bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:677/3453)

Udka z piekarnika w marynacie / Baked Chicken Legs 208

cebulę. Dzięki temu, że nie zużywamy dużej ilości tłuszczu jak przy smażeniu, taki kurczak z piekarnika jest świetnym pomysłem na danie fit. Ile piec udka z piekarnika? Takim pieczonym na blasze lub w naczyniu , bez rękawów w zupełności wystarczy 50 minut (czas pieczenia może się oczywiście nieznacznie zmienić, w zależności od tego, jak duże są udka kurczaka ). Świetnym(...)domu, na przykład paprykę czy cukinię. Pieczonym ziemniakom i warzywom wystarczy 40 minut, więc dodajemy je troszkę później na blaszkę. Całość możecie podać z sałatą lub prostą sałatką. Do ziemniaków i mięsa świetnie pasuje również sos czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:) Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, polecam również łatwy przepis na udka z piekarnika bez skóry i kości w marynacie jogurtowej

Lekcje w kuchni
Szynka cielęca pieczona w rękawie 243

całość wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby szynka się dokładnie zamarynowała. Następnego dnia szynkę - wraz z pozostałościami marynaty - przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia - u mnie marki GOSIA - i ułożyć w naczyniu kamionkowym bez pokrywki.  Wstawić do nagrzanego do 200C(...)piekarnika. Piec 15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . P o tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C , a szynkę wraz z rękawem odwrócić na drugą stronę. Zrobić widelcem lub czubkiem ostrego noża dziurki dla ujścia powietrza w gó rne j cz ęś ci rękawa i dopiekać jeszcze ok 40-45 minut.  Pod koniec pieczenia rękaw

Grunt to przepis!
PROSTY I PYSZNY SERNIK 199

trzcinowy) Piekłam w tortownicy o śr. 25cm Składniki: kruchy spód: - 50g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki - 60g mąki orkiszowej typ450 (lub bezglutenowej, gdy zależy nam na wersji bez glutenu) - 40g skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka (20g) ksylitolu z wanilią - 30g ksylitolu Wszystkie składniki zagnieść, do uzyskania kruchego ciasta. Masą dokładnie wykleić spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia(...)wylewamy na schłodzony spód sernika. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140*C i pieczemy ok.65-70 minut na programie z termoobiegiem , lub na programie góra-dół, bez termoobiegu w temp.160*C. Pieczemy do wypieczenia środka, tzn. przy poruszeniu formą środek nie powinien się trząść, serników nie sprawdzamy patyczkiem... Można na kilka minut zostawić sernik w uchylonym piekarniku

Smaczne Zdrowe
Domowe Bułki na Śniadanie 152

blachy do piekarnika , bułki maluję rozmąconym białkiem z mlekiem blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu Bułki pieką się około 17 minut ( w moim piekarniku ) Bułki domowe są upieczone życzę smacznego Każda bułka po upieczeniu waży około 120 g koszt surowców na jedną bułkę to około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pieczona szynka peklowana w zalewie 390

Domowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie polane sosem.  Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej(...)osuszyć lekko i obsypać całe majerankiem jeśli ktoś lubi. Ułożyć na blasze lub w brytfannie i podlać 1 szklanką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu i piec około 2 godzin.  Po 1 godzinie szynkę należy obrócić, żeby się przypiekła równo ze wszystkich stron. Po upieczeniu - jeśli chcemy podawać ją na ciepło, musimy odczekać parę

Ze smakiem bez glutenu
Hamantaschen 246

słowa Moniki o tym, jak skrupulatnie wycinała płatki z plasterków marchewki,  bo " idealnie kształtne ciasteczka są naprawdę smaczniejsze, a muffinki z kwiatkiem to zupełnie inna jakość niż muffinki bez kwiatka" poczułam, że pisze je osoba, która jest mi bardzo bliska. Przypomniałam sobie chwile, gdy i ja nie raz przesiadywałam godzinami nad przeróżnymi dekoracjami i wypiekami, po to tylko(...)zawsze niecierpliwe czekam, co Monika na nim postawi (klik) .  Możecie sobie zatem wyobrazić jak wielka była moja radość, gdy jakiś czas temu Monika zaproponowała mi wspólne pieczenie. Zgodziłam się bez namysłu, który okazał się jednak bardzo potrzebny przy wyborze przepisu.  Moja radość była tym większa, gdy ustaliłyśmy  że będziemy piekły w miniony piątek, 18 marca

KUCHARNIA
Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne 234

pomarańczy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady (bez mleka i bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do 175 st, grzałka góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać wodą. Wszystkie składniki oprócz czekolady i skórki przełożyć do misy malaksera(...)mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady (bez mleka) 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu) 3 łyżki miodu 2/3 szklanki wiórek kokosowych 5 łyżek mleka kokosowego (tylko tej gęstej części

moj przepis na
Lubię jesień! 142

Szarlotka czy placek ze śliwkami? Dla mnie bez znaczenia – tym bardziej, że podczas jesieni mogłabym piec ciasta z jabłkami czy śliwkami bez końca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy nastrój zawsze znika przy pieczeniu. Miałam kilka podejść do ciast z jabłkami, ale najbardziej dumna jestem z przepisu na szarlotkę(...)biszkopcie z pyszną bezą . Mam problemy z wypiekami na biszkopcie. Raz się uda, a innym razem twardy jak kamień. Nawet gołębie nie chcą dziobać. Ale tutaj, magia – ciasto rośnie bez problemu i jeszcze cudna beza. Na śliwkę też mam sposób. Węgierka wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem

Pink Envelope
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 234

pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez(...)łyżką lub szpatułką. Pianę przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza kokosowa: 7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem. Krem: 8. Budynie rozmieszać

Mała Cukierenka
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 245

pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez(...)łyżką lub szpatułką. Pianę przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza kokosowa: 7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem. Krem: 8. Budynie rozmieszać

Mała Cukierenka
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 240

prażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić -  wszystkie chleby upieczone według przepisów z  bloga Danusi (  Leśny Zakątek  ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest(...)porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała  Jola

Stare Gary
Ciasto z winogronami 94

ciasto weekendowe. Jest szybkie, bez konieczności ubijania osobno białek, puszyste i lekkie. To ciasto z owocami, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 500 g bezpestkowych jasnych winogron 5 średnich jajek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru z wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Uwagi do przepisu(...)miksera. Po chwili wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj szpatułką. Winogrona oczyść, przekrój na pół. Ciasto wylej równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką i powtykaj połówki winogron. Ciasto z winogronami wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) i piecz na środkowej półce przez około

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe ciasto z brzoskwiniami 131

uprzedniego rozmrażania) to zapraszam po przepis. Bez miksera, proste składniki, cudny smak, puszyste i lekkie. Ciasto z brzoskwiniami (z puszki), które są dostępne cały rok, z pastą z wanilii, na maślance – rewelacyjne ciasto do kawy. Ekspresowe ciasto z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka(...)pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wtykam lekko posiekane brzoskwinie. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut , do suchego patyczka

Zasmakuj Kuchni