bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:673/3453)

Malinowa chmurka wg Aleex (TM5) 393

pyszniejszych ciast! Jeśli jeszcze jej nie piekliście, nie czekajcie. Naprawdę warto ją zrobić. Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia kolejnego. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Składniki na ciasto kruche: • 3 żółtka • 30 g cukru pudru • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier wanilinowy • 150 g mąki(...)bezową rozłożyć na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. U mnie były ty mielone migdały. 5. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić przez noc w piekarniku. 6. Poprzedniego dnia przygotować także ciasto. Wszystkie składniki powinny być schłodzone

W mojej kuchni
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechową bezą 369

podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitej bezy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Miksujemy tylko do wymieszania orzechów. Gdy orzechowa beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy powidła śliwkowe z płatkami owsianymi. Na powidłach rozkładamy bezę.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze(...)tych samych grzałkach, jeszcze przez 45 minut. Ciasto kroimy po ostudzeniu. Beza, podczas stygnięcia może trochę opaść. Jest to naturalne, przy takiej ilości orzechów. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość

Smak mojego domu
Ciasto z jabłkami – idealne do kawy 86

cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 2 średnie jabłka cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki do połączenia. Spód formy(...)ciut mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wykładamy na spód, lekko wyrównując (będzie go mało, urośnie podczas pieczenia). Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
Szybka babka z orzechami 172

posiekane orzechy, mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto

Słodkie okruszki
Mini ptysie 114

jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze

Pomysłowa kuchnia
Świąteczne makowe ciasteczka 145

rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika oraz wielkości i grubości ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować powinny mieć lekko przyrumienione brzegi

Słodkie okruszki
Drożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? 183

minut (jeśli bardzo się spieszycie możecie pominąć ten etap, ja jednak polecam tak zrobić pierniczki się „napuszą”). Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od ich wielkości, około 9-12 minut (należy je obserwować, warto pierwszą partię zrobić mniejszą by wyłapać idealny czas dla waszego piekarnika). Upieczone

Słodkie okruszki
Chudnij zdrowo! 170

tylko w postaci czystej. Nie zabielamy śmietaną, nie zagęszczamy tym bardziej zasmażką. Aby potrawy były urozmaicone i smaczne, można je przyrządzać nie tylko metodą gotowania, mogą być pieczone, duszone, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Metod przyrządzania potraw jest dużo: gotujemy w szybkowarze, pieczemy w folii, pergaminie, na ruszcie, dusimy lub   gotujemy na parze. Pamiętajcie, nie ma cudownych diet

Kulinarne przemyslenia
Pełnoziarnisty chlebek bananowy (fit, bez cukru) 130

sodę i cynamon. Dodaj do żółtek. Wymieszaj. Ubite białka delikatnie połącz z ciastem stopniowo dodając pianę do ciasta. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bez wykładania). Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (do tzw. suchego patyczka). Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pain de Campagne 193

typu Dutch Oven, które wcześniej rozgrzewamy wraz z piekarnikiem do 245 st.C. Pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, a następnie 20 minut bez pokrywki. Ja piekłam na zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 45 minut i w ciut niższej temperaturze. Garnki Dutch Oven można zastąpić zwykłymi, żaroodpornymi :).   Upieczone chlebki wyjąć z garnków

Nastoletnie Wypiekanie
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 160

mnie piec w kotłowni), przykryć papierem do pieczenia i zaczekać aż masa wypełni formę (gdy ciasto już zacznie wzrastać proponuję zdjąć papier by się nie przykleił...) Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy w tej temperaturze  30 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Następnie temperaturę obniżamy do 180*C i dopiekamy jeszcze

Smaczne Zdrowe
Biała kiełbasa pieczona z sosem sojowym 195

lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę bez przykrywania i piec przez 1,5 godziny. Smacznego

Stare Gary
Pasztet domowy 159

koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek. Pozostały wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy

Smak mojego domu