do dołu, wydrążyć z gniazd nasiennych. Piec do miękkości od 45 min do godziny z termoobiegiem. Po tym czasie blaszkę z dyniami wyjąć. Ostudzić, Obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który powstał podczas pieczenia trzeba wylać. Puree zagotować na małym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia

moj przepis na
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 304

cebule pokrojone w cienkie plastry ½ szklanki czerwonego wina 2 ½ szklanki bulionu wołowego 2-3 gałązki tymianku 2-3 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki 1 pieczona główka czosnku (bez łupin) sól koszerna i czarny pieprz do smaku Zanim zaczniemy rozgrzejmy grilla do 210 stopni C. Sos i mięso można przygotowywać jednocześnie. W dużym rondelku umieśćmy szalotkę(...)rusztu i pozwalamy im „odpocząć” przez 10 minut. Tak przygotowane żeberka z sarny najlepiej smakują podawane z klasycznym ratatouille. Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Budyń z avocado 105

tylko Kuchnia Francuska , ale bezsprzecznie duży wpływ miały też kuchnie arabskie i afrykańskie, których ludność w karawanach przemierzały Mauretanię. Wydaje mi się, że ten prosty deser bez gotowania czy pieczenia, przypadnie Wam do gustu tak jak i mnie. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i zarazem początek nowej Podróży Kulinarnej, życzę Ci smacznego(...)Dziękuję . W związku z tym, że  założyłem grupę kulinarną na Facebook .  Gdzie amatorzy i zawodowcy dzielą się swoimi przepisami, chciałbym Cię tam zaprosić. Poprzednio odwiedziliśmy Madagaskar i bez wątpienia była to fantastyczna Podróż Kulinarna, z godnym uwagi Napojem z Palonego Ryżu . Ale dziś zaczynam kolejną wyprawę i mam nadzieję pokazać Wam, co jedzą ludzie Mauretanii. Zapraszam. Artykuł

RafalCook
Naleśniki lniano-orkiszowe (wegańskie) 255

patelnia. Kiedyś próbowałam smażyć naleśniki gryczane na starej żeliwnej patelni moich rodziców i nic z tego nie wyszło. Takie patelnie trzeba używać z dość dużą ilością tłuszczu, a naleśniki bez pszenicy tego nie lubią. Do ich zrobienia potrzebna jest dobra patelnia do smażenia beztłuszczowego. Można kupic np. tu  www. sklep.dajar.pl A teraz pszepis - dzisiaj co prawda naleśniki(...)nakładać na nagrzaną patelnię i rozsmarować na dość cienką warstwę przy pomocy łopatki Smażyć na małym ogniu  5-10 minut z jednej strony (jest to bardziej pieczenie niż smażenie) bez przykrycia. Obrócić dopiero gdy wierzch się lekko "zetnie" Podawać z ulubionymi dodatkami, można też zrobić z nich tortille :) Smacznego

pyszne zdrowości
Domowa, żytnia tortilla z tofu a'la kurczak (wegańska) 263

nich rozwałkowujemy i za pomocą noża do pizzy wycinamy równe okręgi (u mnie o 25cm średnicy). Z resztek po wycinaniu otrzymamy siódmą część na ostatnią tortillę. Pieczemy na patelni bez użycia tłuszczu przez 30-40s z każdej strony (nie dłużej, gdyż zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie je złożyć).  Składniki do wnętrza (wybierać wedle uznania): - 200g

Be Fit Be Strong
Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką 150

mlecznej czekoladzie 90-100 g masła Na posypkę: 100 g pierników w mlecznej czekoladzie 25 g miękkiego masła Przygotowanie: Dno tortownicy (u mnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja wycięłam okrąg, lekko wysmarowałam dno masłem i przykleiłam papier. Boki tortownicy smarujemy delikatnie masłem. Przygotowujemy piernikowy spód: Pierniki przekładamy do misy blendera z nożami i je rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy(...)lekko ją wyrównujemy. Przygotowujemy piernikową posypkę: Rozdrobnione pierniczki mieszamy z miękkim masłem. Naszą a la kruszonką posypujemy wierzch sernika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Na spodzie piekarnika ustawiamy małe naczynie żaroodporne lub małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Sernik wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez

Słodkie okruszki
Cynamonowe ślimaczki 182

Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp. 180 stopni z termoobiegiem, 15 min. - bez termoobiegu. Można piec od razu dwie blaszki na dwóch poziomach. Smacznego

kgwjanczewo