bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:717/3453)

Udka pieczone w jogurcie 154

Pieczony kurczak to dość tradycyjny pomysł na obiad. W klasyce nie ma jednak nic złego i warto do niej czasem wracać 😉 Dziś zdecydowałam się na udka

Z notatnika dietetyka
Mega kremowy sernik 128

małych (użyłam wiejskich) ziarna z jednej laski wanilii 200 ml śmietanki kremówki 36% Wierzch sernika: 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru posypka: starta czekolada 80% bez cukru Do pieczenia: 2,5l wrzącej wody *tortownica 26cm Wykonanie Twaróg, mascarpone, słodzik, mąkę oraz wanilię wymieszać na niewielkich obrotach, tak aby składniki się połączyły. Następnie, stopniowo dodawać po jednym

Wasze Przepisy
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 214

ziarniste chlebki z dobrej piekarni, a wykonać go można w kilka minut (plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie , który piekłam dotychczas. Serio. Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne(...)wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec około godzinę bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Wyjąć i ostudzić. Gorący chleb też jest pyszny, ale może się kiepsko kroić. Najlepiej smakuje rano

Dietolog
Pieczona ciecierzyca 137

Pieczona ciecierzyca to pyszna i aromatyczna przekąską, która może zastąpić chipsy i paluszki. Chrupiąca ciecierzyca jest pyszna i aromatyczna. To zdrowa przekąska, w której kryje się

My Chcemy Jeść
Biszkopt rzucany 103

góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Smacznego! Biszkopt rzucany Biszkopt rzucany

moj przepis na
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 115

szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek(...)wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków. Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu. Ja ostatnie 20 min piekłam z folią aluminiową od góry, bo ciasto zbytnio się rumieniło. * Ja robiłam z 2 kg jabłek i ciasto wyszło wysokie

moj przepis na
Biszkopt rzucany 101

góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Smacznego! Biszkopt rzucany Biszkopt rzucany .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 101

szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek(...)wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków. Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu. Ja ostatnie 20 min piekłam z folią aluminiową od góry, bo ciasto zbytnio się rumieniło. * Ja robiłam z 2 kg jabłek i ciasto wyszło wysokie

moj przepis na
Chałka z kruszonką 102

Zaplatamy dwie chałki, każdą z dwóch wałków. Na blaszce od piekarnika lub blaszce do ciasta , wyścielamy papier do pieczenia, układamy chałki i odstawiamy na ok.15 min. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, wkładamy blaszkę z bułkami i pieczemy 30 min. bez termoobiegu. SMACZNEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka drożdżowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka z kruszonką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodka chałka

Do Garów!
Błyskawiczne ciasto widelcem mieszane z jabłkami i kruszonką 93

mąkę, cukier, jogurt, olej, jajka oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą widelca przez chwilę. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Na koniec dodajemy kruszonkę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy góra dół bez termoobiegu przez ok. 1h lub do tzw. suchego

Kulinarne przygody
Biszkopt na tort 144

zrobić tort w domu. Ten przepis to najprostsza baza. Bez mleka i bez proszku do pieczenia. Przepis niezawodny od kilku lat. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko

prawdziwe jedzenie
Miodownik 107

Miodownik ciasto z dużą ilością miodu, z korzennymi przyprawami, bez proszku do pieczenia czy sody, tylko z pianą z białek. 1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy), 30 g cukru, 6 jajek, 1 szklanka cukru (220 g), 1 łyżeczka przypraw korzennych, 500 g mąki pszennej, Miód przełożyć do garnka i lekko podgrzać. 30 g cukru wsypać na suchą patelnię

królestwo garów
Porzeczkowiec 209

Ciasto porzeczkowiec to jeden z pyszniejszych wypieków. Czekoladowe i wilgotne ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem twarogowym i śmietankowym.  - można je piec w tortownicy  - bez potrzeby nasączana ciasta - popularne ciasto na Święta i na Sylwestra

AniaGotuje.pl
Rogaliki drożdżowe z nutellą 88

lekko do środka formując kształt rogalika. Mi wyszło 16 rogalików, ale wszystko zależy od tego jak cienko rozwałkujesz ciasto. Piekarnik ustawiam na program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Rogaliki piekę ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzone dekoruję lukrem. W szklance cukru pudru mieszam 2 łyżki soku z cytryny lub wody. Mieszam energicznie aż do powstania

Zasmakuj Kuchni
Migdałowo - maślane gwiazdki 83

Wigilii pozostało niewiele - ostatnia prosta. Działamy z logistycznym planem w dłoni, układanym co roku na nowo, bez wdrażania zmian jakichkolwiek. Żadnych odstępstw. Tradycja ponad wszelkie możliwe udogodnienia i ułatwienia. Dziś ponownie różnorodność wigilijnych tradycji miałam okazję omówić, w czasie kolejnego w tym roku spotkania opłatkowego. Pomimo tak wielu różnic,  punkty odniesienia są podobne, często takie same. Taką mamy(...)ciasteczka? Bo to ciasteczka uniwersalne - w okresie świątecznym uzupełnieniem niech będą tradycyjnych pierników, po świętach - pyszną przekąską samą w sobie. Smak migdałowo - cynamonowy. Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc idealne do stempelkowania. Upiekłam je, jako wkład własny w wigilię składkową biurową. Ale zostały w słoiku - w zastępstwie pojechała miska z sałatką. Chrupię je teraz z córką

Kronika Piekarnika