bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2041/3453)

SERNIK STRACCIATELLA 173

sera wiaderkowego  200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa  czekoladowa-expresowa płatki migdałów  HELIO(...)cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę.  Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce. Ciasto wyciągamy z tortownicy i polewamy polewą czekoladową oraz posypujemy płatkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką 270

pudru 120 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) około 600 g rabarbaru Kruszonka: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 110 g masła Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło(...)malutkie kawałeczki, następnie wszystko krótko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku

Oryginalny smak
Domowe kinder pingui 242

mnie wszystkie z instrukcją "wsyp szklankę cukru do ciasta, pół szklanki do masy" odpadają. Przepis na tę wersję jest banalnie prosty, w dodatku nie wymaga pieczenia, bo ciasto robimy na patelni jak omlet. Dzięki temu, że domowe Kinder Pingui robi się bardzo szybko często zabieramy je ze sobą w podróż. Ta wersja jest również(...)drugie śniadanie czy podwieczorek.  Nie kupuj - zrób w domu Porównanie składu Producent przekonuje, że „Kinder Pingui to pyszny batonik z delikatnym biszkoptem, puszystym mlecznym nadzieniem i chrupiącą czekoladą bez barwników i konserwantów , który daje dzieciom dużo radości, a  mamom pewność, że dają swoim pociechom przekąskę najwyższej jakości” Patrząc na skład takiej pewności nie mam. To nie jest

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Rolada z ciasta serowego z kurczakiem i pieczarkami 215

Rewelacyjna rolada. Po upieczeniu ciasto serowe, czyli wierzch rolady jest niezwykle chrupiący i nawet gdy jest jeszcze ciepła to kroi się bez problemu - nic się nie rozwala. Na zimno również jest wspaniała, jako przekąska lub obkład na pieczywo. Polecam. 35 dkg żółtego sera 30 dkg pieczarek 35 dkg piersi z kurczaka 1 cebula 3 jajka 1/2 szklanki majonezu sól(...)pieprz olej Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z rozbełtanymi jajkami i majonezem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną foremką o wymiarach ok. 25x40 cm. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.   Mięso kroimy na plasterki około 1 cm plasterki, dodatkowo lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.   Pieczarki kroimy na cienkie plasterki

Jadło i czytadło
Babeczki pikowane z mąką kokosową 183

kokosowym aromatem.  Posiadają mięciutkie wnętrze i nawet na drugi dzień - nadal pozostają świeże. Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany.  Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść.  (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże(...)łyżki mleka  60g maki pszennej 40g mąki kokosowej kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego Dekoracja: masa cukrowa (biała) perełki cukrowe (srebrne) Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem - na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodać jajko i wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu

Di gotuje
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 257

bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce zagniatamy masło z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec

Kuchnia Pani Wiosny
Gęsi pasztet z żurawiną 191

związków mineralnych, takich jak fosfor, żelazo i magnez. Jest więc dużo zdrowsze niż na przykład wieprzowina. Czemu o gęsinie przypominamy sobie w listopadzie? Ponieważ jest wtedy najlepsza i bez problemu można ją kupić, gdyż cykl chowu gęsi rozpoczyna się wiosną a kończy właśnie późną jesienią w listopadzie. Nie na darmo stare polskie przysłowie mówi, że „najlepsza gęsina na Świętego(...)Marcina” – czyli w jego imieniny, podobnie jak znane w Wielkopolsce rogale marcińskie , a imieniny te przypadają 11 listopada. U nas w domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik 251

Najlepiej z sezonowymi owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko(...)zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki

My simple kitchen
Marchewkowo-orzechowe! Łap ten dzień! 193

innego do niego nie dodałabym. Jest idealne! Do tego ciasteczka cynamonowe. Sałatka, kurczak, kanapki. I na drugi dzień ruszyliśmy całą rodziną i ze znajomymi na piknik. I tego pikniku bez dzieci to już sobie nie wyobrażam :)     I nspiracja:  Kwestia Smaku 2 jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki(...)włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy

bistro mama
Waniliowe placuszki ryżowe z owocami 206

zimny np. z poprzedniego dnia, należy go podlać wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy. 2. Jajko zmiksować/roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać.  Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto(...)ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia

Kto ugości moich gości?
Placki dyniowo-ziemniaczane z pieca 214

przepisie poniżej. Teraz już na pewno uwierzycie, że są pyszne ;) Korzystajcie z tego banalnego przepisu, póki sezon na dynię trwa. Raz podałam z sosem czosnkowym z rzodkiewką, ale bez sosu są równie pyszne :) Składniki (12 małych placków): - 400 g dyni - 400 g ziemniaków - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano* Ziemniaki(...)dynię obrać, dynię dodatkowo pozbawić nasion. Utrzeć na grubych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, olej rzepakowy. Doprawić i dokładnie wymieszać. Ułożyć po 2 łyżki na blaszce, na papierze do pieczenia. Uformować w płaskie placki. Piec w 180 stopniach, do momentu, aż się przyrumieni ( ok. 25 minut). *Dodajcie swoje ulubioną mieszankę przypraw, zróbcie to szczodrze

Corner With Recipes
W poszukiwaniu ciekawych przepisów... #1 257

pewno. Marchewki, awokado, suszone pomidory, orzechy nerkowca, bomba zdrowia i pyszności :) 3)  Jagielnik na zimno od Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić. Może już na święta ? 4) Pomidorowy gulasz z soczewicą, kuminem, imbirem i cytryną znaleziony na Food Porn, Vegan Style Do swojej wersji dodałam(...)jeszcze seler naciowy i marchewkę, pysznie, syto i mało pracy :) Do tego składniki, które większość ma w domu zawsze (o ile staramy się odżywiać zdrowo :) 5) Marchewka pieczona z imbirem i sałatka z rukolą, fetą i migdałami z Kwestii Smaku Na koniec danie, które idealnie nadaje się na lekką kolację, polecam

Corner With Recipes
Kruche ciasteczka z jabłkiem, czyli uśmiechnięte ciasteczka. 189

wyobrażam sobie picia kawy bez jakiegoś słodkiego dodatku. Nie musi to być coś wyszukanego, skomplikowanego, czy pracochłonnego, ale musi być! Kiedyś, kiedy moja młodsza siostra była jeszcze mała, często robiłyśmy kruche ciasteczka. Lubiłyśmy wycinać różne ich kształty, dekorować je, a na końcu wcinać! Teraz, kiedy synek jest coraz większy i chętnie się garnie do pomocy, zaczynam wracać do starych(...)przepisów i coraz częściej piekę ciasteczka. Kruche ciasteczka z jabłkiem są rewelacyjne, pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe z wilgotnym jabłkiem w środku, później twardnieją i należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, wyjąć następnego dnia i wtedy są najlepsze! Kruchutkie, rozpływające się w ustach, w sam raz do kawy lub jako przekąska do pracy, a ładnie

Rozpustne gotowanie
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 213

piekarnik do 150 stopni i włożyłem pierwsza blachę do piekarnika (jedno pięterko wyżej niż ostatni schodek). Włączyłem minutnik na 18 minut i oddałem się hipnotyzującej przyjemności patrzenia jak się pieką moje makaroniki. 18 minut minęło jednak moje makaroniki nie były tak ładne jak oczekiwałem Liczyłem, że będą piękne, puszyste z tak zwaną „stópką” i choć ich smak był(...)średnio mi się podobały. Stwierdziłem, że tym razem drugą blachę wstawię maksymalnie na sam dół piekarnika (w obu przypadkach grzałki były włączone od góry i dołu – bez termoobiegu). Po 18 minutach druga blacha makaroników wyglądała niestety ciut gorzej niż pierwsza – niższe i takie pomarszczone jak suszone śliwki Nie wiem czy to wina położenia blachy czy też tego

Kuchenne Wariacje
Kulki szpinakowe 240

opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy(...)miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę

My Chcemy Jeść