bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:714/3453)

Jabłecznik z bezą i orzechami 200

różnica??) pokochałam od pierwszego kęsa. Półkruche ciasto, jabłka z rodzynkami, delikatna bezowa pianka i chrupiące orzechy - mnie taki skład przekonuje:)  Jabłecznik z bezą i orzechami Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 4 żółtka (z dużych jajek) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany nadzienie: 1,5kg jabłek (szara reneta) 2 łyżki(...)piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy szarlotka wystygnie

Obiad gotowy
Ciasto krucho-drożdżowe 159

ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 3 części, rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto na 4 części, a następnie każdą(...)przekręcając go dwa razy. W efekcie sąsiednie promyki powinny być wywinięte w przeciwne strony. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 175*C (funkcja góra-dół, bez termo obiegu). Piecz ciasto 30-35 minut. Wystudzone ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową, czy posypać cukrem pudrem

Kulinarna (nie)codzienność
Rysiowe ciasto urodzinowe… 250

masy... Ciasto Rysiowe Składniki : biszkopt: 5 dużych jaj 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy szczypta soli beza: 3 białka 150 g cukru łyżeczka octu winnego białego szczypta soli masa I małe opakowanie serka mascarpone (ok 400 g) 4 łyżki nutelli dowolny alkohol(...)koniec dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w 160-170 stopniach w formie 24 cm. Studzimy. beza: białka ubijamy na sztywno z solą. Dosypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści (ja aż tak długo nie miksowałam... ale beza wyszła pyszna ;-)) na koniec dodajemy ocet winny. Masę bezową wykładamy na papier do pieczenia z którego wycięliśmy okręg wielkości

sierotka maRysia w kuchni
Piernikowa delicja z konfiturą 109

mikrofalówce. Dodaję do musu owocowego i mieszam. Bezy:  Białka wyjmuje wcześniej z lodówki dobrze jak będą miały temperaturę pokojową .Ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru.  Na końcu dodaję ocet winny i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego(...)nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia robię choinki i kropki. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Piekarnik rozgrzewam temp 120 stopni termoobieg. Wkładam  blaszkę i piekę 20 minut po czym zmniejszam  temp do 100 stopni termoobieg i piekę dalej 40 minut. Bezy powinny być z wierzchu suche, a w środku dojdą podczas suszenia

wesoła kuchnia
Proste ciasto z białek 193

nadmiarem białek? Niekoniecznie trzeba piec z nich bezy (choć to bardzo dobre rozwiązanie). Moja dzisiejsza propozycja to proste, szybkie i smaczne ciasto z kilku podstawowych składników. Nie skłamię, gdy napiszę, że to najprostsze ciasto, jakie można sobie wyobrazić! To delikatny biszkopcik, wilgotny za sprawą oleju i puszysty dzięki ubitym na sztywną pianę białkom. Bez dodatków, skromnie posypany cukrem pudrem(...)rozmiaru M szczypta soli 3/4 szklanki cukru 10 g cukru wanilinowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej tortowej (ok. 2 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryny cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb żytni z siemieniem lnianym 206

chleba, ale w końcu się udało. Za pierwszym razem dolałam za mało wody, ale za drugim razem wyszło ok. Dzięki dodatkowi otrąb żytnich wypiek jest razowy. Do pieczenie razowych chlebów bez używania mąki razowej przekonał mnie mój wujek - do zwykłej mąki wystarczy dodać otręby. Tak jak większość moich "razowych przepisów" i ten jest podobny. Według mnie jest(...)jakie udało mi się upiec. Ponieważ mój mąż jest największym krytykiem moich wypieków i jemu też smakował - to dodatkowo przekonało mnie o tym, że warto było i będzie go piec. Dodatek siemienia lnianego sprawia, że nie tylko skórka jest chrupiąca, ale środek też. Samo wykonanie chleba jest bardzo proste i krótkie. Wyrastanie zajmuje więcej czasu - ja zostawiłam ciasto

apetytnapieczenie
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 192

Święta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z  Kwestia Smaku . W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka(...)zmielonych płatków migdałów 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( ja podobnie jak autorka użyłam sera w wiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady

Blondynka Gotuje
Golonka peklowana pieczona z piwem 134

solą powtórzyć). Po tym czasie w mięso wetrzeć majeranek i drobno posiekany czosnek.   Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem. Piec 1 godzinę pod przykryciem i kolejne 1/2 godziny bez - w 180 stopniach. (Czas pieczenia może się wydłużyć o około 30 minut ze względu na jakość i wielkość mięsa

Di gotuje
A śliweczka... - prosty placek śliwkowy 168

chciał. Jakże często mam teraz wrażenie, że i ja tak mam z wieloma sprawami. Remontu końca nie widać, a przecież nie zapowiadał się tak męcząco. Przynajmniej piec można prawie bez zakłóceń.  Choć lepiej wybierać jakieś proste pomysły. Należy do nich prosty placek ze śliwkami, który zawsze się udaje i znika prawie zawsze tak szybko, że nie zdąży(...)około 40 na 35 centymetrów, no duża jest :) Potrzebne składniki to: - 5 dużych jajek - 250g masła lub margaryny - 200g cukru - ok. 460 do 500g mąki - duży proszek do pieczenia 30g - ok. 15-20 szt. dużych śliwek - ew. 2-3 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - masło do blaszki - bułka do wysypania blaszki Masło najlepiej wcześniej wyjąć, żeby szybko dało

I tu będę miała takie te
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 170

minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić - nie może być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy. Jednocześnie przygotować ziemniaczane puree. Ziemniaki ugotować i odcedzić.  Ugnieść na gładką masę z masłem, śmietanką(...)ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem. Piec w piekarniku  bez przykrycia do delikatnego zbrązowienia. Około 20 - 30 minut, 200 stopni z termoobiegiem

zadanie-gotowanie
Tort bezowy 149

obrotami miksera. Zostaje jeszcze pieczenie czy też suszenie bezy, ale o tym przeczytacie poniżej:) Składniki: Beza: 10 białek 440 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Krem: 600 ml śmietany 30-36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru do dekoracji: maliny borówki cukrowe serduszka Przygotowanie: Beza:  Piekarnik nagrzewamy do 120 st C (termoobieg). Bardzo starannie(...)lśniąca. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy 4 okręgi różnej wielkości (od największego do najmniejszego). Ubitą pianę wykładamy na blaszki, formując z niej okręgi. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 120 st. C piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy/pieczemy bezy jeszcze przez 2 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Kaczka pieczona przepis + z czym podawać? 109

przyprawami, polewam lekko olejem, odstawiam na kilka godzin. Piekarnik nagrzewam do 180 C. Ustawiam na środkową półkę piekarnika grzanie góra plus dół bez termoobiegu i piekę ok. 2 godzin, najpierw skórą do dołu, w połowie pieczenia przewracam na drugi bok. Aby kaczka była soczysta polewam kilkanaście razy podczas pieczenia wytapiającym się tłuszczem. Figi kroję na pół. Jabłka

Zasmakuj Kuchni
Tort czekoladowo-truskawkowy 172

już chciałam rezygnować) Krem podczas dekoracji zagrzał się w worku od ciepła rąk, a po schłodzeniu nie chciał wychodzić z tylki przez to część "plecionki" jest jakaś taka niewyraźna, bez ząbków...  Nadal twierdzę, że nie umiem robić i dekorować tortów! Ale ten tort odmienił moje życie, a właściwie myślenie na ten temat, więc dla moich dzieci (i własnego(...)cukier i miksując aż do całkowitego rozpuszczenia. Do bardzo sztywnej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę (17x28cm) wyłożoną na dnie papierem do pieczenia (boki zostawiamy bez papieru i niczym nie smarujemy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około

Kolorowy Przepisownik
BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami 214

formujemy buchty wg schematu pokazanego na zdjęciach. Gotowe buchty układamy łączeniem do dołu, ciasno jedna obok drugiej, na blaszce wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Każdy rodzaj blaszki się nada, może być zarówno prostokątna, jak i okrągła. My użyliśmy blaszki o wymiarach 20x25cm, jeśli jednak zdarzy się, że Wasza blacha jest zbyt duża, to możecie(...)przykryte ściereczką, aby sobie nieco podrosły. Warto też odpalić już piekarnik, aby się nagrzał – ustawcie go na 160 stopni, opcja z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu. 5. PIECZENIE (30 min) Blaszkę z podrośniętymi buchtami wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na środkowym ruszcie i pieczemy ok. 30 min do zarumienia wierzchu na złocisto-brązowo. Gotowe bułki wyciągamy i smarujemy

Nerds Kitchen