bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:705/3453)

Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami 115

krótko miksujemy. Wykładamy ciemną masę na jasną i nakładamy resztę wiśni. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ciasto należy obserwować i sprawdzać patyczkiem. Przed podaniem babkę z wiśniami oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Drożdżówki z Nutellą 254

napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec 10 min. - można odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 200C piec 15 min, zaś przy 180C piec 25 min ; ja następnym razem nastawię piekarnik na 200C bo przy wyższej temperaturze drożdżówki

Grunt to przepis!
"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami 138

Bardzo lekkie ciacho. W sam raz na dzisiejszą słoneczną pogodę :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru     Masa: 3 galaretki brzoskwiniowe 4 szt. x 150 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy(...)sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej ubijamy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i budyniami, dodajemy stopniowo do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach. 2. Masa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) 175

papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy przez 5 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 140 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i dalej pieczemy przez 90 minut. Ja wydłużyłam ten czas o o 10 minut, bo wolę bezę bardziej chrupiącą w środku(...)czasie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia pieca. Teraz krem cytrynowy - najlepszy :) 150 g curdu cytrynowego z nutką pomarańczy Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 → przepis znajdziecie klikając tutaj :) 150 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 30%, dodatkowe 3 łyżki curdu, Serek mascarpone wymieszać z curdem. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać curd z mascarpone

Delicious Titbits
Pulchna zebra z wiśniami 115

mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego 350 g wydrylowanych wiśni, u mnie mrożone bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy powoli olej(...)dodajemy kakao, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto, na górę wrzucamy wiśnie. Pieczemy w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez około 50 minut. Jednym pieczenie tego ciasta zajęło 40 minut, innym gotowe na “suchy patyczek” były po 60-70 minutach, z pewnością zależy

Zasmakuj Kuchni
Sernik z rosą 143

rosy pojawi się jeszcze więcej, a cały sernik będzie zwarty, stabilny i będzie się dobrze kroić. Mój sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu(...)czasie na lekko surowy – tak ma być, sernik zetnie się jeszcze podczas dopiekania bezy i chłodzenia. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika (czyli po ok. 1 godzinie pieczenia) ubijamy białka z cukrem na bezę. Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami nie powinniśmy już wyczuć kryształków cukru. Gotowa piana powinna

Ciastkozercy
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 328

litr Sos chrzanowy: sos z pieczenia szynki śmietana 30% - ok. 100 ml mąka - u mnie bezglutenowa - 1 łyżka chrzan - dobrej jakości - 1 czubata łyżka Szynkę zapeklować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i czosnku - dobrze jest ją przekroić wzdłuż jeśli jest bardzo rozłożysta - będzie szybciej się piekła i lepiej potem będzie kroić plastry. Musi postać minimum(...)dwóch oddzielnych rękawów (jeśli była przekrojona), dodać czosnek i przyprawy z marynaty i podlać każdą szynkę 1/2 szkl zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu i piec ok 2,5h. Po tym czasie szynka powinna być idealnie upieczona, mięso będzie rozpadało się samo. Aby mieć pewność, że szynka jest upieczona najlepiej sprawić do termometrem

Ze smakiem bez glutenu
CIASTO TARTE Z JABŁKAMI PLEŚNIAK 141

kulek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, aż powstanie błyszcząca beza blaszkę +/-25x34cm wykładamy papierem do pieczenia zaczynamy od schłodzonego jasnego ciasta (1 kulka) i ścieramy   go na tarce o grubych oczkach, wykładamy na nie jabłka,   teraz ścieramy ciemne ciasto(...)które wykładamy bezę i przykrywamy je jasnym ciastem również ścierając je na tarce o grubych oczkach ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe ciasto studzimy i zimne polewamy przygotowaną polewą czekoladową tworząc z niej esy floresy. Źródło: Zapiski Babci Gerdy

Słodkie zapomnienie
Podpłomyki z patelni 87

flatbread”. Można powiedzieć, że jest to idealne, kryzysowe pieczywo, ponieważ do ich wykonania nie potrzeba nam drożdży, piekarnika ani dużo czasu. Klasycznie podpłomyki robi się bez proszku do pieczenia, ale ja jednak wolę, gdy moje wypieki są pulchne. Tak więc dzisiaj zaproponuję Ci mój ulubiony przepis na podpłomyki z patelni . Czym są podpłomyki? W skrócie jest(...)płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszeczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan , które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu. Z czym podawać podpłomyki? Odpowiedź jest jeszcze prostsza, niż ten przepis… z czym tylko chcesz! Jest to jednocześnie niezwykłe i zwykłe pieczywo. Niezwykle

Blendman
Tradycyjne faworki czyli chrust 150

oryginalnym przepisie) około 500 g tłuszczu do smażenia (można użyć 250 g smalcu roztopionego w 500 ml oleju) cukier puder do posypania Ps. Chrust można przyrządzić bez proszku do pieczenia, zwłaszcza jeśli zrobicie faworki z ciasta zbijanego Jak zrobić kruche tradycyjne faworki Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier i ewentualnie proszek do pieczenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki fasolowe słodzone daktylami 128

wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą wodą. Moczymy kilka minut, a następnie odsączamy z wody. Do misy blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną(...)fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tarta z jagodami, budyniem i bezą 285

folię i pieczemy aż ciasto lekko się przyrumieni (około 15 minut). Wyjmujemy z piekarnika, obniżamy temperaturę do 170 stopni C.  W czasie gdy piecze się spód gotujemy budyń. Po wyjęciu spodu z piekarnika przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, cały(...)czas ubijając białka, na koniec powinny być sztywne i błyszczące. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Na upieczony spód dajemy budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną i bezę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Następnie ustawiamy 60 stopni C i termoobieg i suszymy bezę jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i studzimy przed pokrojeniem. Najlepiej zjeść

Smakowity Blog Kulinarny
Bezy Małe 186

spisała. Nie chciałam robić pastelowych kolorów, wybrałam barwnik Wilton w żelu Kość Słoniowa. Co myślę o samym czasopiśmie? Przeczytałam od deski do deski. Mnóstwo podstawowych informacji na temat przygotowania bez. Jak używać tylki. Do jakich wzorów. Jak przygotować nugat, czy lizaki. Szczerze się przyznam, że dla mnie nic nowego, większość tematów znałam, gdyż już kawałek czasu temu wyczytałam(...)pianę do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blachę niewielkie bezy. Suszyłam bezy 10 minut w temperaturze 140 stopni, a potem 50 minut w temperaturze 120 stopni. Na końcu wyłączyłam piekarnik, lekko uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tam bezy do ostygnięcia. Czas suszenia zależy od wielkości jakiej mamy bezy. Ja podczas pieczenia próbuję, czy są już suche i chrupiące w środku

Blondynka Gotuje
Maślane rogaliki drożdżowe 132

moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce. Ja część z nadzieniem tak piekłam. Za to te bez nadzienia, ułożyłam dość ściśle na blaszce tak, aby się delikatnie zeszły w pieczeniu i można je potem było odłamywać. U nas znikały w tak zastraszającym tempie, niby przypadkiem.. jedna sztuka…druga(...)trzecia. Musiałam wszystko rzucić i ratować co się dało, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcia Ciasto robi się naprawdę prosto. Bez specjalnego wyrabiania czy innych zabiegów. Po zrobieniu, jest dość lepkie, ale takie ma być, więc nie dosypujemy dodatkowo mąki. Podczas wyrastania, uzyska właściwą konsystencję. Drukuj Maślane rogaliki drożdżowe Składniki 50 ml ciepłej wody 1 łyżka suchych drożdży 1 łyżeczka cukru

Mieszam w Garnku
Racuchy z bananami z mąki orkiszowej 157

mąką orkiszową Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów - z proszkiem do pieczenia, sodą, na drożdżach lub na białkach. Można także używać różnych gatunków mąki - od pszennej tortowej, przez razową, po kokosową i z amarantusa. Dziś chciałam zaproponować wam przepis na racuchy(...)smażeniem racuchów plasterki banana możemy wrzucić od razu do ciasta . Można też układać owoce na racuszkach bezpośrednio w czasie smażenia. Więcej przepisów na racuchy: Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia , Racuchy jogurtowe z ananasem , Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście racuchowym Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Gdy tłuszcz jest gorący łyżką nakładamy niewielkie porcje

Korniszonki
Racuchy z bananami z mąki orkiszowej 160

mąką orkiszową Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można przygotować na wiele sposobów - z proszkiem do pieczenia, sodą, na drożdżach lub na białkach. Można także używać różnych gatunków mąki - od pszennej tortowej, przez razową, po kokosową i z amarantusa. Dziś chciałam zaproponować wam przepis na racuchy(...)smażeniem racuchów plasterki banana możemy wrzucić od razu do ciasta . Można też układać owoce na racuszkach bezpośrednio w czasie smażenia. Więcej przepisów na racuchy: Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia , Racuchy jogurtowe z ananasem , Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście racuchowym Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Gdy tłuszcz jest gorący łyżką nakładamy niewielkie porcje

Gotujemy i jemy
Crostini z serem góralskim i czosnkiem 98

kroję w plastry, następnie w słupki, układam na crostini. Ponownie lekko skrapiam je oliwą i przyprawiam. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Crostini piekę ok. 15 minut. Podaję na talerzu z cukinią, czereśniami i sałatą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Muffinki cynamonowe z orzechami 126

orzechy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – ok. 2/3 wysokości papilotek. Gotową masę w papilotkach posypujemy mielonymi orzechami włoskimi. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy nasze muffinki przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika (wcześniej dobrze sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffinki są już gotowe) i zostawiamy do wystudzenia Idealne do dobrej kawki

Kuchenne Wariacje