beza się nie ubije! Wlejcie białka do miski i dodajcie szczyptę soli, ubijajcie je aż będą sztywne, ale nie suche. Piana na bezy jest gotowa, gdy nie wylewa się z miski odwróconej do góry dnem. Następnie powoli i stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijając pianę przez kilkanaście sekund. Gdy dodamy cały cukier na raz - beza(...)wyjdzie! Gdy dodamy cały cukier, dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego (lub innego, jaki macie pod ręką, jego aromat wyparuje podczas pieczenia) i ponownie ubijamy bezę, na końcu dodajemy skrobię i mieszamy wszystko dokładnie. Gotowe! Pianę dzielimy na 2 równe części i przekładamy na obrysowane wcześniej kółka. Pieczenie: Temperatura - Po rozgrzaniu piekarnika temperaturę zmniejszamy do 120ºC (100ºC z termoobiegiem) Czas
Cooking Monsterwyłożoną papierem do pieczenia. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. U mnie zwykle wychodzi ok.12 bułek (bywa, że różnej wielkości). Za pierwszym razem część bułek ponacinałam, teraz już tego nie robię... Odstawić na ok.15 minut do napuszenia. Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na programie góra-dół, bez termoobiegu, ok.20 minut(...)pierwsze 10 minut piekę z funkcją pary (na 3 stopniu intensywności). Kolejne 10 minut dopiekam już bez funkcji pary, tylko program góra-dół. Po upieczeniu bułki odstawić do wystudzenia. Ja przechowuję swoje bułki w papierowych torbach, w otwartym chlebaku. Piekę je przeważnie wieczorem, by były świeże na śniadanie. Te bułeczki pyszne są nie tylko następnego dnia rano
Smaczne Zdrowepankejki" z dzisiejszego przepisu są wyjątkowo smaczne. Pulchne, wyrośnięte i mięciutkie. Przyznaję bez bicia, że pierwszy raz wyszły mi tak smaczne i do tego delikatnie rumiane, choć pieczone na patelni bez tłuszczu. Osłodzone pysznym miodem spadziowym od Pasieka na Zastawiu i podane z owocami sprawią, że Wasz poranek będzie jednym z przyjemniejszych ;) Składniki na ok 20 sztuk(...)szklanki mąki pszennej 2 jajka ½ litra mleka 1 łyżka miodu spadziowego Szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z miodem i cukrem waniliowym lub ziarnami wanilii. Dolewamy mleko i olej, a następnie dodajemy partiami mąkę pszenną przesianą ze szczyptą soli
Kuchnia w czekoladzieśliwek węgierek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (do oprószenia śliwek) Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Schłodzone masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i rozrobić palcami tak, by powstało ciasto podobne „okruchów chleba”. Następnie dodać(...)przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez 1-2 minuty. Na podpieczonym spodzie wyłożyć budyń, następnie śliwki skórką do dołu, a na koniec całość przykryć bezą. Wstawić do piekarnika i piec w 180C przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 125C i piec przez kolejne 20 minut. Zostawić ciasto jeszcze na ok. 30 minut w wyłączonym
Kulinarne PrzebojeCzas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 100 g zimnego masła 2 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka jogurtu 1/3 szklanki cukru 3 łyżki wiórków kokosowych Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Dodatkowo: 600-700 g rabarbaru 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki(...)się rozpuści, a ubita piana będzie lśniącą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujmy tłuszczem. Dno tortownicy wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut. Ciasto wyjmujemy, posypujemy wiórkami, wykładamy rabarbar i bezę. Wierzch posypujemy płatkami i pieczemy ciasto w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Następnie studzimy ciasto
Kulinarne przygody Gatitywałek nawinąć ciasto i przełożyć do formy (nie trzeba zużyć całego ciasta). Przed pieczeniem należy nakłuć całe ciasto widelcem (ja nie obciążam niczym ciasta, bo wychodzi bez tego idealne). Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min aż tarta się lekko zrumieni. W między czasie przysmażam na maśle cebulę i dodaję szpinak. Smażę aż do odparowania
Calzonella.comryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! : SKŁADNIKI : 200 g białej ryby (dorsz, mintaj) 1 ugotowany batat 1/2 marchewki 1/2 pora koperek mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy w foli . Batata kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku(...)wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku ) Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temp. 180 st. C ok 10-15 min . Bardzo dobrze będą smakowały w towarzystwie sypkiego ryżu i chrupiących warzyw ! SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniakolorowe płatki jadalne Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Z przepisu wychodzi 30-40 sztuk w zależności od formy. Do pieczenia mini donatów używam formy silikonowej do mini donatów, niczym jej nie smarowałam. Jeśli używacie innej formy, np. ze stali (słynny Wilton) to spryskajcie ją delikatnie olejem lub roztopionym masłem(...)połączenia składników. Piekarnik nagrzewam do temp. 220 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Nabieram łyżką ciasto i napełniam wgłębienia formy do 2/3 wysokości. Im mniej ciasta tym donaty zachowają ładniejszy kształt. Tak przygotowaną formę wkładam do piekarnika na środkową półkę i piekę około 5-7 minut, do ładnego złotego koloru. Upieczone wyjmuję, dobrze studzę i delikatnie wyjmuję
Zasmakuj Kuchniczas ubijając, dodajemy małymi porcjami cukier i mąkę ziemniaczaną. Na wystudzone ciasto wykładamy masę cytrynową, a następnie ubite białka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec do czasu, aż wierzch bezy się zetnie i nieco zrumieni. Potrwa to ok. 10-15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 80 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut. Dzięki
W SMAKupiekłam tym roku sporą ilość, ale dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na boskie kruche ciasteczka! Od wielu wielu lat, zawsze w okresie świątecznym, piecze je moja przyjaciółka Ewa. Kruchy spód, delikatna beza i upieczony orzech - mówię Wam, to połączenie wręcz doskonałe! A poza tym przepięknie się prezentują na świątecznym stole. Niestety jest z nimi jeden duży problem(...)różnego kształtu ciasteczka. Na wierzchu kładziemy niewielką ilość bezy - trzeba pamiętać, że ona sporo urośnie w trakcie pieczenia. Na wierzchu układamy po jednym orzechu. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, lub do momentu kiedy beza się ładnie przyrumieni. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce lub słoiku
Kulinarne przygody Gatitypieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny (na ostatnim zdjęciu pod przepisem możecie zobaczyć różnice). Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku, czyli delikatnie wyrośnięty bez linii zakalca, ale wciąż wilgotny i mięsisty – szczególnie na drugi dzień robi się przepyszny (ja np. nie jadam go w dniu pieczenia, wolę murzynka(...)razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych, dużych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu. Wysuszony będzie się
Moja Delicjafixy i krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na warstwie czekolady. Jeżeli czekolada nie jest dosyć twarda, to bezpieczniej jest śmietanę wycisnąć szprycą dekoracyjną. Beza: Temperaturę piekarnika ustawić na 180 ° C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować prostokąt o wymiarach 40 x 26 cm. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy wlać(...)odrysowany prostokąt i włożyć do piekarnika. Piec 5 minut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 150 ° C i piec 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i tak studzić bezę. Z ostudzonej bezy oderwać papier do pieczenia i przełożyć na ciasto. Przy tak wielkim cieście nie jest to proste, więc warto poprosić drugą osobę o pomoc
Passions hobbies lifesernik z budyniem biszkoptowym pieczony w kąpieli wodnej. Składniki na formę 35 x 26 cm: – ok. 1,4 kg twarogu (dałam tłusty) – 300 g masła ( 1,5 kostki) – 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków ( w tym 3 łyżki cukru z wanilią) – 500 ml śmietanki kremówki 30% – 3 budynie biszkoptowe bez cukru(...)budyniowy i esencję waniliową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do większej szczelnej blaszki, do której wlewamy wrzątek do połowy wysokości formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę
mojewypiekiinietylkogrubości ok 1,5 cm Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor. Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części. Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę. Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część(...)posypuję prażoną cebulką. I gotowe :) Taki kebab jest na prawdę rewelacyjny, bardzo sycący, bułka jest chrupiąca. Polecam gorąco, możecie mieć wspaniały kebab, który niczym nie ustępuje tym z budek, bez wychodzenia z domu. Smacznego :) Jeszcze raz zapraszam na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBardzo prosty przepis na ciasteczka wegańskie bez dodatku cukru, masła i jajek. Ciasteczka, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Wystarczy wrzucić je do blendera i zmiksować na gładko. Sprawdzony, domowy przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, bananem i daktylami. SKŁADNIKI: 1 marchewka – 100 g 1 banan – 180 g 5 daktyli 1 szklanka płatków owsianych 1/4 szklanki orzechów(...)dłoni na kształt ciastek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu) i piecz około 25 minut. Gotowe możesz od razu wyjść. Smacznego
Zasmakuj Kuchni