bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:671/3453)

Ciasto potrójnie cytrynowe 158

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego- cytrynowego z prawdziwą skórką cytryny 1 szt. cytryny (skórka i sok) Szczypta soli Przygotowanie: Cytrynę sparzyć   gorącą wodą, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Do miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier cytrynowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać przy(...)ubić na sztywno. Po czym ubite białka dodać do masy z żółtkami. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy . Ciasto piec w temperaturze 170 stopni, pieczenie góra-dół, bez termo-obiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: do suchego patyczka, czyli ok. 50 min. Upieczone ciasto najlepiej wyjąć z formy po wystudzeniu . Dodatkowo na lukier

W garach u Gosi
Ciasto potrójnie cytrynowe 188

sztywno. Po czym ubite białka dodać do masy z żółtkami. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy . Ciasto piec w temperaturze 170 stopni, pieczenie góra-dół, bez termo-obiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: do suchego patyczka, czyli ok. 50 min. Upieczone ciasto najlepiej wyjąć z formy po wystudzeniu . Dodatkowo na lukier:   ½ szklanki(...)cytryny Przygotowanie: Do cukru pudru dodać sok z cytryny lub gorącą wodę. Ilość płynu porcjować w zależności jak gęsty chcemy uzyskać lukier. Energicznie wymieszać składniki na gładką masę bez grudek. Udekorować wystudzone ciasto

W garach u Gosi
Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji 291

masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków, na nim położyć powidła (połowę) i połowę biszkoptów. Na to wyłożyć ciasto z makiem. Na nim rozsmarować drugą część powideł oraz rozłożyć drugą część biszkoptów(...)górze rozsmarować ostatnią warstwę - czyli masę z kakaem. Piec ok. godzinę w temp. 150 stopni. Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą czekoladową. Blacha : prostokątna np. 25x35cm Przepis pochodzi z książki s. Anastazji "Wielka księga ciast s. Anastazji

Mania Wypiekania
Czereśniowa tarta z bezą 108

formie do tarty dużej. Ciasto kruche: 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 160 g masła 160 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany gęstej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka 200 g cukru czereśnie:   700 g czereśni 2 łyżeczki kisielu żurawinowego 2 łyżki cukru 50 ml wody 1 cytryna   masa serowo jogurtowa: 1 jajko(...)ciasta żeby uzyskać okrąg. Formę smaruję masłem. Przekładam ciasto do formy i formuję boki. Piekarnik nagrzewam do temp 200  stopni i piekę około 20 minut aż się zarumieni. Zostawiam do przestygnięcia. Masa serowa: W czasie pieczenia do miski przekładam wszystkie składniki masy serowej i łączę krótko mikserem. Jak spód się upiecze i wystygnie wylewam masę i wstawiam ponownie

wesoła kuchnia
Ciasto Kawowe Latte ze słonecznikiem-przepyszne i łatwe+FILM 786

SKŁADNIKI  *blaszka ok 25x35cm Używam szklanki 250ml BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PIANKA KAWOWA -500ml śmietanki 36% -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy typu crema) -2 łyżki żelatyny -100ml wrzątku KREM SERKOWY(...)stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy i nasączamy lekko kawą. PIANKA KAWOWA W kubeczku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybkie ciasto z owocami 95

proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia. Rada: Składniki można też zmiksować mikserem na małych obrotach. Spód tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Masę wylewamy do foremki. Na wierzch wykładamy borówki i pokrojone morele. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu(...)Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 min). Ciasto po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego Wpis „Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych” The post Szybkie ciasto z owocami first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Zapiekane naleśniki nadziane mięsem mielonym i kukurydzą 210

nadziać farszem i na każde nadzienie nałożyć sos beszamel. Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (łączeniami do dołu). Wierzch naleśników posmarować sosem pomidorowym. Piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 15-20 minut. Pod koniec posypać startym serem i piec jeszcze chwilę (aż do momentu rozpuszczenia się sera). Podawać na ciepło

Ugotować
Ciasto a la milky way – prosty przepis 214

mniejszych obrotach do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (foremkę można też wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około

Słodkie okruszki
Wilgotne czekoladowe babeczki z cukinią 331

wolno mieszać za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Masę nakładamy łyżką (nie napełniamy foremek do końca, babeczki rosną). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, wielkości babeczek. Stosujemy zasadę suchego patyczka. U mnie babeczki pieką się 35-40 minut. Smacznego

Słodkie okruszki
Prosty jabłecznik z cynamonem 249

gęste. Ciasto przekładamy łyżka po łyżce do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie kwadratowa 24×24 ). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, u mnie około 40-45 minut. Stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku, przy

Słodkie okruszki
Szybkie ciasto z owocami – ekstrakt waniliowy, kakao i brzoskwinie 315

oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy olej, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao, krótko miksujemy. 2 połówki brzoskwiń z puszki kroimy w większą kostkę. Połowę(...)wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną małą blaszkę (u mnie prostokątna). Najpierw wylewamy jasną część, a potem dowolnie ciemną. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut). Po przestudzeniu ciasto

Słodkie okruszki
Najszybsza babka z bakaliami 289

wówczas pęknięcie będzie kontrolowane (ja dziś zapomniałam i popękała w wielu miejscach, ale i tak była przepyszna). Naszą babkę z bakaliami pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut). Po wystudzeniu i wyjęciu z foremki babkę obficie

Słodkie okruszki
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 420

łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę cydru w marynatę. Natrzeć nią umytą i osuszoną łopatkę. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (lub na noc). Dno naczynia do pieczenia (najlepiej zamykana brytfanna o grubych ściankach) wyłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Ułożyć na niej mięso, a po bokach poukładać ciasno jabłka pokrojone w ósemki. Pomiędzy jabłka a mięso włożyć listki(...)duszonych mięs (rodzaj bulionetki) i 1 łyżeczki brązowego cukru. Gotować 10 minut na małym ogniu. Polać mięso połową płynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut bez przykrycia. Zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni, przykryć (może być folią) i piec 60 - 80 minut. W połowie czasu podlać drugą porcją cydru. Upieczone mięso (jeśli dysponujemy termometrem

zadanie-gotowanie
SAŁATKA Z PIECZONYMI POMIDORKAMI CHERRY 175

góry. Posypujemy solą, czarnym pieprzem i na koniec oprószamy cukrem pudrem (przez sitko). Pieczemy 30 minut w temperaturze 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Można piec dłużej, jeśli pomidorki chcemy bardziej wysuszyć.  Na półmisku układamy rukolę i krążki czerwonej cebuli. Polewamy 1 łyżką winegretu.  Delikatnie mieszamy. Rozkładamy ciepłe pomidorki cherry i małe porcje

cool and minty
Grzesiek 20949

pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami i wafelkami: Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C. Masa czekoladowa: Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić budyń i obie mąki, a następnie dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące

Kto ugości moich gości?